„Martinje“ – pojačani nadzor vozačaOd 8. do 12. studenog, povodom Martinja, prometna policija na području Hrvatske provodit će pojačane kontrole kako bi spriječili vožnju pod utjecajem alkohola.

Na području čitave Hrvatske ovaj se vikend te početkom idućeg vikenda obilježava Martinje, narodni običaj krštenja mošta. Alkohol i vožnjaBlagdan sv. Martina zaštitnika vinara i vinograda, osobito je značajan stanovnicima na sjeveru zemlje, no ni područje naše županije ne zaostaje za proslavom.  Na žalost, proslave donose i povećani broja sudionika prometu koji su konzumirali alkoholna pića.  Zbog toga će policijski službenici prometne policije Policijske uprave Primorsko- goranske, kao i u ostatku zemlje, od 08. do 12. studenog 2019. godine provoditi pojačane kontrole kako bi spriječili i sankcionirali vožnju pod utjecajem alkohola. Nadzor vozača obavljat će se na lokacijama koje se statistički, ali i iskustveno iskazuju kao ugrožene u pogledu činjenja prometnih prekršaja i događanja prometnih nesreća zbog vožnje pod utjecajem alkohola, na način da će se uspostaviti veći broj kontrolnih punktova, koji će se u vrijeme provođenja akcija češće mijenjati.

Kao upozorenje vozačima mogu poslužiti i prošlogodišnji rezultati Martinja, kada je na području Republike Hrvatske, na vožnju pod utjecajem alkohola i droga, ukupno kontrolirano 8.456 vozača. Od tog broja, pod utjecajem alkohola zatečeno je 729 vozača, a 11 vozača je odbilo alkotestiranje.  Najveći broj vozača koji su upravljali vozilom pod utjecajem alkohola bio je u dobnoj skupini od 25 do 30 godina – 174 vozača, od 31 do 40 godina – 167 vozača, te od 18 do 24 godine – 160 vozača. Najveći broj vozača imao je koncentraciju alkohola u rasponu od 0,5 do 1,0 g/kg – 344 vozača. Uz to, značajan je i pokazatelj da je u deset mjeseci 2019. godine u prometnim nesrećama smrtno stradalo 242 osoba od kojih su 124 osobe ili 51,2% poginulo u nesrećama koje su se dogodile u dane vikenda.

Četiri glavne ubojice u prometu

Policija nastavlja s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje i drugih najtežih prometnih prekršaja – brzina, nevezanje sigurnosnog pojasa i korištenje mobitela u vožnji, a aktivnosti su posebno usmjerene prema ponavljačima teških prekršaja u prometu.

Vozačima koji konzumiraju alkohol savjetujemo da ne sjedaju za volan i da si unaprijed osiguraju prijevoz. Nema opravdanja za vožnju pod utjecajem alkohola kojom ne ugrožavate samo sebe već i se ostale sudionike u prometu. Čuvajte svoje živote i živote vaših najdražih!

Odgovori

Niste pronašli što ste tražili?

Kontaktirajte Autoklub Rijeka za više informacija ili postavite upit.

Učlanite sebe ili cijelu svoju obitelj u Autoklub Rijeka.

Autoklub Rijeka prati posjećenost svojih stranica

Web stranica Autokluba Rijeka prati statističku posjećenost svojih stranica isključivo radi dobivanja nužnih informacija o privlačnosti i uspješnosti svojih stranica te pritom koristi uslugu treće strane pod nazivom Google Analytics.
U koliko ne želite da se prikupljeni podaci šalju na obradu odaberite "Ne prihvaćam".
U suprotnom kliknite "Prihvaćam".