Novih 105 milijuna kuna poticaja za nabavu električnih vozilaFond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u srijedu je objavio javni poziv za sufinanciranje kupnje energetski učinkovitih vozila.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je u 2021. godini osigurao 90 milijuna kuna za sufinanciranje kupnje energetski učinkovitih vozila  za fizičke i pravne osobe te dodatnih 15 milijuna za javni sektor za što će natječaj biti raspisan krajem lipnja. Podnošenje prijava za građane i tvrtke počinje 10. lipnja 2021. godine u 8:00 sati, a poziv traje do isteka kalendarske godine ili do iskorištenja sredstava. Za razliku od prijašnjih godina kad su se građani i tvrtke direktno prijavljivali Fondu, ove godine prijavu u njihovo ime podnose prodavatelji vozila odnosno zastupnici. Fond za zaštitu okoliša izdao je odobrenje za 45 zastupnika koji su prijavili 86 marki vozila tj. 499 modela vozila dostupnih na tržištu za koja će se moći dobiti državna potpora za kupnju.

Građanima i pravnim osobama električna vozila L1-L7 (mopedi, motocikli, četverocikli, bicikl s pomoćnim motorom i slično) kategorije sufinanciraju se do 20.000 kuna. Plug-in hibridi M1 kategorije ( motorna vozila za prijevoz putnika koja osim sjedišta vozača imaju još najviše 8 sjedišta) do 40.000 kuna, dok će se za kupnju M1 kategorije vozila s električnim pogonom moći dobiti do 70.000 kuna. Uvjet je da je iznos poticaja do visine 40 posto prodajne cijene vozila. Građani se mogu prijaviti za jedno vozilo, dok će tvrtke moći dobiti poticaj za više njih, uz maksimalno do 400.000 kuna bespovratnih sredstava. I jedni i drugi kupljena vozila moraju zadržati u vlasništvu dvije godine. Budžet od 90 milijuna kuna je dovoljan za čak 1285 električnih automobila uz najviši iznos poticaja, a Fond procjenjuje da će se provedbom Poziva registrirati 1732 nova energetski učinkovita vozila.

Kako se prijaviti?

Ako ste zainteresirani za prijavu na ovaj natječaj, prvi je korak odabir željenog vozila. Na posebnoj stranici Fonda, vozimo eko, zainteresirani korisnici moći će pronaći sve detalje o programu sufinanciranja, popis svih modela vozila za koje je dostupno sufinanciranje i njihovih prodajnih mjesta te naknadno u realnom vremenu pratiti koliko je točno sredstava iskorišteno. Nakon odabira, potrebno je izvršiti rezervaciju putem ovlaštenog prodavatelja kojem je dostupan pristup aplikaciju u koju se unose obvezni podaci i potrebna dokumentacija.  Nakon uspješne rezervacije stiže potvrda s ispisanim unesenim podacima te upute za plaćanje obveznog minimalnog predujma – 7% traženih sredstava fonda odnosno maksimalno 4.900,00 kn za fizičke osobe te 28.000,00 kn za pravne. Prijašnjih su godina poticaji planuli u minutama, no u konačnici je dobar dio sredstava ostajao neiskorišten pa se vjeruje da će na ovaj način dodjela poticaja biti efikasnija.

Korisne poveznice

Fond za zaštitu okoliša
Vozimo ekonomično
Strujni krug – Udruga vozača električnih vozila

Niste pronašli što ste tražili?

Kontaktirajte Autoklub Rijeka za više informacija ili postavite upit.

Učlanite sebe ili cijelu svoju obitelj u Autoklub Rijeka.

Autoklub Rijeka prati posjećenost svojih stranica

Web stranica Autokluba Rijeka prati statističku posjećenost svojih stranica isključivo radi dobivanja nužnih informacija o privlačnosti i uspješnosti svojih stranica te pritom koristi uslugu treće strane pod nazivom Google Analytics.

U koliko ne želite da se prikupljeni podaci šalju na obradu odaberite "Ne prihvaćam".

U suprotnom kliknite "Prihvaćam".