Bezbrižno automobilom u ljetoKako pripremiti automobil za ljetne vrućine

“Summertime, and the livin’ is easy” kaže pjesma. Ali nije ljeto baš ni tako lako uz visoke temperature i užarene ceste. Kako bi vaš automobil lakše podnio ljetne vrućine, osigurajte mu kontrolu od glave do pete. Nešto možete napraviti i sami, a za ostalo će se pobrinuti iskusni i pouzdani radnici našeg servisa na Preluku.

  1. Gume

Ispravnost guma ima ogroman utjecaj na sigurnost vožnje. Istrošenost otežava upravljanje i kočenje, nedovoljna napumpanost ubrzava trošenje, a pretjerana povećava rizik od pucanja gume. Tlak guma potrebno je provjeravati dok je guma hladna. Vožnja i visoke ljetne temperature povećavaju vrijednost pritiska u gumama pa ne smanjujte pritisak tople gume jer će, kad se ohladi, biti ispod preporučenog. Ljetne gume na automobilu nisu obavezne pa ponekad vozači ostave zimske gume i tokom najtoplijih mjeseci u godini, no vožnja sa zimskim gumama ljeti može biti jako opasna. Zimske gume se na visokim temperaturama brzo troše, a put kočenja je duži. Idealno je izmjenjivati ljetne i zimske gume. Ne zaboravite, kao član Autokluba Rijeka imate pogodnost besplatne izmjene guma jednom ili dva puta godišnje, ovisno o članskom modelu. Svakako povremeno provjerite i ispravnost rezervne gume!

  1. Vjetrobransko staklo

Za sigurnu vožnju neophodna je dobra vidljivost! Provjerite metlice brisača i zamijenite ih ako je potrebno. Redovno nadopunjavajte tekućinu za pranje vjetrobranskog stakla i provjerite radi li sustav pranja ispravno, mušice na autocesti znaju biti prava napast!

  1. Kočnice

Zimi je potrošnja kočnica puno veća zbog češćeg kočenja pa ih je dobro provjeriti završetkom zimske sezone. Ako vidite da prilikom kočenja morate čvršće držati upravljač, ako vam vozilo bježi na jednu stranu ili ako je kočioni sustav glasan i grub, vjerojatno morate napraviti zamjenu. Možete i sami provjeriti stanje pogledom iza gume, ali ako imalo sumnjate u ispravnost kočnica, obratite se mehaničaru. Ne zaboravite provjeriti i razinu kočione tekućine.

  1. Ulje

Visoke temperature zraka uzrokuju razrjeđenje ulja i stanjivanje sloja koji podmazuje motor pa ga ja dobro zamijeniti ili barem dodati kako bi bilo gušće i adekvatno podmazalo vitalne pokretne dijelove motora. Nivo ulja možete provjeriti i sami, desetak minuta nakon gašenja motora i na ravnoj podlozi. Vodite računa da motor troši više ulja ukoliko vučete prikolicu ili prevozite veće terete što je čest slučaj na ljetnim putovanjima. Zgodno je sa sobom uvijek imati i rezervnu litru motornog ulja.

5.  Rashladna tekućina

Kako rastu temperature vani, raste i temperatura motora pa mu osigurajte uredno hlađenje. Idealan omjer u toplijim danima je 30:70, odnosno 30 posto antifriza i 70 posto vode. Pogledajte razinu rashladne tekućine kako biste bili sigurni da je ima dovoljno, ali oprez, uvijek sačekajte da se vozilo ohladi!

  1. Akumulator

Zimsko je vrijeme štetno za akumulator jer se troši puno više pa je nakon zimske sezone nužno provjeriti je li snaga akumulatora na zadovoljavajućoj razini i jesu li kontakti u dobrom stanju.  Ako je akumulator stariji od 3 godine ili ako vam je potrebno malo duže kako biste pokrenuli motor, napravite testiranje i, ako je potrebno, zamijenite akumulator . Novi je akumulator ipak jeftiniji od nerviranja na cesti i vučne službe (iako, i to je lakše ako ste član HAK-a!).

  1.  Klima

Klima uređaj u vozilu postao je gotovo neophodan, posebno u slučaju ljetnih gužvi na cestama. Klimu u vozilu trebalo bi servisirati svake dvije godine. Potrebno je izmijeniti plin, filtere te napraviti dezinfekciju kompletnog sustava. Ako se pri uključivanju klime osjeti neugodan miris moguće je da se u ventilacijskim kanalima nalazi plijesan koja je opasna za zdravlje vozača i putnika. Na tržištu postoje i razni sprejevi i pjene za dezinfekciju klima uređaja pa taj dio možete napraviti i sami. Čak i ako vam se čini da klima u vozilu radi ispravno, nužno je raditi redovitu kontrolu uređaja. Pri korištenju se gubi određena količina rashladnog plina te ju je potrebno nadopunjavati svakih nekoliko godina. Manjak plina ili neispravan klimatski uređaj u automobilu dovodi do veće potrošnje goriva, a time i do većeg zagađivanja okoliša. Klima uređaj će uredno hladiti unutrašnjost vozila ako nedostaje i više od 25% plina, no pri tome automobil povećava prosječnu potrošnju goriva za više od jedne litre na 100 km.

Uz sve ove kontrole vaše će ljeto biti ugodnije, a vožnja sigurnija,  a ako ste nešto i propustili napraviti, članska iskaznica HAK-a olakšat će sve neugodnosti na cesti! I ne zaboravite pobrinuti se i za vozača – pijte dosta tekućine, ne rashlađujte pretjerano vozilo i odmorite kad ste umorni. Sretan put!

Još niste član HAK-a, a niste sigurni što vam je potrebno? Želite vuču vozila i u inozemstvu ili vas zanima pomoć na cesti i za vas i za djecu? Ispunite upitnik i pronađite model baš za vas!

Niste pronašli što ste tražili?

Kontaktirajte Autoklub Rijeka za više informacija ili postavite upit.

Učlanite sebe ili cijelu svoju obitelj u Autoklub Rijeka.

Autoklub Rijeka prati posjećenost svojih stranica

Web stranica Autokluba Rijeka prati statističku posjećenost svojih stranica isključivo radi dobivanja nužnih informacija o privlačnosti i uspješnosti svojih stranica te pritom koristi uslugu treće strane pod nazivom Google Analytics.

U koliko ne želite da se prikupljeni podaci šalju na obradu odaberite "Ne prihvaćam".

U suprotnom kliknite "Prihvaćam".