Motocikl i sigurna vožnja - 7 stvari koje ne smijete zaboravitiPodsjetite se kako sigurnije uživati u vožnji na dva kotača

Vozite motocikl? Provjerite što je Optimum plus!

Proljeće, toplije vrijeme i ljepši dani na naše prometnice vraćaju vozila na dva kotača – motocikle, mopede i bicikle. Sam početak sezone je i najrizičniji, vozači automobila moraju se priviknuti na nove uvjete na cestama, a i motociklisti trebaju ponovno ući u formu i obnoviti vještine vožnje. Podsjetite se nekih važnih pravila za sigurniju vožnju.

  1. Nosite zaštitnu opremu

U prvom redu kacigu, čistu, ispravnu i pravilno zategnutu. Uz to, nosite i ostalu zaštitnu opremu – jaknu, hlače, štitnike, čizme i rukavice. Sjetite se, u slučaju pada, to je sve što stoji između vas i asfalta. Pažljivo izaberite kacigu ovisno o vozilu i stilu vožnje. Ne smije biti prevelika, mora čvrsto stajati na glavi i obavezno mora biti homologirana. Posebnu pažnju obratite na obuću. Birajte čvrste cipele ili čizme od izdržljivih materijala, hrapavih potplata. Poželjni su reflektirajući detalji življih boja kako biste bili uočljiviji na cesti.

2. Vodite računa o tehničkoj ispravnost vašeg vozila

Kontrolirajte motor, svjetla i uređaje za zaustavljanje, provjerite vozačko zrcalo i kontrolne uređaje. Nikako ne zaboravite na gume – pazite na broj prijeđenih kilometara, podesite ovjes, provjerite tlak. Posebno je potrebno pripaziti na početku sezone jer su gume hladne i vjerojatno istrošene od prošle sezone, asfalt je hladan i usto prljav, a uvjeti na cesti lošiji. Iskoristite akcije koje se redovno održavaju na stanicama za tehnički pregled pa napravite besplatni preventivni pregled vozila.

3. Očekujte neočekivano

Motocikli jesu manji i lakši i trebaju manje prostora od automobila, ali ipak trebaju više nego što vam se čini.  Ostavite si dovoljno prostora za kočenje i uvijek pokušajte imati rezervni izlaz ako se ne možete zaustaviti na vrijeme. Prilikom vožnje kroz lijevi zavoj, odmaknite se od središnje crte jer možete glavom ući u traku namijenjenu prometu u suprotnom smjeru. Ne vozite slalom oko vozila. Vodite računa da nemali broj vozača zaboravlja na pokazivače smjera. Smjestite se tako da vas vozač koji iznenada odluči skrenuti u drugu traku ne može udariti. Nikad ne ulazite u prostor između drugog vozila i skretanja. Nije važno samo ono što je trenutno oko vas, razmišljajte i o situacijama u kojima ćete se naći kroz idućih desetak sekundi, promet vas ne smije iznenaditi. Pokušajte predvidjeti poteze drugih vozača, promatrajte vozače, pokrete njihovih glava kroz prozor i u ogledalu. „Nisam ga vidio“ najčešća je rečenica nakon prometne nesreće u kojoj je sudjelovao motociklist.

4. Izbjegavajte mrtvi kut

Iako se u autoškolama od prvog sata ponavlja važnost provjere mrtvog kuta, veliki dio vozača to zanemaruje pa zato pokušajte izbjeći tu poziciju. Sigurnije je pretpostaviti da vas vozači ne vide. Važno je kako ste pozicionirani – ne vozite pored automobila. Ne oslanjajte se na periferni vid drugih vozača, nastojte biti ispred njih. Vodite računa da je zona mrtvog kuta veća kod kamiona i autobusa.

 

5. Izbjegavajte odvlačenje pažnje

Nedostatak pažnje u vožnji je uvijek opasan, ali kad vozite motocikl, stvar je još i gora. Morate neprestano biti maksimalno svjesni svega što se dešava oko vas. Motoristi su često „nevidljivi“, naročito vozačima velikih vozila kao što su kombiji ili terenci. Ne računajte da će oni vidjeti vas, vi morate vidjeti njih. Uklonite sve što vam odvlači pažnju, ne nosite slušalice, a mobitel spremite van dosega ruke kako vas ne bi doveo u iskušenje. Dok vozite razmišljajte samo o vožnji.

6. Vodite računa o vremenskim uvjetima

Prije vožnje, provjerite vremensku prognozu. Ako prognoza najavljuje pljuskove, snijeg ili led, ostavite motocikl doma. Vožnja motocikla po kiši puno je riskantnija nego vožnja auta. Dva su kotača manje stabilna, a nedostatak brisača smanjuje vidljivost. Ako stvarno ne možete izbjeći vožnju, barem ne krećite odmah nakon početka. Prve kapi izvlače ulje na površinu i cesta je posebno skliska, dajte kiši vremena da ju ispere. Vozite polako, ostavite si dosta mjesta za kočenje, a ako se vrijeme pogorša, stanite i sačekajte.

7. Ne precjenjujte svoje sposobnosti

Vožnja motocikla je vještina i kao i svaka druga, raste i razvija se vježbom. Potrebno je vrijeme kako biste postali izvrstan vozač. Kontrolirajte svoje ponašanje i strast za vožnjom, ne ispitujte granice na cesti. Raspitajte se kad se u blizini održava poligon sigurne vožnje i vježbajte u kontroliranim uvjetima.

Uživajte u vožnji!

Niste pronašli što ste tražili?

Kontaktirajte Autoklub Rijeka za više informacija ili postavite upit.

Autoklub Rijeka prati posjećenost svojih stranica

Web stranica Autokluba Rijeka prati statističku posjećenost svojih stranica isključivo radi dobivanja nužnih informacija o privlačnosti i uspješnosti svojih stranica te pritom koristi uslugu treće strane pod nazivom Google Analytics.

U koliko ne želite da se prikupljeni podaci šalju na obradu odaberite "Ne prihvaćam".

U suprotnom kliknite "Prihvaćam".