Najčešća pitanja i odgovori.

Ne morate biti vlasnik vozila kako biste bili član, ne morate biti čak ni vozač, a nije važno ni imate li 2 automobila. Sve pogodnosti članstva možete koristiti u bilo kojem vozilu, kao vozač ili suvozač. Važno je samo da nazovete 1987 i da ste kraj vozila u trenutku dolaska pomoći na cesti.

Dana 1.1. 2018. godine HAK je krenuo s izdavanjem trajnih članskih iskaznica. Ako na vašoj iskaznici nije naveden datum u donjem desnom kutu znači da se radi o trajnoj iskaznici koja se aktivira uplatom članarine za novu člansku godinu. HAK će i dalje slati obavijest o isteku članske godine, no novu iskaznicu dobit ćete samo u slučaju promjene članskog modela.  Ako niste sigurni do kojeg datuma vrijedi članstvo, možete to provjeriti na portalu Moj HAK, HAK aplikaciji ili pozivom u člansku službu Autokluba Rijeka na 051/215-567.

Možete, članstvo je vezano uz osobu i kao član možete koristiti članska prava za sva vozila koja vozite ili ste suvozač u vozilu. Ono što Vas očito zanima je može li se kombi prevoziti vučnim vozilom? Može ukoliko kombi zadovoljava sljedeće kriterije: visina do 2,5m, širina do 2,55m, dužina do 5m i osim sjedala za vozače ima najviše 8 sjedala.

Područje pružanja usluga je teritorijalno područje Republike Hrvatske i sljedećih država: Albanije, Austrije, Belgije, Bjelorusije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Cipra, Crne Gore, Češke, Danske, Estonije, Finske, Francuske (uključujući Monako i Korziku), Grčke, Irske, Islanda, Italije (uključujući San Marino, Vatikan, Sardiniju), Letonije, Litve, Luksemburga, Mađarske, Makedonije, Malte, Nizozemske, Norveške, Njemačke, Poljske, Portugala, Rumunjske, Rusije, Slovačke, Slovenije, Srbije, Španjolske (uključujući Gibraltar i Andoru), Švedske, Švicarske, Turske (europski i azijski dio), Ukrajine, Velike Britanije.

Pravo na jednokratnu novčanu pomoć u slučaju smrti ili invalidnosti kao posljedice prometne nesreće član HAK-a stječe učlanjenjem u skladu s Općim uvjetima ostvarivanja članstva i članski pogodnosti. Navedeno pravo član ostvaruje ako je u trenutku nastanka prometne nesreće imao važeće članstvo u Hrvatskom autoklubu.

Pod prometnom nesrećom se smatra događaj na cesti u kojem je sudjelovalo najmanje jedno vozilo u pokretu i u kojem je najmanje jedna osoba ozlijeđena ili poginula.

Član HAK-a nema pravo na jednokratnu novčanu pomoć temeljem Pravilnika u slučaju kad upravlja radnim vozilom, radnim strojem, motokultivatorom, traktorom ili zaprežnim vozilom po nerazvrstanoj cesti ili obavlja radove u pokretu, ili kada sleti s nerazvrstane ceste ili se prevrne ili udari u neku prepreku, osim ako u tom događaju nije sudjelovalo drugo vozilo ili pješak i ako tim događajem nije prouzročena šteta drugoj osobi .

Jednokratna novčana pomoć u slučaju invalidnosti kao posljedice prometne nesreće isplaćuje se na pisani zahtjev člana HAK-a ili njegove obitelji u slučaju smrti, a njezina visina ovisi o utvrđenom postotku invaliditeta. Zahtjev se može podnijeti najkasnije 90 dana od pravomoćnosti rješenja o utvrđivanju stupnja invalidnosti odnosno pravomoćnosti rješenja o nasljeđivanju.

Možete, potrebno je zahtjevu za dobivanje Diners/HAK kartice priložiti platnu listu i Ugovor o radu.

Zatražite HAK Diners kreditnu karticu putem interneta. 

Kod korištenja Diners-HAK kartice prelazak iz jeftinijeg u skuplji model ili obratno moguć je po isteku godine za koju je plaćena članarina. Kako godišnja članarina za Diners -HAK karticu dospijeva dva mjeseca prije isteka tekuće članske godine, zahtjev za prelazak je potrebno uputiti minimalno dva mjeseca prije isteka članarine. Dovoljno je uputiti kratak dopis na info@erstecardclub.hr ili navratite u poslovnicu Autokluba Rijeka u Dolcu 11 gdje ćemo pripremiti i poslati zahtjev u vaše ime.

Bez obzira što imate Ugovor o leasingu morate prilikom putovanja izvan granica naše zemlje pribaviti Dozvolu za upravljanje tuđim motornim vozilom.

Dozvolu ćemo vam izdati uz predočenje prometne dozvole, ugovora o leasingu, vaše putovnice ili osobne iskaznice. Cijena Dozvole je 60,00 kn.

Temeljem međunarodnih konvencija koje reguliraju cestovni promet, a kojih je potpisnik i naša zemlja, međunarodna oznaka mora biti oblika elipse, širine 175 i visine 115 mm, bijele temeljne boje s crnim obrubom i crnim slovima. Oznaka nije valjana ako su na njoj ispisani bilo kakvi drugi znaci, reklame i slično.

Međunarodna vozačka dozvola je obavezna ukoliko se upravlja vozilom stranih registarskih oznaka u inozemstvu.

Također vam je potrebna kad putujete vozilom hrvatskih registarskih oznaka u Tursku, Norvešku, Albaniju, Island, Kosovo, države bivšeg Sovjetskog Saveza, te u svim izvaneuropskim zemljama. Direktivom 2006/126/EZ Europskog parlamenta i Vijeća o vozačkim dozvolama propisano je da se vozačke dozvole koje su izdale države članice priznaju uzajamno, a da od 19.01.2033. godine, u opticaju mogu biti samo vozačke dozvole u kartičnom obliku.

Slijedom toga, države članice Europske unije trebaju priznati i vozačke dozvole koje su izdane u Republici Hrvatskoj u papirnatom obliku prije 01.07.2013. godine i nemaju osnovu zahtijevati međunarodnu vozačku dozvolu.

Kada upravljate tuđim vozilom izvan granica Republike Hrvatske bez prisustva vlasnika potrebna vam je dozvola za upravljanje tuđim vozilom u inozemstvu, čak i kad se radi o vozilu unutar obitelji. Dozvola se može izdati vozačima samo za vozila u vlasništvu hrvatskih državljana koja su registrirana u Republici Hrvatskoj, a vlasnik mora biti prisutan. Izdaje se odmah i vrijedi najviše godinu dana od dana izdavanja.

Autoklub Rijeka prati posjećenost svojih stranica

Web stranica Autokluba Rijeka prati statističku posjećenost svojih stranica isključivo radi dobivanja nužnih informacija o privlačnosti i uspješnosti svojih stranica te pritom koristi uslugu treće strane pod nazivom Google Analytics.
U koliko ne želite da se prikupljeni podaci šalju na obradu odaberite "Ne prihvaćam".
U suprotnom kliknite "Prihvaćam".