Prestanak obveze dnevnih svjetala u vožnjiMnogima ta promjena ne znači puno jer mnogi današnji automobili ionako imaju tvornički ugrađena dnevna svjetla

Temeljem odredbe članka 102. Zakona o sigurnosti prometa na cestama („NN“ 70/19, 114/22), obavezno korištenje dnevnih ili kratkih svjetala danju traje od 01. studenog do 31. ožujka pa 01. travnja prestaje obveza paljenja dnevnih svjetala na vozilima.

Važno je napomenuti da  vozači mopeda i motocikala tijekom cijele godine moraju voziti s uključenim dnevnim svjetlima ili će u protivnom bit će kažnjeni novčanom kaznom u iznosu od 30 eura.

Dnevna svjetla za sigurniju vožnju

Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja u kojima je obveza paljenja svjetala danju kalendarski određena. Većina drugih zemalja nema odredbu o obaveznom paljenju svjetala ili su svjetla obvezna tokom čitave godine, na primjer u susjednoj Sloveniji. Kakva je situacija u ostalim zemljama Europe možete provjeriti ovdje.  Ipak, unatoč tome što u Hrvatskoj ne postoji zakonska obveza, stručnjaci svejedno preporučuju vožnju s upaljenim svjetlima tijekom cijele godine. Studije pokazuju da su vozila s upaljenim svjetlima vidljivija kad dolaze u susret, lakše ih je primijetiti u odsjaju sunca te brže privlače pažnju i daju vam više vremena za reakciju. Zbog toga veliki broj vozača uvijek vozi s upaljenim svjetlima danju, bez obzira na godišnje doba.

Koristite li dnevna svjetla tijekom cijele godine?
Niste pronašli što ste tražili?

Kontaktirajte Autoklub Rijeka za više informacija ili postavite upit.

Učlanite sebe ili cijelu svoju obitelj u Autoklub Rijeka.

Autoklub Rijeka prati posjećenost svojih stranica

Web stranica Autokluba Rijeka prati statističku posjećenost svojih stranica isključivo radi dobivanja nužnih informacija o privlačnosti i uspješnosti svojih stranica te pritom koristi uslugu treće strane pod nazivom Google Analytics.

U koliko ne želite da se prikupljeni podaci šalju na obradu odaberite "Ne prihvaćam".

U suprotnom kliknite "Prihvaćam".