Doznajte rezultate najnovijeg HAK testa autosjedalicaGomila mogućnosti pri kupovini autosjedalica ponekad dodatno zbunjuje, no redoviti testovi koje HAK provodi u suradnji s europskim autoklubovima dobar su start pri izboru

Hrvatski autoklub objavio je rezultate tradicionalnog proljetnog testiranja dječjih auto sjedalica, kojeg su proveli Hrvatski autoklub i njegovi partneri iz europskih autoklubova. Testirana je ukupno 41 dječja autosjedalica različitih skupina. Elementi koji su se analizirali su sigurnost, jednostavnost/praktičnost, ergonomija i sadržaj štetnih sastojaka.
Maksimalnu ocjenu – vrlo dobar, zavrijedile su dvije autosjedalice iz skupine 0 – Bébé Confort Jade + 3wayFix i Maxi-Cosi Jade + 3wayFix. Ocijenjene su najbolje na području sigurnosti, među najboljima na području jednostavnosti uporabe  te prisutnosti štetnih sastojaka u presvlakam. Lagano su podbacili jedino na području ergonomije jer su relativno teške, zauzimaju mnogo prostora u automobilu te djeci nude ponešto limitiran pogled iz vozila.
Čak 28 autosjedalica dobilo je ocijenu dobar i u svim skupinama moguće je pronaći kvalitetnu i sigurnu autosjedalicu. Ipak, pri kupovini nije dovoljno voditi se testovima već slijedite ove savjete:

  • Važno je u kupovini doći s djetetom i automobilom kako biste isprobali modele dostupne za kupnju prije kupnje
  • Dječju sjedalicu morate moći postaviti što je moguće čvršće u vozilu
  • Potrebno je provjeriti je li duljina pojasa u vozilu dovoljna za sigurno pričvršćivanje sjedala jer pojasevi mogu biti prekratki

Ne zaboravite, nikad nemojte prevoziti dijete u automobilu bez autosjedalice! I najlošija sjedalica bolja je od nikakve i njezinim korištenjem značajno se smanjuje mogućnost zadobivanja teških ozljeda prilikom prometne nesreće.  Dječju autosjedalicu treba koristiti uvijek i bez iznimke, pa čak i na najkraćem putovanju ili odlasku do lokalne trgovine. Da bi autosjedalica pružila djetetu maksimalnu zaštitu u sudaru, ona se mora pravilno koristiti – mora biti pravilno postavljena, mora odgovarati  djetetu i dijete mora biti pravilno vezano. Uvijek se pridržavajte uputa i informacija u uputama za uporabu dječjeg sjedala i u priručniku za vozilo, a ako imate nedoumica, dobra ideja je obratiti se udruzi Roda koja u sklopu svojih aktivnosti educira roditelje o autosjedalicama.

 

 

Niste pronašli što ste tražili?

Kontaktirajte Autoklub Rijeka za više informacija ili postavite upit.

Učlanite sebe ili cijelu svoju obitelj u Autoklub Rijeka.

Autoklub Rijeka prati posjećenost svojih stranica

Web stranica Autokluba Rijeka prati statističku posjećenost svojih stranica isključivo radi dobivanja nužnih informacija o privlačnosti i uspješnosti svojih stranica te pritom koristi uslugu treće strane pod nazivom Google Analytics.
U koliko ne želite da se prikupljeni podaci šalju na obradu odaberite "Ne prihvaćam".
U suprotnom kliknite "Prihvaćam".