Vodič za novopečene vozačePoložili ste vozački, što sad? Evo nekoliko savjeta pomoću kojih ćete se lakše snaći u novom svijetu vozača.

Čestitamo, položili ste! A što sad? Neki jedva dočekaju sjesti u automobili, neki zaziru od samostalne vožnje, ali i jednima i drugima zajedničko je jedno – tek ste počeli učiti. Istraživanja pokazuju da mladi vozači češće učestvuju u prometnim nesrećama uzrokovanim brzinom, gubitkom kontrole nad vozilom i pri pretjecanju. Razloga za to je nekoliko, a glavni je nedostatak iskustva.  Iako mladi vozači imaju dobre reflekse i brzo reagiraju, lošiji su u procjeni rizika i identificiranju opasnih situacija te su skloniji precjenjivanju svojih sposobnosti. Ništa što stariji i iskusni vozači nisu i sami jednom prošli.

Kako si pomoći?

1. Vježbajte, vježbajte, vježbajte. Vozite često, bez žurbe i stresa. Na početku odlazite na kraće rute jer vožnja je i mentalni i fizički napor. Raspitajte se o treningu sigurne vožnje. Vozite s iskusnijom osobom, koja vas može savjetovati, ispraviti, naročito dok vježbate vožnju noću ili u lošim vremenskim uvjetima. Razmislite i je li roditelj najbolji izbor za suputnika, možda je bolji netko tko nije toliko emotivno angažiran.

2. Upoznajte svoj automobil. Nemojte samo sjesti i voziti. Saznajte što radi svaki prekidač. Ne dovodite se u neugodnu situaciju da ne znate otvoriti rezervoar goriva na benzinskoj pumpi. Naučite kako provjeriti ulje i tlak u gumama, kako dodati tekućinu za stakla ili zamijeniti gumu. Iako, ako ste član Autokluba Rijeka/HAK-a, za gumu je uvijek lakše nazvati 1987, pomoć na cesti brzo stiže.

3. Gledajte prometne znakove. To je nešto na što mnogi vozači kroz vrijeme zaborave, voze po navici pa propuste vidjeti ograničenje brzine ili znak za raskrižje s cestom s prednošću prolaska. Pratite znakove, a ne vozilo ispred sebe!

4. Budite svjesni drugih. Vi ste samo jedan od faktora u prometu i koliko god vješti bili, ovisite i o tuđim reakcijama. Držite dovoljan razmak kako biste stigli reagirati, provjeravajte redovito ogledala i mrtvi kut te gledajte vozila ispred sebe kako biste mogli predvidjeti što će se iduće desiti.

5. Izbacite prijatelje. Je, super je što ste položili i možete provozati ekipu, ali ponekad se teško oduprijeti želji da pokažete koliko ste brzi i spretni. Ako primijetite da vozite drugačije kad ste u društvu, popravite to. A do tad, prestanite nuditi svima prijevoz.

6. Maknite mobitel – i maknite ga skroz. Ne pored, ne na razglas, ne „hands free“, maknite. Nije stvar samo u slobodnim rukama, napor koji ulažete u najjednostavniji razgovor krade vam koncentraciju potrebnu za vožnju, a u samim počecima, treba vam maksimalan fokus.

Divno je biti vozač, imate slobodu,  otvaraju se nove mogućnosti, ali nikad ne zaboravite da imate i nove odgovornosti, ne samo za sebe već i za sve ostale sudionike u prometu. Automobil nije igračka, može biti smrtonosan, a posljedice ponekad ostaju za čitav život. 

Odgovori

Niste pronašli što ste tražili?

Kontaktirajte Autoklub Rijeka za više informacija ili postavite upit.

Učlanite sebe ili cijelu svoju obitelj u Autoklub Rijeka.

Autoklub Rijeka prati posjećenost svojih stranica

Web stranica Autokluba Rijeka prati statističku posjećenost svojih stranica isključivo radi dobivanja nužnih informacija o privlačnosti i uspješnosti svojih stranica te pritom koristi uslugu treće strane pod nazivom Google Analytics.
U koliko ne želite da se prikupljeni podaci šalju na obradu odaberite "Ne prihvaćam".
U suprotnom kliknite "Prihvaćam".