Riječki ženski autorally – izlet u prošlostRiješite ovaj kratki kviz i prisjetite se ili naučite nešto novo o Riječkom ženskom autorallyju.

Jeste li znali da se u zadnjoj četvrtini prošlog stoljeća vozio Riječki ženski autorally? Povod za početak je bio 25 godina postojanja Autokluba Rijeka, tada imenom Automoto društvo “Rudolf Štiglić”. Tadašnji Izvršni odbor donio je odluku o održavanju ocjenske vožnje za žene vozače, a u čast Dana žena.  Prvi “Riječki ženski autorally” startao je na Preluku, bilo je 60 prijavljenih vozačica, a vozilo se na dionici Preluk-Lovran-Jušići-Krnjevo-Preluk, dugoj 41 kilometar.
Riječki ženski autorally postao je neizostavna automobilistička manifestacija koja je zajedno s međunarodnim zagrebačkim rallyjem činila temelj formiranja državnog prvenstva za žene. Među pobjednicama treba istaknuti Opatijke Sonju Kezele i Mirjanu Bučić s deset pobjeda, Riječanku Nađu Cenov s osam te Splićanku Olgu Bebić sa sedam.  Također se vozio i “Kup pobjednica” na kojem je pravo nastupa imala 41 vozačica koje su u prethodnim godinama ostvarile pobjedu u nekoj od klasa ili ukupnom poretku.

Ženska rally natjecanja su se u Hrvatskoj, kao samostalna disciplina, održavala do 1999. godine. Na posljednjem, 28. riječkom ženskom autorallyju pobjedu je među klubovima odnio Autoklub Rijeka koji su predstavljale Palmina Alijanović, Smiljka Pavić, Luisa Božićević, Dajana Aračić i Ljiljana Kamenar.

Riječki ženski autorally – kviz

 

Niste pronašli što ste tražili?

Kontaktirajte Autoklub Rijeka za više informacija ili postavite upit.

Učlanite sebe ili cijelu svoju obitelj u Autoklub Rijeka.

Autoklub Rijeka prati posjećenost svojih stranica

Web stranica Autokluba Rijeka prati statističku posjećenost svojih stranica isključivo radi dobivanja nužnih informacija o privlačnosti i uspješnosti svojih stranica te pritom koristi uslugu treće strane pod nazivom Google Analytics.

U koliko ne želite da se prikupljeni podaci šalju na obradu odaberite "Ne prihvaćam".

U suprotnom kliknite "Prihvaćam".