Jesen i automobili - kako sigurno vozitiPrilagodite vožnju uvjetima na cesti!

Djeca su se vratila u školu, lišće počinje mijenjati boje i u zraku se osjeća hladnoća – službeno je, jesen je stigla! Jutra puna mraza, kraći dani… promjena godišnjih doba može donijeti nove izazove u vožnji. Ostanite sigurni na cesti ove jeseni slijedeći ove korisne savjete za jesensku vožnju.

Provjerite svjetla

Kraći dani mogu značiti da veći dio vašeg putovanja na posao i s posla može biti po mraku. Provjerite jeste li spremni za vožnju u zoru i sumrak tako što ćete povremeno provjeravati prednja i stražnja svjetla. Podsjećamo da svaki član Autokluba Rijeka ima pogodnost jednom godišnje besplatno pregledati svoje vozilo u našem servisu na Preluku. Ne zaboravite, od 1. studenog morate imati upaljena dnevna svjetla!

Ledena jutra

Hladnije jesenske noći mogu rezultirati slojem inja na vašem vjetrobranskom staklu ujutro. Očistite sav mraz s vjetrobranskog stakla, stražnjeg stakla i bočnih prozora strugačem za led ili pokretanjem odmrzivača. Svakako si dajte dodatno vrijeme koje vam je potrebno kako biste osigurali jasan pogled na cestu. Taj sloj inja koji ste pronašli na vjetrobranskom staklu može vas čekati i na nadvožnjacima, mostovima i zasjenjenim mjestima. Ponašajte se prema tim područjima kao prema zaleđenoj cesti.

Provjera guma

Česte promjene temperature koje nisu neuobičajene za jesen mogu dovesti do pada pritiska u gumama. Pritisak u gumama i inače bi trebalo redovito kontrolirati, a sada je to još važnije. Koliki pritisak treba biti, obično je navedeno u priručniku automobila, ali ta je informacija i na naljepnici s unutarnje strane vozačevih vratiju.

Pazite na mokro lišće

Nakupine lišća koje pada u jesen mogu biti neugodne i opasne – lišće se može skupiti u hrpu i stvoriti opasnost na cesti. Mokro lišće može biti sklisko poput leda, može osjetno produžiti zaustavni put i izazvati zanošenje pa izbjegavajte naglo kočenje. Otpalo lišće također može sakriti oznake na cesti i prikriti opasnosti poput rupa i izbočina, osobito na cestama koje se neredovito čiste.

 

Obratite pažnju na divljač na cesti

Iako jeleni mogu predstavljati opasnost tijekom cijele godine, jesenska sezona parenja donosi povećanje njihove aktivnosti. Dok vozite svoje vozilo u zoru ili sumrak, pripazite na jelene koji jure preko ceste. Jeleni obično putuju u skupinama, pa ako vidite jednog jelena, vjerojatno ih slijedi više. Kada putujete kroz područja poznata po jelenima, usporite i budno pazite na obje strane ceste.

Povećanje količine kiše

Prve kišne kapi na cesti od vozača zahtijevaju poseban oprez. Film od prašine, pijeska, ulja, dijelova guma i vode čini kolnik skliskim pa je potrebno izbjegavati naglo okretanje volana i naglo kočenje. A kad krenu kiše, brisači su preduvjet za dobru vidljivost. Pruge na staklu, zamagljenost, preskakivanje i glasna škripa pokazatelji su da je vrijeme za nove metlice brisača. Ipak, prije nego krenete u kupovinu, provjerite je li možda dovoljno očistiti staklo i metlice. Prijeđite prstom po rubu brisača pa ako osjetite neravnine i hrapavost pokušajte  očistiti prljavštinu tekućinom za stakla i mekom krpicom. Ako nakon čišćenja i dalje ostaju tragovi vode, preskaču ili su preglasni, vrijeme je za nove.  Dotrajali brisači opasni su jer jako smanjuju vidljivost kod lošeg vremena, naročito noću, a uz to, štednja na brisačima može izazvati puno veći trošak – tvrda gumica brisača može izazvati oštećenja vjetrobrana koja se ne mogu popraviti. Zamjena stakla puno je skuplja od zamjene brisača, zato reagirajte na vrijeme!

Magla

Svježi jutarnji zrak može uzrokovati stvaranje magle. Magla se može pojaviti u niskim područjima i ometati vašu sposobnost da vidite nadolazeći promet i druge stvari poput prometnih znakova i semafora. Obavezno vozite sa svjetlima za maglu ili kratkim svjetlima  i povećajte udaljenost između sebe i drugih automobila. Stražnja svjetla za maglu nemojte koristiti kada u svom retrovizoru vidite svjetla vozila iza vas. Znači da vam je to vozilo već dovoljno blizu da mu vaša stražnja maglenka itekako smeta. Kao što vi ne biste željeli ispred sebe vidjeti vozilo koje ima nepotrebno upaljeno stražnje svjetlo za maglu, tako pripazite i da vi to ne radite vozačima iza sebe. I ne koristite svjetla za maglu kad magle nema, Zakon o sigurnosti prometa na cestama točno definira kako se koriste maglenke, a kazna za neispravno korištenje iznosi 300,00 kuna.

Obratite više pažnje na djecu u prometu

U jesen se na prometnice vraćaju djeca, neki od njih po prvi put kao samostalni sudionici u prometu. Sjetite se da su zaigrana, brzopleta i da svijet vide drugačije. Pridržavajte se prometnih propisa i pravila, poštujte prometne znakove, pazite na djecu koja hodaju uz cestu te usporite, naročito u blizini škola i vrtića. Podsjećamo vas da je brzina kretanja vozila u blizini škola i vrtića ograničena na najviše 40 km/h.

Možda vas zanima i kada i kako zamijeniti brisače?

Niste pronašli što ste tražili?

Kontaktirajte Autoklub Rijeka za više informacija ili postavite upit.

Učlanite sebe ili cijelu svoju obitelj u Autoklub Rijeka.

Autoklub Rijeka prati posjećenost svojih stranica

Web stranica Autokluba Rijeka prati statističku posjećenost svojih stranica isključivo radi dobivanja nužnih informacija o privlačnosti i uspješnosti svojih stranica te pritom koristi uslugu treće strane pod nazivom Google Analytics.

U koliko ne želite da se prikupljeni podaci šalju na obradu odaberite "Ne prihvaćam".

U suprotnom kliknite "Prihvaćam".