Krameru naslov državnog prvaka 2022. i ekipna pobjeda Autokluba Rijeka1. Čavle Rally Challenge i uzbudljiv rasplet sezone Prvenstva Hrvatske

Završnica sezone Prvenstva Hrvatske u rallyju ovog se vikenda rasplela na 1. Čavle Rally Challenge koji se vozio na području općine Čavle 11.-12. studenog.
Potpuno novo natjecanje u kalendaru hrvatskog rally prvenstva i sedma utrka u kalendaru, nije mogla imati bolju premijeru. Naime upravo je to bila utrka na kojoj su se odlučivali ovogodišnji prvaci što je posebno dodalo draž natjecanju. Upravo zato, možda po prvi puta, na startu su se pojavile sve posade koje su i bile prijavljene za natjecanje, njih 30. Manje je to od uobičajenog ovogodišnjeg prosjeka natjecatelja po natjecanju, a razloge treba tražiti u činjenici da se radi o zadnjoj utrci sezone, budžeti momčadi su već istrošeni te su oni kojima bodovi za ovogodišnje prvenstvo nisu trebali preskočili ovo natjecanje. Drugi od razloga je preklapanje sa slovenskim prvenstvom. Istog vikenda održavala se i posljednja utrka slovenskog državnog prvenstva, Rally Idrija, pa je standardno velik broj slovenskih posada koje voze Međunarodno zonsko prvenstvo Hrvatske izostao.
Kako bilo, ništa od toga ne umanjuje činjenicu da veseli nova utrka u našem kalendaru koja će, nadamo se po riječima organizatora, rasti u godinama koje slijede. Kad se još uzme u obzir činjenica da se u sklopu ove manifestacije vozi talijanski Rally in Circuit (RIC), a u sklopu čijeg prvenstva ovog je vikenda nastupilo četrdesetak stranih i nekoliko hrvatskih posada.

Slavlje Autokluba Rijeka

Organizator je pred natjecatelje postavio devet brzinskih ispita, raspoređenih na tri dionice – staze Automotodroma Grobnik, Platka i Gornjeg Jelenja –  a koji su se vozili svaki po tri puta ukupne duljine 75,18 km, dok je ukupna duljina rallyja iznosila 149,15 km.

Najveća borba očekivala se unutar popularne klase 2, modernih automobila Rally4 specifikacije između mladog austrijskog vozača Alfreda Kramera s licencom Autokluba Rijeka i Buzećana Viliama Prodana s licencom AK Opatija motorsport. Prije zadnje odlučujuće utrke razlika je bila dva boda u korist Kramera i bilo je jasno da obojica moraju stisnuti od početka bez kalkuliranja, jer tko bude brži ponijeti će titulu Prvaka Hrvatske za 2022. godinu. Nakon zagrijavanja na BI Grobnik i brzog uspona na BI Platak gdje su razlike u vremenima bile neznatne, Kramer je na BI Gornje Jelenje ostvario prvu veću prednost, 9,6 sekundi u odnosu na Prodana. U drugom prolasku brzinskim ispitima te postavljanjem najboljeg vremena prolaskom BI Grobnik i drugim prolaznim vremenom na G.Jelenju (iza Šebalja) čini značajniju razliku od 25 sekundi naspram Prodana. U trećem krugu potpuno isti scenarij i redoslijed na brzinskim ispitima nakon čega je moglo započeti slavlja Alfreda Kramera jun. i njegove danske suvozačice Jeannette Kvick kao novih prvaka Hrvatske u Rallyju za 2022. godinu.

Naš Tomas Hrvatin i suvozač Đani Simčić nastup na ovom natjecanju mogli su odvoziti kao dobar trening, bez rezultatskog imperativa. Naime, i prije zadnjeg rallyja sezone osigurali su novi naslov prvaka klase 3. Pobijedili su na pet od šest ovogodišnjih utrka (lakše izlijetanje na Rallyju Kumrovec). Međutim, još jednom su pokazali vozačku kvalitetu, bili su ekstremno brzi te se dovezli do još jedne pobjede u klasi 3 i visokog petog mjesta ukupnog poretka. Iz svog sada već vremešnog Renault Clio RS Sport izvukli su, slobodno se može reći, maksimum.
Dorijan Kljun i Marko Otto Juričev Martinčev iz Zagrebačkog AK Delta sport imali su više no uspješnu zajedničku rally premijeru. Naime, Dorijanu je ovo bio prvi nastup u rallyju, kao i Ottu na suvozačkom sjedalu. Njihov debi bio je i više nego uspješan te su svojim vožnjama pokazali su da mogu biti vrlo brz i najavili sudjelovanje iduće sezone.
Svi zajedno svojim vrhunskim vožnjama, a time i rezultatima ekipno su doveli Autoklub Rijeka na 1. mjesto u konkurenciji 12 hrvatskih klubova koliko ih je nastupilo na ovom natjecanju.
U konačnici na kraju ovogodišnje 2022. sezone ekipa Autokluba Rijeka je viceprvak države u autorallyju, te ovim putem čestitamo našim posadama na uspjehu i doprinosu ovom vrhunskom rezultatu!

Marin Petrić i Leo Crvić izvrsni na “Rally in Circuit” natjecanju

Ukupni pobjednici 1.Čavle Rally Challenge 2022., slaveći na ciljnoj rampi u središtu Čavala, su posada Juraj Šebalj-Marijan Stublić iz AKK Sveta Nedelja, ispred drugoplasiranih Alfred Kramer jun.- Jannette Kvick iz AK Rijeka i trećeplasiranih Viliam Prodan-Zoran Raštegorac iz AK Opatija motosport.
U sklopu četvrtog ovogodišnjeg talijanskog prvenstva „Rally in Circuit“ nastupila je i četvrta posada AK Rijeka – Marin Petrić sa suvozačem Leom Crvićem iz matuljskog AK Učka sport, koji se vozio na Automotodromu Grobnik. Osvojili su pobjedu u klasi street-legal, pobjedu u Trofeo Jan Pajić i 7. mjesto ukupnog poretka u konkurenciji 44 natjecatelja.
Više nego uspješan vikend za Autoklub Rijeka zahvaljujući našim sportašima.

Čestitke još jednom svima!

Kanal Ri – 1. Čavle Rally Challenge

Niste pronašli što ste tražili?

Kontaktirajte Autoklub Rijeka za više informacija ili postavite upit.

Učlanite sebe ili cijelu svoju obitelj u Autoklub Rijeka.

Niste pronašli što ste tražili?

Kontaktirajte Autoklub Rijeka za više informacija ili postavite upit.

Učlanite sebe ili cijelu svoju obitelj u Autoklub Rijeka.

Autoklub Rijeka prati posjećenost svojih stranica

Web stranica Autokluba Rijeka prati statističku posjećenost svojih stranica isključivo radi dobivanja nužnih informacija o privlačnosti i uspješnosti svojih stranica te pritom koristi uslugu treće strane pod nazivom Google Analytics.

U koliko ne želite da se prikupljeni podaci šalju na obradu odaberite "Ne prihvaćam".

U suprotnom kliknite "Prihvaćam".