Od 28. listopada 2018. godine obvezna su dnevna svjetlaU noći zadnjeg vikenda u listopadu pomiču se satovi jedan sat unatrag čime započinje zimsko računanje vremena

Posljednjeg vikenda u listopadu, u noći 27. na 28. listopada 2018. godine, satovi se pomiču jedan sat unatrag čime počinje zimsko računanje vremena. Prelazak na zimsko računanje vremena također donosi i važnu promjenu za vozače – i za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena kratka ili dnevna svjetla. Za motocikliste to nije novost, oni  znaju da cijele godine moraju imati upaljena svjetla za vrijeme vožnje. Prema  Zakonu o sigurnosti prometa na cestama (NN 67/2008, čl. 102) za nepoštivanje ovog propisa predviđena je kazna u iznosu od 300,00 kn. Ukoliko putujete van Hrvatske, provjerite na vrijeme kakve su obaveze korištenje dnevnih svjetala u Europi.

Važno je naglasiti razliku između dnevnih i kratkih svjetala. Dnevna svjetla služe za označavanje vozila i predviđena su za vožnju po danu te niste u prekršaju kad koristite samo njih. Kod većine vozila ona se automatski uključuju, no stražnja pri tome ne gore.  Noću, kroz tunel ili u slučaju smanjene vidljivost za osvjetljavanje ceste potrebno je koristiti kratka svjetla. Neki vozači i u tim uvjetima voze s upaljenim dnevnim svjetlima jer zaborave ili misle da su dnevna svjetla isto što i kratka, a to nije dozvoljeno.
Zimsko računanje vremena trajat će do posljednjeg vikenda u ožujku iduće godine.

Niste pronašli što ste tražili?

Kontaktirajte Autoklub Rijeka za više informacija ili postavite upit.

Učlanite sebe ili cijelu svoju obitelj u Autoklub Rijeka.

Autoklub Rijeka prati posjećenost svojih stranica

Web stranica Autokluba Rijeka prati statističku posjećenost svojih stranica isključivo radi dobivanja nužnih informacija o privlačnosti i uspješnosti svojih stranica te pritom koristi uslugu treće strane pod nazivom Google Analytics.

U koliko ne želite da se prikupljeni podaci šalju na obradu odaberite "Ne prihvaćam".

U suprotnom kliknite "Prihvaćam".