Novosti pri izdavanju međunarodnih vozačkih dozvolaOd nove godine novi Pravilnik o međunarodnim vozačkim dozvolama i dozvolama za upravljanje tuđim vozilom u inozemstvu

Prvog dana nove godine stupa na snagu novi Pravilnik o međunarodnim vozačkim dozvolama i dozvolama za upravljanje tuđim vozilom u inozemstvu. Naime, od ožujka 2020.godine Hrvatska je bila stranka samo Bečke konvencije iz 1968. te međunarodne vozačke dozvole izdane u Republici Hrvatskoj nisu vrijedile u državama koje su isključivo stranke Ženevske konvencije. Stupanjem na snagu Ženevske konvencije u Republici Hrvatskoj pojavila se potreba i za novim pravilnikom koji će u sebi sadržavati i njezine odredbe te olakšati i hrvatskim državljanima boravak u inozemstvu.

Međunarodna vozačka dozvola

Međunarodna vozačka dozvola je prijevod hrvatske vozačke dozvole koji se priznaje širom svijeta. Njezino izdavanje možete zatražiti u Hrvatskom autoklubu (HAK) i ovlaštenim autoklubovima u cijeloj zemlji ako posjedujete važeću hrvatsku vozačku dozvolu. Obavezna je ukoliko se upravlja vozilom stranih registarskih oznaka u inozemstvu, u  svim zemljama koje nisu članice  EU. Također vam je potrebna kad putujete vozilom hrvatskih registarskih oznaka u Tursku, Albaniju, Kosovo, države bivšeg Sovjetskog Saveza te u svim izvaneuropskim zemljama.

Do sad se hrvatska međunarodna vozačka dozvola izdavala isključivo sukladno Bečkoj konvenciji o cestovnom prometu iz 1968., sadrži prijevode na sedam jezika (francuski, engleski, njemački, španjolski, ruski, arapski i kineski) te vrijedi tri godine.

U Hrvatskoj se 01.01. 2021. počinju izdavati i međunarodne vozačke dozvole prema Ženevskoj konvenciji. Obrazac za izdavanje MVD koja se izdaje temeljem Ženevske konvencije je dimenzije 105×148 mm, sivih korica i bijelih unutarnjih stranica, sadrži obvezno tekst na hrvatskom i francuskom jeziku, dok su dodatne stranice sastavljene na hrvatskom, portugalskom, engleskom, korejskom, ruskom, tajlandskom, španjolskom, kineskom, arapskom, hindskom i japanskom jeziku, a njezin je rok važenja jednu godinu.

Brojne su države stranke i Bečke konvencije i  Ženevske konvencije, no ima ih koje su potpisnice samo jedne. Iako odredbe Bečke konvencije u suštini odgovaraju velikoj većini odredaba iz Ženevske konvencije, postoji razlika u obrascima nacionalnih i međunarodnih vozačkih dozvola, što se u praksi očituje na način da međunarodne vozačke dozvole izdane u Republici Hrvatskoj po pravilima Bečke konvencije ne vrijede u državama koje su isključivo stranke Ženevske konvencije, na primjer u Japanu.

Dozvola za upravljanje tuđim vozilom u inozemstvu

Novim pravilnikom također su izmijenjeni propisi vezani uz izdavanje dozvola za upravljanje tuđim vozilom u inozemstvu. Radi se o međunarodno priznatom unificiranom dokumentu kojim vlasnik vozila drugoj osobi dozvoljava prelazak granice i upravljanje vozilom u inozemstvu. Punomoć sadrži tekst na hrvatskom, engleskom i francuskom jeziku. Potrebna vam je kada upravljate tuđim vozilom izvan granica Republike Hrvatske i služi kao dokaz upravljanja vozilom uz pristanak vlasnika.

Pri izdavanju dozvole moraju biti prisutni i vlasnik i korisnik vozila. Dozvola se bez prisutnosti vlasnika može izdati kad korisnik posjeduje punomoć javnog bilježnika u kojoj je naznačeno da se korisniku dozvoljava upravljanje vozilom u inozemstvu. Iznimno, ne traži se prisutnost vlasnika ako korisnik vozila posjeduje punomoć vlasnika vozila ovjerenu po javnom bilježniku i ne stariju od 60 dana. Novost je da korisnik uz osobnu iskaznicu obavezno mora imati i važeću vozačku dozvolu.

Značajna je promjena kod procedure kad je vlasnik vozila pravna osoba – sad je potreban izvadak iz sudskog registra, prometna dozvolu vozila za koje se traži Dozvola te osobna iskaznica ili putovnica prisutne osobe ovlaštene za zastupanje pravne osobe – vlasnika vozila.

Popis lokacija na kojima možete izvaditi međunarodnu vozačku dozvolu i dozvolu za upravljanje tuđim vozilom u inozemstvu.

2 komentara

  • Padjen Aleksandar

    Postovani,
    Medunarodnu dozvolu sam izvadio prosle godine i sada mijenjate pravila.momentalno sam u svicarskoj i vozim auto sa svicarskom registracijom i dozvolu nemam sa sobom jer mi je receno da mi ne treba u svicarskoj.vlasnik vozila je svicarski gradanin koji je uvijek u autu samnom.dali mogu da vozim auto u svicarskoj sa hr vazecom vozackom dozvolom?ako ne onda sam u velikim problemima jer mi auto treba.

    Lijepi Pozdrav
    Padjen Aleksandar

Komentari nisu dozvoljeni.

Niste pronašli što ste tražili?

Kontaktirajte Autoklub Rijeka za više informacija ili postavite upit.

Učlanite sebe ili cijelu svoju obitelj u Autoklub Rijeka.

Autoklub Rijeka prati posjećenost svojih stranica

Web stranica Autokluba Rijeka prati statističku posjećenost svojih stranica isključivo radi dobivanja nužnih informacija o privlačnosti i uspješnosti svojih stranica te pritom koristi uslugu treće strane pod nazivom Google Analytics.
U koliko ne želite da se prikupljeni podaci šalju na obradu odaberite "Ne prihvaćam".
U suprotnom kliknite "Prihvaćam".