„Martinje“ – pojačani nadzor vozača6., 7. i 8. studenoga, kao i na samo Martinje, 11./12. studenoga, prometna policija na području Hrvatske provodit će pojačane kontrole kako bi spriječili vožnju pod utjecajem alkohola.

Nadolazeći vikend predstoji Martinju, narodnom običaju krštenja mošta, kada se povećava broj alkoholiziranih sudionika u prometu.
Stoga će policija ovog vikenda, 6., 7. i 8. studenoga, kao i na samo Martinje, 11./12. studenoga, s ciljem prevencije prometnih nesreća i njihovih posljedica, svoje aktivnosti dodatno usmjeriti na sprečavanje i sankcioniranje vožnje pod utjecajem alkohola. Alkohol i vožnja

Blagdan sv. Martina zaštitnika vinara i vinograda, osobito je značajan stanovnicima na sjeveru zemlje, no ni područje naše županije ne zaostaje za proslavom.  Na žalost, proslave donose i povećani broja sudionika prometu koji su konzumirali alkoholna pića.  Zbog toga će policijski službenici prometne policije Policijske uprave Primorsko- goranske, kao i u ostatku zemlje, provoditi pojačane kontrole kako bi spriječili i sankcionirali vožnju pod utjecajem alkohola. Nadzor vozača obavljat će se na lokacijama koje se statistički, ali i iskustveno iskazuju kao ugrožene u pogledu činjenja prometnih prekršaja i događanja prometnih nesreća zbog vožnje pod utjecajem alkohola, na način da će se uspostaviti veći broj kontrolnih punktova, koji će se u vrijeme provođenja akcija češće mijenjati.

Kao upozorenje vozačima mogu poslužiti i prošlogodišnji rezultati Martinja, kada je u cijeloj zemlji, na vožnju pod utjecajem alkohola i droga, ukupno kontrolirano 8.615 vozača. Od tog broja, pod utjecajem alkohola zatečeno je 579 vozača, a 11 vozača je odbilo alkotestiranje. Najveći broj vozača koji su upravljali vozilom pod utjecajem alkohola bio je u dobnoj skupini od 31 do 40 godine – 155 vozača, od 18 do 24 godina – 130 vozača, 25 do 30 godina – 108 vozača itd. Najveći broj vozača imao je koncentraciju alkohola u rasponu od 0,5 do 1,0 g/kg – 241 vozač, dok je njih 125 imalo koncentraciju alkohola od 1,50 g/kg ili više.

Vozačima koji konzumiraju alkohol savjetujemo da ne sjedaju za volan i da si unaprijed osiguraju prijevoz. Nema opravdanja za vožnju pod utjecajem alkohola kojom ne ugrožavate samo sebe već i se ostale sudionike u prometu. Čuvajte svoje živote i živote vaših najdražih!

Niste pronašli što ste tražili?

Kontaktirajte Autoklub Rijeka za više informacija ili postavite upit.

Učlanite sebe ili cijelu svoju obitelj u Autoklub Rijeka.

Autoklub Rijeka prati posjećenost svojih stranica

Web stranica Autokluba Rijeka prati statističku posjećenost svojih stranica isključivo radi dobivanja nužnih informacija o privlačnosti i uspješnosti svojih stranica te pritom koristi uslugu treće strane pod nazivom Google Analytics.
U koliko ne želite da se prikupljeni podaci šalju na obradu odaberite "Ne prihvaćam".
U suprotnom kliknite "Prihvaćam".