Međunarodna vozačka dozvola (MVD) je međunarodno priznat prijevod važeće hrvatske vozačke dozvole koja se u inozemstvu koristi uz originalnu ispravu. Izdaje se temeljem Međunarodne konvencije o prometu na cestama, Beč, 8. studenog 1968. (u nastavku teksta Bečka konvencija) i Ženevske konvencije o cestovnom prometu, Ženeva, 19. rujna 1949. (u nastavku teksta Ženevska konvencija), a prema Pravilniku o međunarodnim vozačkim dozvolama i dozvolama za upravljanje tuđim vozilom u inozemstvu.

Ovisno o tome koje konvencije je država u koju vozač putuje potpisnica, izdaje se MVD prema Bečkoj konvenciji ili MVD prema Ženevskoj konvenciji. Prilikom izdavanja MVD-a Izdavatelj će vozaču dati ispravnu informaciju koji MVD je potreban za državu u koju vozač putuje.

Hrvatska međunarodna vozačka dozvola prema Bečkoj konvenciji uz hrvatski jezik sadrži tekst i na sedam (7) stranih jezika: francuskom, engleskom, njemačkom, španjolskom, ruskom, arapskom i kineskom jeziku. Izdaje se s rokom važenja od tri (3) godine od dana izdavanja odnosno do dana isteka važenja hrvatske vozačke dozvole ako je rok njenog važenja kraći od tri (3) godine.

Hrvatska međunarodna vozačka dozvola prema Ženevskoj konvenciji uz hrvatski jezik sadrži tekst i na jedanaest (11) stranih jezika: francuskom, portugalskom, engleskom, korejskom, ruskom, tajlandskom, španjolskom, kineskom, arapskom, hindskom i japanskom jeziku. Izdaje se s rokom važenja od jedne (1) godine od dana izdavanja odnosno do dana isteka važenja hrvatske vozačke dozvole ako je rok njenog važenja kraći od jedne (1) godine.

Popis država potpisnica Bečke/Ženevske konvencije

Dodatne informacije i ograničenja

MVD se izdaje vozaču koji ima važeću hrvatsku vozačku dozvolu te kojem nije izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom. MVD se ne može koristiti kao zamjena za hrvatsku vozačku dozvolu niti se može koristiti za upravljanje vozilom na teritoriju Republike Hrvatske. Na temelju međunarodne vozačke dozvole izdane u Hrvatskoj ne možete u inozemstvu steći nacionalnu vozačku dozvolu dotične zemlje, niti se njome u Hrvatskoj možete koristiti kao dokazom da ste stekli pravo upravljanja određenom kategorijom ili vrstom vozila. MVD mogu dobiti i strani državljani pod uvjetom da posjeduju hrvatsku vozačku dozvolu.

Direktivom 2006/126/EZ Europskog parlamenta i Vijeća o vozačkim dozvolama propisano je da se vozačke dozvole koje su izdale države članice priznaju uzajamno, a da od 19.01.2033. godine, u opticaju mogu biti samo vozačke dozvole u kartičnom obliku. Slijedom toga, države članice Europske unije trebaju priznati i vozačke dozvole koje su izdane u Republici Hrvatskoj u papirnatom obliku prije 01.07.2013. godine i nemaju osnovu zahtijevati međunarodnu vozačku dozvolu.

MVD prestaje s važenjem kada strana država postane prebivalištem vozača, koji u tom slučaju mora regulirati status hrvatske vozačke dozvole pri nadležnim institucijama u inozemstvu. Razdoblje reguliranja vozačke dozvole propisuje svaka država zasebno.

Popis lokacija na kojima možete izvaditi međunarodnu vozačku dozvolu

Potrebni dokumenti za izdavanje međunarodne vozačke dozvole:
  • hrvatska vozačka dozvola
  • dvije (2) fotografije dimenzije 3,50 X 4,50 cm
  • osobna iskaznica ili putovnica.
Međunarodna vozačka dozvola

Cijena: 170,00 kn / 22,56 €

Često postavljana pitanja

Samo izdavanje traje nekoliko minuta, a izdaje se na razdoblje od tri (3) godine po Bečkoj odnosno na godinu dana po Ženevskoj konvenciji. Ukoliko Vaša hrvatska vozačka ističe unutar tri godine, međunarodna vozačka dozvola izdaje se do datuma važenja hrvatske vozačke dozvole.

Međunarodna je vozačka dozvola obavezna ukoliko se upravlja vozilom stranih registarskih oznaka u inozemstvu, u  svim zemljama koje nisu članice  EU.

Također vam je potrebna kad putujete vozilom hrvatskih registarskih oznaka u Tursku, Albaniju, Kosovo, države bivšeg Sovjetskog Saveza te u svim izvaneuropskim zemljama.

Direktivom 2006/126/EZ Europskog parlamenta i Vijeća o vozačkim dozvolama propisano je da se vozačke dozvole koje su izdale države članice priznaju uzajamno, a da od 19.01.2033. godine u opticaju mogu biti samo vozačke dozvole u kartičnom obliku. Slijedom toga, države članice Europske unije trebaju priznati i vozačke dozvole koje su izdane u Republici Hrvatskoj u papirnatom obliku prije 01.07.2013. godine i nemaju osnovu zahtijevati međunarodnu vozačku dozvolu.

Međunarodna vozačka dozvola prestaje vrijediti kada strana država postane prebivalištem vozača, koji u tom slučaju mora regulirati status hrvatske vozačke dozvole pri nadležnim institucijama u inozemstvu (zamjena hrvatske dozvole za stranu, odnosno parcijalno ili ponovno polaganje vozačkog ispita). Razdoblje reguliranja vozačke dozvole propisuje svaka država zasebno, najčešće tri do dvanaest mjeseci od datuma prijave boravka.

Ne, vozač može dobiti samo međunarodnu vozačku dozvolu zemlje koja je izdala i nacionalnu vozačku dozvolu. Međunarodnu vozačku u gotovo cijelom svijetu izdaju nacionalni autoklubovi, pa savjetujemo da se vozači obrate autoklubu u svojoj zemlji.

Dozvolu mogu dobiti i strani državljani u RH pod uvjetom da posjeduju hrvatsku vozačku dozvolu.

Gdje se mogu učlaniti i zatražiti touring dokumente?

Učlanite se, zatražite touring dokumente i sve informacije u Autoklubu Rijeka, na adresi Dolac 11, Rijeka.
Radno vrijeme: ponedjeljak – petak od 08:00 do 16:00

Ivana Bistrović
Ivana Bistrović
Članstvo i touring poslovi

Učlanite sebe ili cijelu svoju obitelj u Autoklub Rijeka.

Autoklub Rijeka prati posjećenost svojih stranica

Web stranica Autokluba Rijeka prati statističku posjećenost svojih stranica isključivo radi dobivanja nužnih informacija o privlačnosti i uspješnosti svojih stranica te pritom koristi uslugu treće strane pod nazivom Google Analytics.

U koliko ne želite da se prikupljeni podaci šalju na obradu odaberite "Ne prihvaćam".

U suprotnom kliknite "Prihvaćam".