Test dječjih autosjedalica - više od pola dobrih!HAK i partneri testirali su 27 modela dječjih autosjedalica u četiri glavne kategorije: sigurnost, jednostavnost uporabe, ergonomija i prisutnost štetnih sastojaka u presvlakama

Na tradicionalnom testu koji više od 50 godina provode HAK i europski autoklubovi ovoga puta se našlo 27 dječjih autosjedalica, koje su bile podvrgnute temeljitom promatranju u četiri glavne kategorije: sigurnost, jednostavnost korištenja, ergonomija i prisutnost štetnih supstanci. Generalna slika pokazuje da ni jedna nije zaslužila maksimalnu ocjenu vrlo dobar, ali je zato svaka druga bila dobra (14). Osam proizvoda je proglašeno zadovoljavajućim, međutim, čak četiri su jedva zadovoljavajuća (Lettas Murphy (916), Nuna Tres LX, Chicco Seat4Fix i Chicco Seat4Fix Air), dok je Osann Oreo 360 II loš, i to zbog prekomjerne količine štetnih sastojaka.

Pobjednici

Od 14 dobrih dječjih autosjedalica koje se svakako preporučuju, tijesnu pobjedu ostvario je model Mima iZi Go Modular X1 i-Size + iZi Modular i-Size Base (1,7), sa samo desetinkom boljim rezultatom od troje pratitelja Graco Snugessentials + Snugride i-Size Base, Maxi-Cosi Pebble 360 i Maxi-Cosi Pebble 360 + FamilyFix 360 Base (1,8). Prva dva modela namijenjena su djeci do maksimalno godinu dana, dok su druga dva predviđena za djecu do godinu i pol. Štoviše, i šira analiza pokazuje da su proizvodi u te dvije ulazne kategorije iznimno kvalitetni, jer od ukupno 12 dječjih autosjedalica za najmlađe korisnike, njih čak 10 je dobrih, a samo 2 su zadovoljavajuće.

Četiri elementa sigurnosti

Na području sigurnosti testirani su zaštita od frontalnog sudara, zaštita od bočnog sudara, navođenje pojasa i stabilnost u vozilu. Kod frontalnog sudara, od ukupno 27 proizvoda, njih čak 11 dobilo je maksimalnu ocjenu vrlo dobar (niti jedan loš), i to su sve modeli u kojima djeca sjede u obrnutom smjeru od smjera kretanja vozila (Britax Römer Baby-Safe 3 i-Size, Britax Römer Baby-Safe 3 i-Size + Flex Base iSense, Britax Römer Baby-Safe iSense, Britax Römer Baby-Safe iSense + Flex Base iSense, Graco Snugessentials, Graco Snugessentials + Snugride i-Size Base, Maxi-Cosi Pebble 360, Maxi-Cosi Pebble 360 + FamilyFix 360 Base, Mima iZi Go Modular X1 i-Size, Mima iZi Go Modular X1 i-Size + iZi Modular i-Size base). U ovakvom tipu sjedalica prilikom sudara praktički nema značajnijeg pomicanja gornjeg dijela tijela te je pritisak na glavu i trup minimaliziran. Upravo to je razlog zašto bi roditelji trebali koristiti ovakve modele što je dulje moguće, a idealno bi bilo do djetetove druge godine.

Na testu bočnog sudara je 6 sjedalica proglašeno vrlo dobrima, 13 ih je dobro, 5 je zadovoljavajuće, a 3 su jedva dovoljne. Maksimalnu ocjenu su zaslužili Hauck Select Baby, Joie i-Trillo LX, Maxi-Cosi Pebble 360, Mima iZi Go Modular X1 i-Size, Mima iZi Go Modular X1 i-Size + iZi Modular i-Size base i Nuna Tres LX, i to zato što je školjka cjelovito apsorbirala energiju nakon simuliranog bočnog naleta drugog vozila. Ovom odabranom društvu bi se priključili i Hauck Select Baby + Select Base, Lettas Murphy (916), Jane Groowy + Nest i-Size te Jane Groowy, da bočna ‘krila’ sjedalice ipak nisu propustila u potpunosti zaštititi glavu testne lutke od oštećenih dijelova vozila. Zbog toga su navedena četiri modela tek dobra.

Što se tiče navođenja pojasa, Britax Römer Dualfix iSense + Flex Base iSense, Cybex Sirona SX2 i-Size i Joie i-Trillo LX sadrže optimalna rješenja, bez obzira na visinu djeteta, te se smatraju najboljim proizvodima u tom području (ocjena vrlo dobar). Zadovoljavajuća su oba modela Hauck Select Baby (s i bez baze), dok su svi ostali (22) dobri. Jedva dovoljnih i loših nema, što je svakako lijepa vijest.

Najstabilnija dječja autosjedalica u vozilu i jedina koja zaslužuje maksimalnu ocjenu vrlo dobar zove se Swandoo Marie III. Nešto je teža, ali Isofix sustav pričvršćivanja u kombinaciji s pojasevima i kopčama na stražnjoj strani zadnje klupe čini dobitnu kombinaciju. S druge strane, Jane Groowy i Jane Groowy + Nest i-Size su proglašeni samo zadovoljavajućima jer se zbog veličine i težine ne mogu primjereno učvrstiti u smjeru obrnutom od kretanja vozila (što je njihov ‘prirodni’ položaj).

Pomoć na cesti za cijelu obitelj?

Jednostavnost korištenja i ergonomija

Drugo područje je uključivalo iznimno važan test jednostavnosti korištenja, jer se svaki model promatrao kroz prizmu rizika od pogrešne uporabe, zatim zakopčavanja djeteta (tj. testne lutke), montaže i prilagodbe proizvoda, jasnoće uputstava te čišćenja i kvalitete završne obrade. Autosjedalice su bile podijeljene u tri ‘dobne’ kategorije: za novorođenčad, klasične i ‘busteri’, pri čemu ni jedna na kraju nije zavrijedila maksimalnu ocjenu. Njih sedam je stoga dobrih (Mima iZi Go Modular X1 i-Size + iZi Modular i-Size Base, Graco Snugessentials + Snugride i-Size Base, Maxi-Cosi Pebble 360, Maxi-Cosi Pebble 360 + FamilyFix 360 Base, Hauck Select Baby + Select Base, Cybex Sirona SX2 i-Size i Joie i-Trillo LX), 18 ih je zadovoljavajućih, a dvije su jedva dovoljne (Lettas Murphy (916) i Nuna Tres LX).

Vrlo dobrih nije bilo ni u segmentu ergonomije, gdje su pod lupu bili stavljeni prostor i pozicija sjedenja djeteta, potreban prostor koji autosjedalica zauzima u vozilu, punjenje podstave, oslonci za noge i širina pogleda djeteta. Međutim, zato su čak 24 proizvoda bili dobri i samo 3 zadovoljavajući (Lettas Murphy (916), Hauck Select Baby i Hauck Select Baby + Select Base). Ova je kategorija maksimalno osjetljiva, jer samo ako će se dijete osjećati ugodno i opušteno u svojem okruženju, putovanje će predstavljati zadovoljstvo za sve suputnike.

Na kraju smo došli i do područja u kojem je analizirano prisustvo štetnih sastojaka u bilo kojem dijelu autosjedalice s kojim dijete može doći u kontakt. Tu su rezultati pohvalni jer se u čak 19 proizvoda neželjene supstance uopće ne pronalaze ili se vide tek u minimalnim tragovima, šest proizvoda je dobilo ocjenu dobar (ABC Design Aspen i-Size, Avova Sperber-Fix i-Size, Jane Groowy + Nest i-Size, Jane Groowy, Mima iZi Go Modular X1 i-Size + iZi Modular i-Size base i Mima iZi Go Modular X1 i-Size), jedan je zadovoljavajući (Migo Wonder i-Size – zbog fenola), a samo jedan je loš (Osann Oreo 360 II – zbog difenil fosfata).

Testovi nisu presudni

Ako želite pronaći najbolje autosjedalice ranijih godina, na stranicama ADAC-a možete pronaći rezultate testiranja autosjedalica od 2015. godina do danas.

Kao i uvijek, napominjemo da se  pri kupovini nije dovoljno voditi  testovima već slijedite ove savjete:

  • U kupovinu je potrebno doći s djetetom i automobilom kako biste isprobali modele dostupne za kupnju prije kupnje
  • Dječju sjedalicu morate moći postaviti što je moguće čvršće u vozilu
  • Potrebno je provjeriti je li duljina pojasa u vozilu dovoljna za sigurno pričvršćivanje sjedala jer pojasevi mogu biti prekratki

Ne zaboravite, nikad nemojte prevoziti dijete u automobilu bez autosjedalice! I najlošija sjedalica bolja je od nikakve i njezinim korištenjem značajno se smanjuje mogućnost zadobivanja teških ozljeda prilikom prometne nesreće.  Dječju autosjedalicu treba koristiti uvijek i bez iznimke, pa čak i na najkraćem putovanju ili odlasku do lokalne trgovine. Da bi autosjedalica pružila djetetu maksimalnu zaštitu u sudaru, ona se mora pravilno koristiti – mora biti pravilno postavljena, mora odgovarati  djetetu i dijete mora biti pravilno vezano. Uvijek se pridržavajte uputa i informacija u uputama za korištenje dječjeg sjedala i u priručniku za vozilo, a ako imate nedoumica, dobra ideja je obratiti se udruzi Roda koja u sklopu svojih aktivnosti educira roditelje o autosjedalicama.
 

Izvor: HAK revija

Ostali testovi

Niste pronašli što ste tražili?

Kontaktirajte Autoklub Rijeka za više informacija ili postavite upit.

Učlanite sebe ili cijelu svoju obitelj u Autoklub Rijeka.

Autoklub Rijeka prati posjećenost svojih stranica

Web stranica Autokluba Rijeka prati statističku posjećenost svojih stranica isključivo radi dobivanja nužnih informacija o privlačnosti i uspješnosti svojih stranica te pritom koristi uslugu treće strane pod nazivom Google Analytics.

U koliko ne želite da se prikupljeni podaci šalju na obradu odaberite "Ne prihvaćam".

U suprotnom kliknite "Prihvaćam".