HAK-ovi rezultati novog testa ljetnih gumaHrvatski autoklub i njegovi partneri testirali su ljetne gume u dvije dimenzije - 185/65 R15 i 215/65 R15C

Hrvatski autoklub objavio je rezultate tradicionalnog testa ljetnih guma za 2019 godinu. Testirano je po 16 modela ljetnih guma u dvije dimenzije – 185/65 R15 i 215/65 R15C.

Dimenzije 185/65 R15

Gume dimenzija 185/65 R15 namijenjene su manjim gradskim i kompaktnim automobilima poput Citroena Berlinga, Hyundaia i20, i30, Mazde 2, Mercedesa A-klase, Opel Corse, Adama, Astre, Peugeota 207, Partnera, Renaulta Clia, VW Pola i dr. Pri testiranju guma ovih dimenzija odlična je vijest kako niti jedna od guma nije ušla u kategoriju loših. Dva modela ljetnih guma dobile su ocjenu vrlo preporučljivo, dok je čak 14 guma dobilo ocjenu zadovoljavajuće. Gume su testirane prema 5 kriterija: ponašanje na suhoj i mokroj cesti, potrošnja guma, utjecaj na potrošnju goriva i proizvedena buka.

 

Ipak, iako su na suhom gume čak 10 proizvođača visoko ocijenjene – izvrsno i vrlo preporučljivo – na mokrom je slika dosta lošija. Niti jedan proizvođač ne može pohvaliti maksimalnom ocjenom “izvrstan”, samo četiri gume su “vrlo preporučljive”, dok se njih čak 12 samo “preporučuje”. Što se životnog vijeka tiče, najboljim se pokazao Michelinov model Crossclimate +, koji može izdržati čak 56.173 km.

Kad se sve zbroji, pobjednik u ovoj kategoriji je Bridgestone Turanza T005. Ova se guma pokazala najboljom na mokroj cesti, pri ponašanju na suhoj cesti dobila je ocjenu izvrstan, a i u ostalim kategorijama je  bila je jako dobra, tek  nešto slabija po pitanju buke. Bridgestone Turanza T005 spada u kategoriju premium ljetnih guma cjenovne kategorije oko 450,00 kn-

Loši rezultati kod guma dimenzije 215/65 R15C

U ovoj dimenziji rezultati su prilično razočaravajući. Radi se o gumama koje je moguće  pronaći na većim vozilima poput VW Multivan, Opel Vivaro i Movano, Renault Master i Traffic, Ford Traffic. Prioritet gumama kod dostavnih vozila je produljeni vijek trajanja što ide na štetu sigurnosti pri vožnji po mokroj podlozi. Možda se nekad i radilo o gumama koje su se koristile pretežno na vozilima za prijevoz tereta, no danas su to velikim dijelom i obiteljska vozila koja očito nisu opremljena gumama prihvatljivim za prijevoz putnika.Pobjednik ovoga testa i najbolja guma na mokrom je indijski Apollo Altrust, iza kojeg slijedi Goodyearov model Efficient Grip Cargo. To su jedina dva proizvoda koja imaju vrlo dobre ocjene u sve tri ostale kategorije (po suhom, potrošnja goriva i životni vijek). Apollo, uz najbolje rezultate na mokroj podlozi ima najlošiji rezultat kad se radi o izdržljivosti – s 31.728 km gotovo je dvostruko slabiji od  pobjednika u toj kategoriji, Goodyeara sa svojih 58.087 km. Čini se da je uistinu izazov izraditi gumu za vozila ovih gabarita i namjena koja će ujedno biti izdržljiva i sigurna na mokrom.

Izvor: HAK-ov test ljetnih guma 2019

Ostali testovi

Besplatna zamjena guma uz članstvo u HAK-u

Niste pronašli što ste tražili?

Kontaktirajte Autoklub Rijeka za više informacija ili postavite upit.

Učlanite sebe ili cijelu svoju obitelj u Autoklub Rijeka.

Autoklub Rijeka prati posjećenost svojih stranica

Web stranica Autokluba Rijeka prati statističku posjećenost svojih stranica isključivo radi dobivanja nužnih informacija o privlačnosti i uspješnosti svojih stranica te pritom koristi uslugu treće strane pod nazivom Google Analytics.
U koliko ne želite da se prikupljeni podaci šalju na obradu odaberite "Ne prihvaćam".
U suprotnom kliknite "Prihvaćam".