Prestanak obveze kratkih svjetala danjuU nedjelju počinje ljetno računanje vremena

Podsjećamo vas da ovaj vikend, 24. na 25. 03. 2018., počinje ljetno računanje vremena te se kazaljke pomiču s dva na tri sata. Za vozače automobila to znači prestanak obveze paljenja kratkih ili dnevnih svjetala tijekom dana, sve do ponovnog zimskog računanja vremena. Za razliku od nekorištenja svjetala u vožnji za zimskog računanja vremena, koje se kažnjava sa 300,00 kuna, za korištenje svjetala u doba ljetnog računanja vremena nema sankcije. Važno je napomenuti da, prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama (NN 67/2008. čl. 102),  vozači mopeda i motocikala tijekom cijele godine moraju voziti s uključenim dnevnim svjetlima ili će u protivnom bit će kažnjeni novčanom kaznom u iznosu od 300,00 kn.

Dnevna svjetla za sigurniju vožnju

Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja u kojima je obveza paljenja svjetala danju kalendarski određena. Većina drugih zemalja nema odredbu o obaveznom paljenju svjetla ili su svjetla obvezna tokom čitave godine, a kakva je situacija u Europi možete provjeriti ovdje.  Neke studije pokazuju da je sa sigurnosne strane bolje uvijek voziti s upaljenim svjetlima danju, bez obzira na godišnje doba, jer je tako vaše vozilo uočljivije na cesti drugim sudionicima u prometu. Automobil koji ima upaljena kratka ili dnevna svjetla mnogo je vidljiviji od onog koji ih nema, pogotovo ako je vidljivost smanjena. Zbog toga veliki broj vozača vozi s upaljenim svjetlima tijekom cijele godine.

Niste pronašli što ste tražili?

Kontaktirajte Autoklub Rijeka za više informacija ili postavite upit.

Učlanite sebe ili cijelu svoju obitelj u Autoklub Rijeka.

Autoklub Rijeka prati posjećenost svojih stranica

Web stranica Autokluba Rijeka prati statističku posjećenost svojih stranica isključivo radi dobivanja nužnih informacija o privlačnosti i uspješnosti svojih stranica te pritom koristi uslugu treće strane pod nazivom Google Analytics.
U koliko ne želite da se prikupljeni podaci šalju na obradu odaberite "Ne prihvaćam".
U suprotnom kliknite "Prihvaćam".