1. studenog do 31. ožujka obvezna dnevna svjetla

Sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama iz srpnja ove godine na motornim vozilima za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla u razdoblju od 1. studenoga do 31. ožujka.

Za motocikliste to nije novost, oni  znaju da cijele godine moraju imati upaljena svjetla za vrijeme vožnje. Prema  Zakonu o sigurnosti prometa na cestama,  čl. 102, za nepoštivanje ovog propisa predviđena je kazna u iznosu od 300,00 kn.

Važno je naglasiti razliku između dnevnih i kratkih svjetala. Dnevna svjetla služe za označavanje vozila i predviđena su za vožnju po danu te niste u prekršaju kad koristite samo njih. Kod većine vozila ona se automatski uključuju, no stražnja pri tome ne gore.  Noću, kroz tunel ili u slučaju smanjene vidljivost za osvjetljavanje ceste potrebno je koristiti kratka svjetla. Neki vozači i u tim uvjetima voze s upaljenim dnevnim svjetlima jer zaborave ili misle da su dnevna svjetla isto što i kratka, a to nije dozvoljeno.

Ukoliko putujete van Hrvatske, provjerite na vrijeme kakvi su propisi korištenja dnevnih svjetala u Europi.

Niste pronašli što ste tražili?

Kontaktirajte Autoklub Rijeka za više informacija ili postavite upit.

Učlanite sebe ili cijelu svoju obitelj u Autoklub Rijeka.

Autoklub Rijeka prati posjećenost svojih stranica

Web stranica Autokluba Rijeka prati statističku posjećenost svojih stranica isključivo radi dobivanja nužnih informacija o privlačnosti i uspješnosti svojih stranica te pritom koristi uslugu treće strane pod nazivom Google Analytics.
U koliko ne želite da se prikupljeni podaci šalju na obradu odaberite "Ne prihvaćam".
U suprotnom kliknite "Prihvaćam".