Ljetni test dječjih autosjedalica - pogledajte najbolje!HAK i partneri testirali su 29 modela dječjih autosjedalica u četiri glavne kategorije: sigurnost, jednostavnost uporabe, ergonomija i prisutnost štetnih sastojaka u presvlakama

Hrvatski autoklub zajedno sa svojim partnerima nastavlja redovno testiranje dječjih autosjedalica. Pokušavajući pronaći najbolje autosjedalice, ovo se proljeće na testu našlo čak 29 različitih modela.  Elementi koji su se analizirali su sigurnost, jednostavnost upotrebe, ergonomija te sadržaj štetnih sastojaka u presvlakama.
Iako ni jedna sjedalica nije zavrijedila najvišu ocjenu vrlo dobar, čak 21 model je dobio ocjenu dobar te zaslužuje preporuku. Tri su sjedalice dobile ocjenu zadovoljavajuća, a ovaj put ih je čak 5 loših.

Pobjednici

Na ovom testu nemamo apsolutnog pobjednika jer je prosječnu ocjenu 4,3 dobilo čak šest autosjedalica: Babyzen Yoyo iZi Go Modular X1 i-Size by Besafe + iZi Modular i-Size Base i Stokke iZi Go Modular X1 i-Size by Besafe + iZi Modular i-Size Base, zatim Bébé Confort Tinca + Tinca Base i Maxi-Cosi Tinca + Tinca Base, te Peg Perego Primo Viaggio Lounge + i-Size Base i Silver Cross Simplicity Plus + Simplicity Isofix Base. Već iz imena ovih proizvoda je jasno da se zapravo radi o četiri autosjedalice – Babyzone Yoyo i Stokke, odnosno Bébé Confort i Maxi-Cosi, koriste različite brendove za različita tržišta. Dodajmo da Bébé Confort i Maxi-Cosi doista uzorno odrađuju svoje zadaće, jer se i njihov model Marble smjestio odmah do najboljih (prosječna ocjena 4,2). Sve te sjedalice odlikuje vrlo nizak rizik od ozljeda pri frontalnom i bočnom sudaru, dobro namještanje pojasa, jednostavna montaža uz lako razumljiva uputstva, udobnost i vrlo niska kontaminacija.

Kad se radi o sigurnosnom aspektu, na sam vrh smjestio se model Peg Perego Primo Viaggio Lounge (4,8), koji si je tako u startu stvorio sjajne pretpostavke za odličan rezultat na testu. Međutim, uvjerljivo najveća mogućnost pogrešne montaže bacila je ovu dječju autosjedalicu na debelo začelje u kategoriji jednostavnosti korištenja i ergonomije (iako joj je sama ergonomija među najboljima na testu), zbog čega je s prosječnom ocjenom 3,6 jedva uspjela sačuvati mjesto u kategoriji dobrih proizvoda. S druge strane, takve sreće nije bio model Recaro Tian Elite, kojem je samo desetinka nedostajala do ulaska u viši razred, zbog čega se morao pomiriti s ocjenom – zadovoljavajući (3,5).

Pomoć na cesti za cijelu obitelj?

Štetni sastojci glavni razlog pada

Analizirajući tih pet proizvoda sa začelja kolone, vidimo da su čak četiri pala na ispitu zbog prekomjerne prisutnosti štetnih sastojaka u presvlakama, i to očito postaje ključnim problemom. To su: Besafe iZi Go Modular X1 i-Size i Besafe iZi Go Modular X1 i-Size + iZi Modular i-Size Base, zatim Osann Oreo 360° i Swandoo Marie 2. Zanimljivo, da njihove presvlake nisu bile kontaminirane, sve četiri sjedalice bi završile među dobrima (jedino bi Osann Oreo 360° bio na rubu), zbog čega tim više imaju razloga za nezadovoljstvo. Treba spomenuti da, očigledno potaknuti rezultatima testa, Osann i Swandoo nude zamjenu spornih materijala na svojim sjedalicama. Peti gubitnik ovoga testa je Chicco Kiros i-Size + Kiros i-Size Base, koji je razočarao na području sigurnosti. Visok rizik od ozljeda pri frontalnom sudaru te isto tako visok rizik od ozljeda pri bočnom sudaru nisu ocjene koje želite vidjeti kad kupujete proizvod za svoje dijete.

Autosjedalice test ADAXTestovi nisu presudni

Ako želite pronaći najbolje autosjedalice ranijih godina, na stranicama ADAC-a možete pronaći rezultate testiranja autosjedalica od 2015. godina do danas.

Kao i uvijek, napominjemo da se  pri kupovini nije dovoljno voditi  testovima već slijedite ove savjete:

  • U kupovinu je potrebno doći s djetetom i automobilom kako biste isprobali modele dostupne za kupnju prije kupnje
  • Dječju sjedalicu morate moći postaviti što je moguće čvršće u vozilu
  • Potrebno je provjeriti je li duljina pojasa u vozilu dovoljna za sigurno pričvršćivanje sjedala jer pojasevi mogu biti prekratki

Ne zaboravite, nikad nemojte prevoziti dijete u automobilu bez autosjedalice! I najlošija sjedalica bolja je od nikakve i njezinim korištenjem značajno se smanjuje mogućnost zadobivanja teških ozljeda prilikom prometne nesreće.  Dječju autosjedalicu treba koristiti uvijek i bez iznimke, pa čak i na najkraćem putovanju ili odlasku do lokalne trgovine. Da bi autosjedalica pružila djetetu maksimalnu zaštitu u sudaru, ona se mora pravilno koristiti – mora biti pravilno postavljena, mora odgovarati  djetetu i dijete mora biti pravilno vezano. Uvijek se pridržavajte uputa i informacija u uputama za korištenje dječjeg sjedala i u priručniku za vozilo, a ako imate nedoumica, dobra ideja je obratiti se udruzi Roda koja u sklopu svojih aktivnosti educira roditelje o autosjedalicama.
 

Izvor: HAK revija

Ostali testovi

Niste pronašli što ste tražili?

Kontaktirajte Autoklub Rijeka za više informacija ili postavite upit.

Autoklub Rijeka prati posjećenost svojih stranica

Web stranica Autokluba Rijeka prati statističku posjećenost svojih stranica isključivo radi dobivanja nužnih informacija o privlačnosti i uspješnosti svojih stranica te pritom koristi uslugu treće strane pod nazivom Google Analytics.
U koliko ne želite da se prikupljeni podaci šalju na obradu odaberite "Ne prihvaćam".
U suprotnom kliknite "Prihvaćam".