Klima uređaj u automobilu – 4 savjeta za ispravno korištenjeZa vrijeme ljetnih vrućina klima uređaj je spasonosno rješenje. no dobro je pridržavati se nekih smjernica pri korištenju kako ne biste ugrožavali zdravlje.

Ljeto je i vruće je pa u ovo doba godine i oni koji inače nisu skloni korištenju klime priznaju da je klima uređaj spasonosno rješenje. Kako biste efikasno koristili klima uređaj i pri tome ne ugrožavali vlastito zdravlje, dobro je pridržavati se nekih smjernica pri korištenju.

Zaštitite automobil od sunca

Kad god je moguće, pokušajte parkirati vozilo u hladu te koristite zaštitu od sunca tj. sjenilo za stakla. Na taj će vas način u automobilu dočekati ugodnija temperatura, automobil se neće prekomjerno zagrijati, a klima uređaj će brže rashladiti njegovu unutrašnjost.

Ne rashlađujte vozilo unaprijed

Klima uređaj uključite tek nakon što krenete s vožnjom. Nakon što upalite klimu, nekoliko minuta ostavite otvorene prozore, dok ne osjetite kako hladan zrak dolazi u kabinu. Pojačajte klimu na maksimum odnosno temperaturu podesite na minimum, a okretaje ventilatora na najveću brzinu. To je najučinkovitiji način za brzo rashlađivanje kabine automobila jer ćete tako izbaciti vrući zrak koji se nakupio unutar automobila za vrijeme stajanja.

Umjereno s rashlađivanjem

Nakon što ste “istjerali” vrući zrak iz kabine zatvorite prozore i tek tad uključite recirkulaciju. Recirkulacijom klima koristi već rashlađeni zrak u kabini umjesto da usisava vrući zrak izvana te ga tek potom hladi u automobilu. Ipak, recirkulacija zraka ne bi trebala trajati dulje od deset minuta, naročito ako je više putnika u vozilu već je nužno povremeno pustiti svjež zrak u automobil. Za vrijeme vožnje smanjite brzinu okretaja ventilatora te povisite temperature u automobilu – ne bi trebala biti značajno niža od vanjske temperature. Puhanje zraka najbolje je usmjeriti u vjetrobransko staklo i noge te izbjeći izravno puhanje u lice.

Nekoliko minuta prije kraja putovanja isključite klimu i ostavite ventilaciju. Time omogućavate da se vlažna mjesta u klima uređaju osuše čime se smanjuje mogućnost razmnožavanja bakterija, gljivica i plijesni koje vole vlažno okruženje. Osim toga, na taj ćete se način pripremiti za temperaturnu razliku prilikom izlaska iz kabine i izbjeći temperaturni šok.

Redovan servis za manju potrošnju

Kao i sve druge sustave u vozilu i klima uređaj je potrebno održavati i kontrolirati kako ne bi otkazao kad je najpotrebniji. Servis klima uređaja treba obavljati barem svake dvije godine neovisno o tome što vam se čini da je sve u redu.  Naime, pri korištenju se gubi određena količina rashladnog plina koja ne utječe na rad no itekako utječe na potrošnju goriva. Klima uređaj će uredno hladiti unutrašnjost vozila ako nedostaje i više od 25% plina, no pri tome automobil povećava prosječnu potrošnju goriva za više od jedne litre na 100 km. Osim toga, vlaga koja se stvara pri radu klime potiče razvoj bakterija i drugih mikroorganizama pa je potrebno redovito dezinficirati i čistiti filtere uređaja.

Kontrolu i nadopunu plina možete napraviti u servisu Autokluba Rijeka na Preluku uz narudžbu na telefon 051/621-824. Osim punjenja standardnim R134a plinom nudimo i punjenje auto klima plinom nove generacije R1234YF koji se nalazi u svim novijim vozilima. Pri tome svakako pokažite člansku iskaznicu Autokluba Rijeka koja vam osigurava 10% popusta!

Niste pronašli što ste tražili?

Kontaktirajte Autoklub Rijeka za više informacija ili postavite upit.

Učlanite sebe ili cijelu svoju obitelj u Autoklub Rijeka.

Autoklub Rijeka prati posjećenost svojih stranica

Web stranica Autokluba Rijeka prati statističku posjećenost svojih stranica isključivo radi dobivanja nužnih informacija o privlačnosti i uspješnosti svojih stranica te pritom koristi uslugu treće strane pod nazivom Google Analytics.
U koliko ne želite da se prikupljeni podaci šalju na obradu odaberite "Ne prihvaćam".
U suprotnom kliknite "Prihvaćam".