Promjena sata, ali ne i obveze oko dnevnih svjetala!Stupanjem na snagu izmjene i dopune Zakona o sigurnosti prometa na cestama od 1. kolovoza 2019. godine fiksno je propisano razdoblje u kojem na motornim vozilima moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla

Ovaj vikend, 27. na 28. 03. 2021., počinje ljetno računanje vremena te se kazaljke pomiču s dva na tri sata. Godinama je to za vozače automobila značilo i prestanak obveze paljenja kratkih ili dnevnih svjetala tijekom dana, no više nije tako. Stupanjem na snagu izmjene i dopune Zakona o sigurnosti prometa na cestama od 1. kolovoza 2019. godine fiksno je propisano razdoblje u kojem na motornim vozilima moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla – od. 1. studenog do 31. ožujka, stoga ova obveza za vozače traje do četvrtka.

Za razliku od nekorištenja svjetala u vožnji za zimskog računanja vremena, koje se kažnjava sa 300,00 kuna, za korištenje svjetala u razdoblju od 01.04. do 01. 11. nema sankcije. Važno je napomenuti da, prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama (NN 67/2008. čl. 102),  vozači mopeda i motocikala tijekom cijele godine moraju voziti s uključenim dnevnim svjetlima ili će u protivnom bit će kažnjeni novčanom kaznom u iznosu od 300,00 kn.

Dnevna svjetla za sigurniju vožnju

Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja u kojima je obveza paljenja svjetala danju kalendarski određena. Većina drugih zemalja nema odredbu o obaveznom paljenju svjetala ili su svjetla obvezna tokom čitave godine, na primjer u susjednoj Sloveniji. Kakva je situacija u ostalim zemljama Europe možete provjeriti ovdje.  Ipak, unatoč tome što u Hrvatskoj ne postoji zakonska obveza, stručnjaci svejedno preporučuju vožnju s upaljenim svjetlima tijekom cijele godine. Studije pokazuju da su vozila s upaljenim svjetlima vidljivija kad dolaze u susret, lakše ih je primijetiti u odsjaju sunca te brže privlače pažnju i daju vam više vremena za reakciju. Zbog toga veliki broj vozača uvijek vozi s upaljenim svjetlima danju, bez obzira na godišnje doba.

Koristite li dnevna svjetla tijekom cijele godine?
Niste pronašli što ste tražili?

Kontaktirajte Autoklub Rijeka za više informacija ili postavite upit.

Učlanite sebe ili cijelu svoju obitelj u Autoklub Rijeka.

Autoklub Rijeka prati posjećenost svojih stranica

Web stranica Autokluba Rijeka prati statističku posjećenost svojih stranica isključivo radi dobivanja nužnih informacija o privlačnosti i uspješnosti svojih stranica te pritom koristi uslugu treće strane pod nazivom Google Analytics.
U koliko ne želite da se prikupljeni podaci šalju na obradu odaberite "Ne prihvaćam".
U suprotnom kliknite "Prihvaćam".