7 savjeta za novopečene vozačePoložili ste vozački, što sad? Evo nekoliko savjeta pomoću kojih ćete se lakše snaći u novom svijetu vozača.

Čestitamo, položili ste! A što sad? Neki jedva dočekaju sjesti u automobili, neki zaziru od samostalne vožnje, ali i jednima i drugima zajedničko je jedno – tek ste počeli učiti. Istraživanja pokazuju da mladi vozači češće sudjeluju u prometnim nesrećama uzrokovanim brzinom, gubitkom kontrole nad vozilom i pri pretjecanju. Razloga za to je nekoliko, a glavni je nedostatak iskustva.  Iako mladi vozači imaju dobre reflekse i brzo reagiraju, lošiji su u procjeni rizika i identificiranju opasnih situacija te su skloniji precjenjivanju svojih sposobnosti. Ništa što stariji i iskusni vozači nisu i sami jednom prošli.

Kako si pomoći?

1. Vježbajte, vježbajte, vježbajte. Vozite često, bez žurbe i stresa. Na početku odlazite na kraće rute jer vožnja je i mentalni i fizički napor. Raspitajte se o treningu sigurne vožnje. Vozite s iskusnijom osobom, koja vas može savjetovati, ispraviti, naročito dok vježbate vožnju noću ili u lošim vremenskim uvjetima. Razmislite i je li roditelj najbolji izbor za suputnika, možda je bolji netko tko nije toliko emotivno angažiran.

2. Upoznajte svoj automobil. Nemojte samo sjesti i voziti, što možete provjeriti sami. Saznajte što radi svaki prekidač. Ne dovodite se u neugodnu situaciju da ne znate otvoriti rezervoar goriva na benzinskoj pumpi. Naučite kako provjeriti ulje i tlak u gumama, kako dodati tekućinu za stakla ili zamijeniti gumu. Ipak, ako zapne, zapamtite da uvijek možete nazvati 1987 za pomoć na cesti, a svakako provjerite sudjelujete li u HAK-ovom programu Moje prvo članstvo koji vam u godini nakon položenog vozačkog ispita omogućuje besplatnu intervenciju!

3. Gledajte prometne znakove. To je nešto na što mnogi vozači kroz vrijeme zaborave, voze po navici pa propuste vidjeti ograničenje brzine ili znak za raskrižje s cestom s prednošću prolaska. Pratite znakove, a ne vozilo ispred sebe!

4. Budite svjesni drugih. Vi ste samo jedan od faktora u prometu i koliko god vješti bili, ovisite i o tuđim reakcijama. Držite dovoljan razmak kako biste stigli reagirati, provjeravajte redovito ogledala i mrtvi kut te gledajte vozila ispred sebe kako biste mogli predvidjeti što će se iduće desiti.

5. Ne brinite što drugi misle o vašoj vožnji. Iako je bitno pratiti druge vozače, ne brinite o tome što nepoznati ljudi misle sve dok vozite sigurno i po propisima. Naći ćete se u situacijama kad vam potpuni neznanac trubom, svjetlima i gestikulacijom objašnjava kako biste trebali voziti, odolite iskušenju da mu dokažete da možete brže i ostanite smireni.

6. Izbacite prijatelje. Je, super je što ste položili i možete provozati ekipu, ali ponekad se teško oduprijeti želji da pokažete koliko ste brzi i spretni. Ako primijetite da vozite drugačije kad ste u društvu, popravite to. A do tad, prestanite nuditi svima prijevoz.

7. Maknite mobitel – i maknite ga skroz. Ne pored, ne na razglas, ne „hands free“, maknite. Nije stvar samo u slobodnim rukama, napor koji ulažete u najjednostavniji razgovor krade vam koncentraciju potrebnu za vožnju, a u samim počecima, treba vam maksimalan fokus.

Studiraš, imaš do 25 godina i kad kreneš na put ne želiš brinuti o "što ako"?

Mladi vozači i zakon

Podsjećamo da za mlade vozače odnosno vozače do 24. godine života, prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, vrijede neka drugačija pravila.  Kod mladih vozača ne tolerira se alkohol! Mladi vozač ne smije upravljati vozilom na cesti niti početi upravljati vozilom ako je pod utjecajem droga, lijekova ili alkohola. Uz to, ako u razdoblju od dvije godine prikupi 9 negativnih prekršajnih bodova, rješenjem će mu se ukinuti i oduzeti vozačka dozvola. Vozački ispit može ponovno polagati nakon dvije godine, no prije toga mora ponovno proći postupak osposobljavanja za vozača. Odluči li upravljati vozilom unatoč tome što mu je vozačka dozvola oduzeta može platiti novčanu kaznu u iznosu od 10 000 do 20 000 kuna ili kaznom zatvora u trajanju do 60 dana.

Divno je biti vozač, imate slobodu, otvaraju se nove mogućnosti, ali nikad ne zaboravite da imate i nove odgovornosti, ne samo za sebe već i za sve ostale sudionike u prometu.  Automobil nije igračka, može biti smrtonosan, a posljedice ponekad ostaju za čitav život.  

Niste pronašli što ste tražili?

Kontaktirajte Autoklub Rijeka za više informacija ili postavite upit.

Autoklub Rijeka prati posjećenost svojih stranica

Web stranica Autokluba Rijeka prati statističku posjećenost svojih stranica isključivo radi dobivanja nužnih informacija o privlačnosti i uspješnosti svojih stranica te pritom koristi uslugu treće strane pod nazivom Google Analytics.
U koliko ne želite da se prikupljeni podaci šalju na obradu odaberite "Ne prihvaćam".
U suprotnom kliknite "Prihvaćam".