Promjene u stanicama za tehnički pregledOd 1. siječnja 2018. godine pojednostavnjuje se proces registracije vozila.

Prvog dana nove godine stupa na snagu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Izmjene zakona donose bitne promjene koje će vozačima omogućiti da sve postupke vezane uz registraciju vozila obave u stanici za tehnički pregled te uštede i vrijeme i novac.

Poslovi koji će se od 1.siječnja 2018. obavljati u stanicama su:

  1. Registracija (prva) vozila
  2. Promjena vlasništva
  3. Produženje važenja prometne dozvole
  4. Zamjena i izdavanje prometne dozvole
  5. Izdavanje registarskih, izvoznih i pokusnih pločica
  6. Odjava vozila
  7. Registracija diplomatskih vozila.

U razgovoru s Božidarom Šutalom, voditeljem stanice za tehnički pregled Preluk, saznali smo više o promjenama koje donose izmjene zakona. Prva značajna novost je da više nema obaveze tehničkog pregleda za nova vozila, a druga da se od 01.01.2018. svi poslovi registracije do kraja obavljaju na stanicama za tehnički pregled.

Pojednostavljena prva registracija
Za registracija novog vozila više uopće nije potrebno dovesti automobil u stanicu za tehnički pregled vozila

Dosad se za prvu registraciju vozila prvo moralo nabaviti probne pločice te u stanici obaviti tehnički pregled i pripremiti dokumente. S njima bi vlasnik išao na policijsku postaju i ovjerio prometnu dozvolu. Nakon toga, vlasnik se opet morao vratiti na stanicu po registarske pločice i tek bi tad imao registrirano vozilo.

Od 01.01.2018. vlasnik ili opunomoćeni zastupnik dolaze na stanicu i tamo obavljaju sve potrebne radnje. Ukoliko se radi o prvoj registraciji novog vozila (a ne uvezenom tj. unesenom vozilu koje je prethodno bilo registrirano u drugoj državi), automobil uopće nije potrebno dovesti u stanicu. Dovoljna je dokumentacija o vozilu – dokaz o porijeklu vlasništva, dokumentacija o tehničkim značajkama i izjava o sukladnosti vozila. U stanici se obavlja kompletan postupak registracije. Vlasnik zatim dobije registarske pločice koje nosi u salon i automobil je spreman za vožnju.

Očito je što ove promjene znače u uštedi vremena, a u novcu? Više se ne plaća 15,00 kn ovjera prometne dozvole u MUP-u, 34,48 kn za popunjavanje registracijskih listova, a ako se radi o novom vozilu, uštedit ćete i 152,57 kn za tehnički pregled osobnog automobila.

Jednostavnija promjena vlasništva vozila s važećom registracijom

Prije izmjena zakona, pri kupnji rabljenog vozila bila je obvezna ovjera kupoprodajnog ugovora kod javnog bilježnika. Nakon toga bi novi vlasnik u Poreznoj upravi dobio rješenje o porezu na stjecanje rabljenih vozila koje je morao uplatio u Fini ili banci i donijeti potvrdu nazad u Poreznu. Zatim bi u stanici za tehnički pregled dobio pripremljenu dokumentacije koju bi nosio u MUP te konačno, po ovjeri prometne dozvole, išao nazad u stanicu po registracijske pločice.

Od 1.1. 2018. javni bilježnik više nije potreban, a porez na stjecanje zamjenjuje se upravnom pristojbom. Ona se također može platiti i na stanici pa se opet čitav postupak obavlja na jednom mjestu.

Zamjena prometne dozvole

Kad popunimo prometnu dozvolu potrebno ju je zamijeniti. Do sad je vlasnik vozila nakon tehničkog pregleda morao ispuniti obrazac s kojim bi otišao u policiju kako bi ga potvrdio, no od 1.1.2018. sve će se moći završiti u stanici za tehnički pregled. I ovdje, kao i kod promjene vlasništva, štedite 15,00 kn za državne biljege u MUP-u te 34,48 kn za popunjavanje registracijskih listova.

Sigurni smo da će ove promjene kod registracije biti lako prihvatiti i da će vozačima znatno olakšati postupak registracije vozila. Za sve dodatne informacije slobodno nas kontaktirajte.

Niste pronašli što ste tražili?

Kontaktirajte Autoklub Rijeka za više informacija ili postavite upit.

Učlanite sebe ili cijelu svoju obitelj u Autoklub Rijeka.

Autoklub Rijeka prati posjećenost svojih stranica

Web stranica Autokluba Rijeka prati statističku posjećenost svojih stranica isključivo radi dobivanja nužnih informacija o privlačnosti i uspješnosti svojih stranica te pritom koristi uslugu treće strane pod nazivom Google Analytics.
U koliko ne želite da se prikupljeni podaci šalju na obradu odaberite "Ne prihvaćam".
U suprotnom kliknite "Prihvaćam".