Izlazite iz kružnog toka? Što je sa žmigavcem?Kod izlaska iz kružnog toka obaveza je dati desni žmigavac

Kružni tokovi odavno su ozbiljno uselili u Hrvatsku, već se broje u stotinama. Moglo bi se reći da su u posljednjem desetljeću preplavili državu. No, dijelu vozača vožnja kružnim rokovima još uvijek je enigma. Doduše, ima i kružnih tokova koji nisu pogođeni pa često vozači nisu jedini krivci. Rotor na ulazu u Zagreb otišao je u povijest, a upravo je taj rotor bio mjesto s najviše prometnih nezgoda na cestama u Hrvatskoj. Riječki vozači još uvijek se navikavaju na rotore na Škurinjama i na Rujevici. Dobrom dijelu vozača nikako ne idu kružna raskrižja s dvije trake. Dolazi do svakakvih scena. Sudari su redovna “pojava”. Dogodi se da vozač odluči voziti po svojim pravilima, umjesto vožnje u smjeru suprotnom kazaljki na satu, vozač se odluči za “kraticu”. Jednostavno, skrene lijevo na ulazu u rotor Škurinje.

Porazna statistika

Iako ih svi vozači ne znaju ili ne razumiju, pravila vožnje na rotorima su jasna. Na svim kružnim tokovima vozila u kružnome toku imaju prednost prolaska, ukoliko prometnim znakovima nije drukčije određeno. U kružni tok se ulazi bez žmigavca. U kružnom toku nije potrebno koristiti lijevi pokazivač smjera. I ono u čemu vozači najčešće griješe: Kod izlaska iz kružnog toka obaveza je dati desni žmigavac. Time olakšavate život vozaču koji čeka vaš prolazak da bi se uključio u rotor,ali i vozaču iza vas, koji kani nastaviti ili skrenuti za vama. Treba li uopće napominjati da je zabranjeno zaustavljanje i parkiranje u kružnom toku i u zoni kružnog toka?

Koliko uopće vozača daje žmigavac pri izlasku s kružnog toka? Nema statistike, a mi smo stali na kružnom toku u Matuljima i pozabavili se navikama vozača. Oko 60 posto vozača ne daje žmigavac. Neznanje ili nemar? Pojavio se prometni znak koji sugerira vozačima da je obavezno dati žmigavac pri izlasku iz kružnog toka. Vrijedi probati. Možda je u pitanju samo neznanje dijela vozača koji izlaze iz kružnog raskrižja bez upozorenja.

Niste pronašli što ste tražili?

Kontaktirajte Autoklub Rijeka za više informacija ili postavite upit.

Učlanite sebe ili cijelu svoju obitelj u Autoklub Rijeka.

Autoklub Rijeka prati posjećenost svojih stranica

Web stranica Autokluba Rijeka prati statističku posjećenost svojih stranica isključivo radi dobivanja nužnih informacija o privlačnosti i uspješnosti svojih stranica te pritom koristi uslugu treće strane pod nazivom Google Analytics.

U koliko ne želite da se prikupljeni podaci šalju na obradu odaberite "Ne prihvaćam".

U suprotnom kliknite "Prihvaćam".