TEST DJEČJIH AUTOSJEDALICA: puno sigurnih i kvalitetnih proizvoda!Četvrti puta zaredom niti jedan proizvod nije dobio maksimalnu ocjenu vrlo dobar, ali je zato čak 15 modela proglašeno dobrima, a sedam ih je zadovoljavajućih, uz samo dva loša

Lijepa tradicija duga više od 50 godina ovoga je proljeća doživjela novo poglavlje. Hrvatski autoklub i brojni europski partneri tako su na posljednjem testu dječjih autosjedalica temeljito obradili 24 proizvoda svih veličina, koje su analizirali u četiri glavne kategorije: sigurnost (frontalni i bočni sudari), jednostavnost uporabe (čišćenje i završna obrada), ergonomija, te štetni sastojci.

Zanimljivo da već četvrti puta zaredom nismo dobili dječje sjedalice s ocjenama vrlo dobar (maksimalna) i zadovoljavajuće, ali su rezultati svejedno iznimno pozitivni, budući da je čak 15 modela proglašeno dobrima, sedam ih je zadovoljavajućih, a samo dva su loša. Drugim riječima, samo dva proizvoda na ovom testu nisu ispunila zakonodavni i sigurnosni minimum, odnosno čak 92% proizvoda je ispunilo očekivanja kupaca. Oba kritična modela (Peg Perego Viaggio Twist + Base Twist i Silver Cross Discover i-Size) ocjenu loš su dobili iz istog razloga – navlake kontaminirane štetnim sastojcima.

Kada već spominjemo najlošije, onda svakako naglasimo da su prvi među jednakima bili Nuna Pipa Urbn (prosječna ocjena 1.6), te Cybex Cloud G i-Size+ Base G i Lionelo Astrid i-Size + Astrid i-Size Base (oba po 1.8). Kao kuriozitet istaknimo da najbolja dječja autosjedalica na ovom testu Nuna Pipa Urbn niti u jednoj od četiri glavne kategorije nije dobila maksimalnu ocjenu vrlo dobar (za razliku od nekih konkurenata), ali se očito radi o kompletnom, kvalitetno izrađenom i dobro izbalansiranom proizvodu.

Pobjednici

Pojedinačno analizirajući svaku kategoriju, vidjet ćemo da su se na području sigurnosti posebno istaknuli Lionelo Astrid i-Size + Astrid i-Size Base, Avionaut Cosmo, Cybex Cloud G i-Size, Lionelo Astrid i-Size i Maxi-Cosi Pebble 360 Pro2, dok je i ovdje podbacio već spomenuti Peg Perego Viaggio Twist + Base Twist. Po jednostavnosti uporabe definitivno se izdvojio Maxi-Cosi RodiFix Pro2, dok je na donjem kraju ovog spektra Britax Römer Safe-Way M. Na polju ergonomije briljirao je Cybex Cloud G i-Size, a razočarao nije nitko, što je svakako dobra vijest. Na koncu, u kategoriji štetnih sastojaka gubitnike smo već spomenuli, dok je pobjednika, s maksimalnom ocjenom vrlo dobar, čak 16 (uz šest dobrih).

Sve 24 dječje autosjedalice s ovog testa izrađene su sukladno novoj UN regulativi broj 129, budući da se od početka rujna prošle godine prema staroj UN regulativi broj 44 u Europskoj uniji više ne smiju niti proizvoditi, niti uvoziti. Ti će modeli smjeti biti na policama trgovina sve do kraja kolovoza ove godine, ali su njihove količine već sada ograničene, što predstavlja poseban problem za roditelje s djecom do četiri godine starosti te ujedno vlasnicima bitno starijih automobila, koji nisu opremljeni Isofix sustavima. Taj se problem trenutno može premostiti modelom Britax Römer King Pro, koji ima mogućnost montaže u vozila pomoću sigurnosnog pojasa s tri točke vezivanja.

Na području navođenja pojasa, po kvaliteti se izdvajaju Britax Römer Dualfix M Plus, Cybex Solution G i-Fix i Joie Calmi + i-Base Encore. S druge strane, kod Avionauta Sky 2.0 određene zamjerke idu u smjeru pojasa smještenog previsoko iznad ramena za novorođenčad i predaleko ispod ramena za stariju djecu. Osim toga, kod ovog proizvoda se pojas relativno lako uvija, pa je zato ocijenjen samo kao zadovoljavajući. Preostalih 16 autosjedalica su dobre. U posljednjoj sigurnosnoj potkategoriji – stabilnost u vozilu, većina testiranih proizvoda može se kvalitetno pričvrstiti, i to uglavnom pomoću sustava Isofix. Isto vrijedi i za Britax Römer Adventure Plus koji se pričvršćuje putem sigurnosnog pojasa, za razliku od trojke Avionaut Sky 2.0, Besafe Stretch B i Joie i-Snug 2, čiji bi kontakt sa sjedalom vozila mogao biti čvršći. Slično se može reći i za dvije autosjedalice koje koriste Isofix, Britax Römer Dualfix Plus i Britax Römer Dual-fix M Plus. Kod modela Joie i-Harbour + i-Base Encore problem je što se svojim oblikom ne uklapa baš idealno u sjedalo vozila.

autosjedalica
Testovi nisu presudni

Ako želite pronaći najbolje autosjedalice ranijih godina, na stranicama ADAC-a možete pronaći rezultate testiranja autosjedalica od 2015. godina do danas.

I ovaj test je pokazao da postoje prilične razlike u kvaliteti dječjih autosjedalica, te da nisu baš svi modeli ispunili stroge norme u svim kategorijama. Stoga bi, prije donošenja odluke, bilo korisno oboružati se dodatnim informacijama, te svakako isprobati proizvod na prodajnom mjestu. Otići u trgovinu s vlastitim vozilom i djetetom pod ruku bilo bi pametnije od online kupnje, bez obzira koliko nam se u prvom trenutku činilo da možemo financijski uštedjeti. Na koncu, u posljednjih 10-ak godina kroz naše je testove (dva puta godišnje) ukupno prošlo oko 450 različitih modela svih veličina i vrsta, te će se među njima sigurno pronaći oni koji vam odgovaraju.

Kao i uvijek, napominjemo da se  pri kupovini nije dovoljno voditi  testovima već slijedite ove savjete:

  • U kupovinu je potrebno doći s djetetom i automobilom kako biste isprobali modele dostupne za kupnju prije kupnje
  • Dječju sjedalicu morate moći postaviti što je moguće čvršće u vozilu
  • Potrebno je provjeriti je li duljina pojasa u vozilu dovoljna za sigurno pričvršćivanje sjedala jer pojasevi mogu biti prekratki

Ne zaboravite, nikad nemojte prevoziti dijete u automobilu bez autosjedalice! I najlošija sjedalica bolja je od nikakve i njezinim korištenjem značajno se smanjuje mogućnost zadobivanja teških ozljeda prilikom prometne nesreće.  Dječju autosjedalicu treba koristiti uvijek i bez iznimke, pa čak i na najkraćem putovanju ili odlasku do lokalne trgovine. Da bi autosjedalica pružila djetetu maksimalnu zaštitu u sudaru, ona se mora pravilno koristiti – mora biti pravilno postavljena, mora odgovarati  djetetu i dijete mora biti pravilno vezano. Uvijek se pridržavajte uputa i informacija u uputama za korištenje dječjeg sjedala i u priručniku za vozilo, a ako imate nedoumica, dobra ideja je obratiti se udruzi Roda koja u sklopu svojih aktivnosti educira roditelje o autosjedalicama.

U zaključku nam još ostaje ponoviti ono što uvijek naglašavamo: ovaj test dijelom će sigurno pomoći kod izbora autosjedalica namijenjenih vašem djetetu, no nije presudan. Dobro sve proanalizirajte, utvrdite ono što vam najbolje odgovara ovisno o djetetu i vozilu te donesite odluku. A kad dođete kući, prije montaže, pažljivo pročitajte uputstva.
 

Izvor: HAK revija

Ostali testovi

Pomoć na cesti za cijelu obitelj?

Niste pronašli što ste tražili?

Kontaktirajte Autoklub Rijeka za više informacija ili postavite upit.

Učlanite sebe ili cijelu svoju obitelj u Autoklub Rijeka.

Autoklub Rijeka prati posjećenost svojih stranica

Web stranica Autokluba Rijeka prati statističku posjećenost svojih stranica isključivo radi dobivanja nužnih informacija o privlačnosti i uspješnosti svojih stranica te pritom koristi uslugu treće strane pod nazivom Google Analytics.

U koliko ne želite da se prikupljeni podaci šalju na obradu odaberite "Ne prihvaćam".

U suprotnom kliknite "Prihvaćam".