Autosport

Besplatna zamjena guma i 10% popusta u servisu Autokluba Rijeka.

Maškarani Autorally
Manifestacije

Saznajte više o manifestacijama koje Autoklub Rijeka organizira ili pomaže u njihovom održavanju.

Opširnije o manifestacijama
Vijesti iz autosporta

Posljednje objave vezane uz sport i sportaše Autokluba Rijeka.

Pogledajte vijesti
Sportaši

Opširnije o brojnim uspjesima sportaša Autokluba Rijeka.

Opširnije o sportašima

Autosport - Povijest

Neizostavni segment djelatnosti Autokluba Rijeka kroz desetljeća je auto i moto sport. Od početka djelovanja 1946. godine AK Rijeka temeljio je svoju djelatnost na sportskim aktivnostima. Kroz klub je prošlo mnogo vrhunskih sportaša koji su promicali Autoklub Rijeka širom države i svijeta, što ga je s pravom svrstalo među vodeće sportske klubove. Imena sportaša velikim slovima su upisana u povijest auto i moto sporta.

Svakako treba spomenuti najpoznatije, čija su imena nadaleko poznata. Najbolji hrvatski motociklist Marijan Kosić, sedmerostruki državni prvak Branko Bevanda čijim je zaslugama AK Rijeka (tada AMD Rudolf Štiglić) bio trostuki državni ekipni prvak. Devedesetih godina za AK Rijeku nastupa i Loris Valjan, proslavljeni hrvatski motociklist.

Nova generacija

Osamdesetih godina prošlog stoljeća pojavljuju se nova imena u sportskoj sekciji kluba te osvajaju naslove državnih prvaka: Darko Rafaj, Boris Radalj, Denis Miškulin, Igor Kovačić, Ivanka Novaković, Snježana Matavulj, Jasna Golojka, Palmina Aljinović, Jordan Matijašić, Marinko Stanić, Vanja Vešlingaj, Nensi Lučić, Alenka Jurasić, Igor Črnac, Dejan Kopajtić, Hrvoje Šepić, Igor Vičević… te mnogi drugi koji su uvijek s ponosom nosili ime jednog od najuspješnijih i najvećih klubova u zemlji.

Uz auto i moto sport devedesetih godina u klubu je bio zastupljen i karting, a mladu ekipu kartingaša predvodio je vrsni kartingaš, a kasnije i automobilist Vanja Vešlingaj, državni prvak i pobjednik kupa.

Danas Autoklub Rijeka broji deset aktivnih vozača koji se natječu u gotovo svim disciplinama auto sporta; brdskim utrkama, autorally-u, autoslalomu, kronometar vožnjama te formula driver. Uz sportaše, u klubu je prisutno i 25 sudaca zaslužnih za uspjeh brojnih manifestacija na području Primorsko Goranske i Istarske županije.

Utrka "Oslobođenje Rijeke"

Kroz dugogodišnju povijest članovi sportske sekcije organizirali su mnoge manifestacije. Šezdesetih godina organiziraju auto, a kasnije i motociklističke utrke pod nazivom »Oslobođenje Rijeke« na kojima su sudjelovali Kosić i Bevanda.

Sedamdesetih godina počinje se s organizacijom ženskog autorallyja koji postaje najstarija hrvatska automobilistička manifestacija u kontinuitetu. Godine 1994. AK Rijeka započinje organizirati kružnu autoutrku »Nagrada Grada Rijeke« na Autodromu Grobnik. U kontinuitetu su održavane do 2005. godine. Kada je u Hrvatskoj 2003. godine uvedena danas najmlađa disciplina autosporta – autoslalom, sportski zanesenjaci uključili su se u organizaciju te stvorili brand znan kao »Riječki autoslaloma«.

Uz kontinuirane i dugogodišnje manifestacije sportski suci i članovi kluba pomažu u realizaciji brojnih priredbi duž Kvarnera i Istre, organiziraju brdske utrke na Kamenjaku, Čabru, rally u Poreču, Croatia rally u Rijeci, Buzetsko brdo i mnoge druge.

Pariz - Bakar

Nakon desetak godina organizacijske pauze brdskih autoutrka, 2012. godine uz suorganizaciju AK Opatija motorsport prihvatili smo se organizacije još jedne tradicionalne i značajne sportske manifestacije »Učka 2012« koja se boduje za međunarodno prvenstvo Hrvatske na brdskim stazama.

Nikako se ne smije zaboraviti tradicionalnu manifestaciju »Maškarani rally Pariz – Bakar«, jednu od najstarijih pratećih manifestacija »Riječkog karnevala« koje je 2016. godine doživjela svoj jubilaj – 25. izdanje „najluđeg rally-a na svijetu“. Ideja za jedinstvenu manifestaciju proizašla je iz nastupa tada najuspješnijeg hrvatskog automobilista Tihomira Filipovića na poznatom i teškom rallyju Pariz – Dakar. Maškarani rally Pariz – Bakar organizacijski je upotpunjen s »Oktanskim balom«, maškaranom zabavom na kojoj se okupljaju sportski i poslovni prijatelji Autokluba Rijeka.

Od 2013. godine Autoklub Rijeka sudjeluje u suorganizaciji kroz još jednu značajnu i priznatu manifestaciju s dugogodišnjom tradicijom Rally Opatija, koji je 2016. godine doživio svoju kulminaciju; jubilarno 25. izdanje te svojevrstan rekord 119 prijavljeni, odnosno 105 posada na startu utrke.

Kroz djelatnost sporta, Autoklub Rijeka od samih početaka sudjeluje u radu Hrvatskog auto i karting saveza, Auto i karting Regije Zapad, Automobilističkog saveza PGŽ, Riječkog sportskog saveza te Zajednice tehničke kulture Rijeka.

Učlanite sebe ili cijelu svoju obitelj u Autoklub Rijeka.

Autoklub Rijeka prati posjećenost svojih stranica

Web stranica Autokluba Rijeka prati statističku posjećenost svojih stranica isključivo radi dobivanja nužnih informacija o privlačnosti i uspješnosti svojih stranica te pritom koristi uslugu treće strane pod nazivom Google Analytics.

U koliko ne želite da se prikupljeni podaci šalju na obradu odaberite "Ne prihvaćam".

U suprotnom kliknite "Prihvaćam".