Sekunda koja mijenja život

Sekunda koja mijenja život

Projekt „Sekunda koja mijenja život“ u trajanju od 4×2 školska sata provodi se s učenicima trećih razreda srednjih škola koji i sami kreću s polaganjem vozačkih ispita i ubrzo će samostalno upravljati motornim vozilima.

Službene statistike pokazuju da su mladi i neiskusni vozači najugroženija  kategorija sudionika u prometu zbog svoje nezrelosti, sklonosti poduzimanju rizičnih radnji, sklonosti samo isticanju, precjenjivanju osobnih sposobnosti, sklonosti agresivnom ponašanju i vožnji pod utjecajem alkohola. U dobi od 15-24 godina prometne nesreće su najčešći uzrok smrti; najviše pogibaju vozači i njihovi suputnici. U svakoj petoj prometnoj nesreći s poginulim osobama sudjelovali su mladi vozači. Isto tako svaki peti poginuli vozač bio je iz skupine mladih vozača. No, usprkos tome nitko nije razvio poseban preventivni program namijenjen mladima. Ideja Autokluba je bila snimiti dokumentarni film o stradanjima u prometu koji će se, u suradnji s Odsjekom za psihologiju Filozofskog fakulteta u Rijeci,  uz predavanja prikazivti srednjoškolcima.

Iz toga se rodio projekt „Sekunda koja mijenja život“.  Radionice u trajanju od četiri puta po dva školska sata provode se s učenicima trećih razreda srednjih škola koji i sami kreću s polaganjem vozačkih ispita i ubrzo će samostalno upravljati motornim vozilima. Cilj rada sa srednjoškolcima je podizanje razine svijesti mladih ljudi o odgovornosti za sebe i ostale sudionike u prometu koju preuzimaju upravljajući motornim vozilima. Dugoročni cilj provedbe projekta je smanjiti broj doživljenih i izazvanih prometnih nezgoda, te potaknuti kod sudionika u prometu izbor nerizičnih ponašanja u prometu. Interes škola za provedbom ovog projekta je velik, međutim zbog nedostatka interesa Grada i Županije za značajnijim sufinanciranjem preventivnih aktivnosti Autokluba godišnje ovaj program prođe godišnje svega oko 150 srednjoškolaca.

Posljednje objave

Niste pronašli što ste tražili?

Kontaktirajte voditelja odjela prometne preventive za eventualne upite.

Učlanite sebe ili cijelu svoju obitelj u Autoklub Rijeka.

Autoklub Rijeka prati posjećenost svojih stranica

Web stranica Autokluba Rijeka prati statističku posjećenost svojih stranica isključivo radi dobivanja nužnih informacija o privlačnosti i uspješnosti svojih stranica te pritom koristi uslugu treće strane pod nazivom Google Analytics.

U koliko ne želite da se prikupljeni podaci šalju na obradu odaberite "Ne prihvaćam".

U suprotnom kliknite "Prihvaćam".