WRC Croatia rally: Hrvatin-Simčić najbolja hrvatska posadaRazgovor s Tomasom Hrvatinom o sudjelovanju na WRC Croatia rallyju

Tri dana uzbudljivih vožnji diljem Hrvatske, 54 posade iz iz 23 zemlje svijeta, itinerer dulji od 1.650 km, na deset različitih dionica brzinskih ispita, sastavnice su to megaspektakla WRC Croatia rally, četvrtog bodovnog natjecanja ovogodišnjeg Svjetskog rally prvenstva.

Šestu pobjedu, u desetogodišnjoj karijeri nastupa u WRC-u, ostvario je 34-godišnji Velšanin Elfyn Evans uz sunarodnjaka Scotta Martina, u „Toyoti GR Yaris Rally1 Hybrid“.  Prednost od samo 27 sekundi osigurala im je pobjedničko postolje ispred drugoplasirane estonske posade Ott Tänak-Martin Järveoja (Ford Puma Rally1 Hybrid). Treće mjesto pripalo je finskoj posadi Esapekka Lappi-Janne Ferm (Hyundai i20 Rally1 Hybrid), uz zaostatak za pobjednicima 58,6 sekundi.

Na startu je bilo i osam hrvatskih posada, od kojih je sedam stiglo do cilja. Posada Autokluba Rijeka Tomas Hrvatin i njegov suvozač Đani Simčić može se pohvaliti 29. mjestom u ukupnom poretku te trećim mjestom klase RC4 čime su i najbolje plasirana hrvatska momčad.

Nastup i rezultat karijere

Nakon što su se malo slegli dojmovi, porazgovarali smo s Tomasom Hrvatinom o tome što je prethodilo sudjelovanju u ovom spektaklu i kakvi su mu dojmovi.

Kada se i kako rodila ideja o nastupu na WRC-?

Želja se rodila 2021. godine kad je u Hrvatsku stigao WRC.  U tom se trenutku činila nedostižnom.

Kada smo vidjeli da ipak nije nedostižna, počeli smo raditi na pronalaženju sponzora i umalo uspjeli zatvoriti 2022. Sve što smo skupili za 2022. preusmjerili na 2023. I, eto, uspjeli smo.

Ovo je bilo nastup karijere i rekli bi rezultat dosadašnje karijere, zar ne? Sada, malo s odmakom, kako si doživio ovogodišnji WRC Croatia Rally iz kuta natjecatelja?

Svakako je nastup karijere, a i rezultat karijere. Mogao je možda biti i bolji, ali greške, kao na primjer  “jump start”, su sastavni dio sporta pa i iskustvo.

Koliko je trajala priprema cjelokupnog projekta da bi se uopće nastupilo na ovako velikom natjecanju?

Priprema je trajala otprilike dvije godine. Pronalaženje tima, osiguravanje sredstava, trening, upoznavanje trase…

Do sada već imaš iskustva velikog iskustva i s međunarodnom konkurencijom. Možeš li povući paralelu WRC-a s utrkama koje si do sada vozio u PH i Mitropa Cup-u.

Konkurencija je svugdje jaka, međutim najveća razlika je u dužini natjecanja i uvjetima na stazama.

Recimo, nikada nisam vozio na tako prljavoj cesti. Teško je opisati kako to izgleda nakon što prođe desetak WRC automobila, tridesetak Rally2 i desetak Rally3 automobila, svi s pogonom na sva 4 kotača.

Što te najviše dojmilo na ovogodišnjem WRC-u?

Najviše me se dojmila atmosfera tokom cijelog natjecanja. Svi navijaju i bodre uz stazu. Dojmljiva je i organizacija cijelog natjecanja, ogromna mašinerija stoji iza svega.

Tvoji dojmovi oko novog automobila Rally4 specifikacije s kojim si nastupao?

Automobil je “monstrum”. Ima jako puno podešavanja, što snage, što prijenosa, što ovjesa. Shake down i dio prvog dana smo se upoznavali jer radi se o  novoj tehnologije u odnosu na naš uobičajeni automobil. Stalno smo imali osjećaj da se moramo čuvati sitnih iznenađenja. Nakon toga smo postizali konkurentna vremena i povremeno zaprijetili stranim posadama. Rezultat je na cilju 29. ukupno, 3. klasa RC4 i i najbolje plasirana hrvatska posada.

Surađivao si s hrvatskim teamom koji ti je pružao logističku podršku, kako je bilo?

Tim je bio besprijekoran. Ispunili su sve naše zahtjeve i postavili Clia baš kako smo mi htjeli. Zahvalni smo kompletnom timu koji nas je pratio jer bez njih ne bi bilo niti ovakvog rezultata.

Za kraj, kome se želiš zahvaliti ?

Zahvaljujemo se svima koji su vjerovali u nas i navijali pored staze,  obiteljima i našem klubu Autoklubu Rijeka. I naravno, sponzorima. Uz Autoklub Rijeka tu su još Came Adriatic, Datacol Hrvatska, Primorsko goranska županija, Brembo Auto, Sekundar Usluge, Cremino, Erste Bank, Pass+coAdria, Polymix, STrans, Domeni, Dentico i Alesandro Trade.

Hrvatin & Simčić – WRC Croatia 2023

Prvi dojmovi

Niste pronašli što ste tražili?

Kontaktirajte Autoklub Rijeka za više informacija ili postavite upit.

Učlanite sebe ili cijelu svoju obitelj u Autoklub Rijeka.

Autoklub Rijeka prati posjećenost svojih stranica

Web stranica Autokluba Rijeka prati statističku posjećenost svojih stranica isključivo radi dobivanja nužnih informacija o privlačnosti i uspješnosti svojih stranica te pritom koristi uslugu treće strane pod nazivom Google Analytics.

U koliko ne želite da se prikupljeni podaci šalju na obradu odaberite "Ne prihvaćam".

U suprotnom kliknite "Prihvaćam".