Akcija „Sigurno u školu s HAK-om“Autoklub Rijeka poziva djecu i roditelje na tradicionalnu prometno preventivnu akciju u subotu, 14.09.2019. godine u 10:30 na stadionu HNK Rijeka

Mnogo je trenutaka u životu koje možemo nazvati važnima, a polazak u školu jedan je od njih. Prvašićima se mijenjaju životne navike, razdoblje kada je njihov život bio samo igra završava s prvim školskim obavezama.

Za roditelje to je, također, prijelomno razdoblje, trenutak kada odgoj djeteta dobiva novu dimenziju. Uspjeh u školi odredit će budućnost njihova djeteta, a s tim obvezama dolaze i brojne druge odgovornosti. Veća samostalnost djece uključuje i veće uključivanje u svakodnevni  promet, a tu se kriju i velike opasnosti.

Autoklub Rijeka već više od dva desetljeća u kontinuitetu, s početkom svake nove školske godine, upozorava na sigurnost djece u prometu, slanjem poruka o prometnoj sigurnosti, medijskim kampanjama, odnosno organizirajući akciju „Sigurno u školu s HAK-om“.

Ova vrijedna akcija i ove će se godine održati u cijeloj Hrvatskoj u organizaciji temeljnih i lokalnih autoklubova koji, uz pomoć svojih partnera, pokušavaju senzibilizirati javnost na nešto što je u današnjem vremenu prirodno – velik broj djece u prometu. Mnogi trgovi u našim gradovima će se zašareniti, mnogo školaraca pokazat će svoje znanje u vožnji bicikla pod budnom paskom stručnih djelatnika autoklubova, vozit će bicikle, veseliti se i pjevati – s jednim ciljem, praktično i teorijski ukazati na pravilno ponašanje u prometu. U Rijeci će se akcija održati u subotu, 14.09.2019. godine u 10:30 na stadionu HNK Rijeka na Rujevici, ljubaznom domaćinu  već treću godinu za redom. Pozivaju se djeca od 3 do 8 godina da dođu i pokažu svoju vještinu u vožnji biciklima, rolama, romobilima te da kroz druženje i zabavu nauče osnove sigurnog kretanja u prometu.

Vozači pripazite!

O djeci treba posebno brinuti, ona su najranjivija skupina u prometu, jer nisu u potpunosti svjesna opasnosti, zaigrana su, ne percipiraju opasnosti kao odrasli, ograničeno im je vidno polje, opterećena su početkom školske godine i torbama. Vrijedi to za prvašiće, ali i stariju djecu koja na početku školske godine, nakon ljetnih praznika mogu reagirati neočekivano, nepromišljeno i zaigrano.

Stoga Autoklub Rijeka poziva vozače na veći oprez u prometu – poštujte prometne znakove i propise i pridržavajte se sigurnosnih pravila. Kad se približavate pješačkom prijelazu budite oprezni, usporite, propustite pješake, ne ometajte ih i ne ugrožavajte. Posebno pazite na djecu koja hodaju uz cestu. U slučaju opasnosti, upozorite zvučnim signalom (trubom) na svoju prisutnost. U blizini škola, vrtića i u zonama smirenog prometa usporite i vozite oprezno, ograničenje brzine je 40 km/h!

Roditelji – vi ste ključni u prometnom odgoju!

Vozači i njihov odnos prema pješacima samo su dio onoga na što treba upozoriti. Naime, statistički podaci pokazuju da djeca posljednjih godina češće stradavaju kao putnici u automobilima koji voze njihovi roditelji. Najčešće se to događa zbog nepravilnog korištenja ili nekorištenja sigurnosne sjedalice, što je uz alkoholiziranost vozača, prekoračenje dopuštene brzine i nekorištenje sigurnosnog pojasa ključni rizični čimbenik za događanje ozljeda i smrtnih ishoda u prometnim nesrećama.

Jedno od istraživanja HAK-a o prijevozu djece u automobilima na putu do vrtića pokazalo je kako gotovo polovica roditelja neispravno prevozi svoju djecu. Zabluda je kako se u rukama tijekom nesreće može zadržati dijete jer će se njegova težina mnogostruko uvećati u trenutku sudara te će poletjeti prema kontrolnoj ploči automobila ili kroz vjetrobransko staklo. Primjerice, kod sudara pri brzini od 50 km/h dijete će udariti u prepreku istom jačinom kao da je palo s trećeg kata.

Sve počinje od roditelja i njihove edukacije, već u početku moraju svojim primjerom pokazati kako se ponašati u prometu – dijete mora sjediti u primjernoj autosjedalici i biti osigurano. Potom, potrebno je djeci objasniti kako se kretati nogostupom, gledanju u oba smjera, raspoznavanju prometnih znakova. Niti samostalnim polaskom u školu ili na igrališta kao pješaci, djeca ne bi trebala biti prepuštena sebi. Roditelji moraju naučiti djecu kako sigurno savladati temeljne prometne situacije poput prelaženja ceste sa semaforom ili bez njega, praćenja prometa, prolaženja između parkiranih vozila, hodanja uz rub ceste kao i o propisima. Time će djeca na cesti kopirati i raditi ono što čine roditelji, no oni bi morali biti svjesni kako su uzor svojoj djeci i u svakodnevnim prometnim situacijama pa i onda kad krše propise i rizično se ponašaju.

Uloga roditelja u prometnoj edukaciji je ključna jer se prometna kultura uči prije svega u vlastitom domu. Ono što djeca tamo nauče pratit će ih kroz čitav život u svakodnevnim prometnim situacijama, poput oblikovanja pozitivnih vrijednosti i stavova, poštovanja i odgovornosti mlade osobe u odnosu na vlastito zdravlje i život ili stjecanja suosjećanja i poštovanja u odnosu na druge ljude.

Stoga Autoklub Rijeka poziva sve roditelje da budu primjer svojoj djeci tako što će se sami pridržavati prometnih pravila i upućivati na njih, te da djecu pravilno osiguraju kad ih prevoze u automobilu, pa i na najkraćim udaljenostima.

Pridružite nam se u subotu 14.09.2019. u 10,30 sati na stadionu HNK Rijeka na Rujevici u budite dio prometno preventivne akcije „Sigurno u školu s HAK-om“.

Niste pronašli što ste tražili?

Kontaktirajte Autoklub Rijeka za više informacija ili postavite upit.

Učlanite sebe ili cijelu svoju obitelj u Autoklub Rijeka.

Autoklub Rijeka prati posjećenost svojih stranica

Web stranica Autokluba Rijeka prati statističku posjećenost svojih stranica isključivo radi dobivanja nužnih informacija o privlačnosti i uspješnosti svojih stranica te pritom koristi uslugu treće strane pod nazivom Google Analytics.

U koliko ne želite da se prikupljeni podaci šalju na obradu odaberite "Ne prihvaćam".

U suprotnom kliknite "Prihvaćam".