Prometne nedoumice - raskrižje na ŠkoljićuIako su prometna pravila jasna, raskrižje na Školjiću tj. sjecište Ulice Franje Račkog, Ružićeve ulice i Titovog trg često je predmet rasprava. Tko ima prednost?

Proteklog tjedna na našem poznatom radiju, u dnevnim i vrlo popularnim emisijama tijekom četvrtka i petka, pojavilo se prometno pitanje jednog sugrađanina. Naizgled vrlo jednostavno, a u načelu pitanje koje je uzrokovalo dosta polemike i rasprave. Naime, radi se o raskrižju na Školjiću, sjecištu Ulica Franje Račkog, Ružićeve ulice i Titov trg. Možda je činjenica da se raskrižje na kojem se cesta s prednošću prolaska ne spaja sa sporednom cestom pod pravim kutem u ovom slučaju dodatno zbunjujuća za nekolicinu vozača, kojih je ipak nadamo se u  manjoj mjeri.

Predmetno raskrižje je nesemaforizirano, odnosno upravljano je horizontalnom i vertikalnom  prometnom signalizacijom. Vozila koja se kreću Ulicom Franje Račkog imaju prvenstvo prolaza što je regulirano prometnim znakom (C06) te prvi prolaze raskrižjem. Vozila koja dolaze na raskrižje iz smjera Continentala (Titov trg) i vozila koja dolaze iz Ružićeve ulice nalaze se na sporednoj cesti što je također regulirano prometnim znakom „stop“ (B02). Kako se ovdje radi o ulicama iste važnosti primjenjuje se pravilo desne strane propisano Zakonom o sigurnosti cestovnog prometa (Čl.57, st 1.).

Pravilo desne strane

Što kaže pravilo desne strane ? Pravilo desne strane kaže kako je na raskrižju cesta iste važnosti ili u susretu s drugim vozilom vozač dužan propustiti vozilo koje nailazi s njegove desne strane. Razvidno je kako u ovom slučaju prednost prolaska imaju vozači koji se kreću Ružićevom ulicom pa tak onda vozači koji dolaze iz smjera Continentala (Titov trg).

Iznimno, u slučajevima kada je vozilo koje nailazi iz pravca Titovog trga već ušlo u raskrižje, u tom slučaju vozila koja dolaze iz Ružićeve ulice dužna su ih propustiti.

Nadamo se da smo uspjeli pojasniti i razjasniti eventualne nedoumice oko ove prometne situacije.

Niste pronašli što ste tražili?

Kontaktirajte Autoklub Rijeka za više informacija ili postavite upit.

Učlanite sebe ili cijelu svoju obitelj u Autoklub Rijeka.

Autoklub Rijeka prati posjećenost svojih stranica

Web stranica Autokluba Rijeka prati statističku posjećenost svojih stranica isključivo radi dobivanja nužnih informacija o privlačnosti i uspješnosti svojih stranica te pritom koristi uslugu treće strane pod nazivom Google Analytics.

U koliko ne želite da se prikupljeni podaci šalju na obradu odaberite "Ne prihvaćam".

U suprotnom kliknite "Prihvaćam".