Kako EKO voziti - 10 savjeta za efikasnije i sigurnije putovanjeOsnovni cilj eko-vožnje je smanjenje potrošnje goriva i smanjenje emisije ispušnih plinova

EKO vožnja je moderan, novi stil vožnje a temelji se na povećanju brige o svijesti očuvanja okoliša. U tom smislu EKO vožnja omogućuje prije svega uštedu u potrošnji goriva, a ako to gledamo u današnjim financijskim uvjetima onda su očite dobrobiti i koristi od primjene eko stila vožnje. Kad govorimo o EKO stilu vožnje, moramo promatrati taj segment s dva aspekta: prvi je onaj koji se odnosi na samu tehniku vožnje, a drugi aspekt je onaj koji se odnosi na osobnost, odnosno na razmišljanje i na povećanje svijesti tijekom upravljanja automobilom u svakodnevici.

U tom smislu, kada je riječ o tehnici vožnje, postoje upute i pravila koja se koriste prilikom eko stila vožnje. Svode se prije svega na nježnost/umjerenost prilikom rada s papučicom gasa, prilikom mijenjanja brzina – vožnja u višoj brzini s nižim brojem okretaja, održavanjem kontinuirane brzine i posebno izbjegavanje naglih ubrzavanja, naglih usporavanja ili kočenja i naravno ono što je vrlo važno a to je vožnja prema prometnim propisima s poštivanjem ograničenja brzine. U konačnici, takav stil vožnje omogućuje ugodnu vožnju, vožnju bez stresa i agresivnosti, a i sigurniju vožnju koja će doprinijeti smanjenju broja prometnih nesreće. Drugi aspekt je povećanje svijesti građana. Zajednički cilj nam je povećati svijest i brigu u očuvanju okoliša, a eko vožnja i smanjenje potrošnje goriva je jedan od najboljih i najučinkovitijih načina jer u vrlo kratkom razdoblju i s malo edukacije daje rezultate. Svaki vozač bi trebao razmišljati ekološki kad sjedne u svoj automobil!

Kako uštedjeti eko-vožnjom
 1. Pravodobno planirajte svoje putovanje, a tijekom vožnje pokušajte predvidjeti odvijanje prometa
 2. Izbjegavajte zagrijavanje motora prije polaska te rad motora u neutralnom hodu
 3. Na vrijeme mijenjajte u višu brzinu
 4. Vozite pri niskom broju okretaja motora
 5. Ubrzavajte i usporavajte nježno i pravovremeno, izbjegavajući nagla kočenja
 6. Što je moguće češće kočite motorom
 7. Koristite dodatne uređaje i opremu u automobilu (pokazivač broja okretaja, putno računalo, tempomat, ekonometar, ograničivač brzine…)
 8. Racionalno koristite klima uređaj u vozilu
 9. Uklonite nepotrebne stvari iz vozila jer teži automobil troši više goriva
 10. Redovito provjeravajte propisani tlak zraka u gumama jer nedovoljno napumpane gume povećavaju utrošak goriva do 4%

Da ekološki način vožnje može donijeti još veće uštede, pokazuje i izračun djelatnika programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) koji su sudjelovali u kampanji Učinimo aute zelenima. Prema tom izračunu, automobil koji u prosjeku troši 7,04 litre goriva na 100 prijeđenih kilometara, zelenom vožnjom, primjerice, provjerom pritiska u gumama, racionalnim korištenjem klima-uređaja, umjerenom brzinom vožnje te smanjenjem tereta u vozilu, potrošnju goriva može smanjiti i za 2,11 litara, odnosno za čak 30 posto!

Prednosti eko-vožnje
 • Smanjenje potrošnje goriva do 10% bez značajnijeg povećanja vremena putovanja
 • Smanjuje emisije stakleničkih plinova
 • Smanjuje lokalne emisije štetnih plinova
 • Smanjuje buku
 • Povećava sigurnost u cestovnom prometu, doprinosi odgovornijoj vožnji i poštivanju prometnih propisa
 • Poboljšava vozačke sposobnosti
 • Smanjuje troškove održavanja vozila
 • Smanjuje troškove uslijed prometnih nesreća
 • Smanjuje stres i agresivnosti za vrijeme vožnje
 • Povećava ugodnost u vožnji za vozače i putnike

Izvor: Hrvatski autoklub

Niste pronašli što ste tražili?

Kontaktirajte Autoklub Rijeka za više informacija ili postavite upit.

Učlanite sebe ili cijelu svoju obitelj u Autoklub Rijeka.

Autoklub Rijeka prati posjećenost svojih stranica

Web stranica Autokluba Rijeka prati statističku posjećenost svojih stranica isključivo radi dobivanja nužnih informacija o privlačnosti i uspješnosti svojih stranica te pritom koristi uslugu treće strane pod nazivom Google Analytics.
U koliko ne želite da se prikupljeni podaci šalju na obradu odaberite "Ne prihvaćam".
U suprotnom kliknite "Prihvaćam".