Trebam li aparat za gašenje požara u vozilu?U slučaju požara, svaka je sekunda bitna pa je dobro u vozilu imati vatrogasni aparat i kad ne postoji zakonska obveza.

Uglavnom svi znaju da paket obavezne opreme u osobnom automobilu treba sadržavati rezervni kotač uključujući dodatnu opremu za promjenu istog,  sigurnosni trokut koji služi za označavanje vozila koje je zaustavljeno na kolniku ceste,  reflektirajući prsluk, kutiju prve pomoći i rezervne žarulje (osim ako se radi o vozilima koja su opremljena svjetlosnim tijelima bez žarne niti), no kad se radi o vatrogasnom aparatu, ponekad se jave nedoumice. Obavezna oprema u automobilu propisana je Pravilnikom o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cestama, a tamo je navedeno i koja točno vozila moraju imati aparat za gašenje požara.

Vozila kategorije M (osobna vozila i autobusi) i N (teretni automobili) koja moraju biti opremljena vatrogasnim aparatom punjenim prahom ABC su (Pravilnik o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cestama, čl. 95):

 • Osobni automobili za obavljanje autotaksi prijevoza – jedan vatrogasni aparat od 2 kg
 • Osobni automobili u vlasništvu ili na korištenju na temelju ugovora o zakupu odnosno leasingu pravnih osoba, obrtnika, tijela državne uprave i tijela lokalne i područne (regionalne) samouprave koji služe prijevozu za vlastite potrebe – jedan vatrogasni aparat od 1 kg
 • Teretni automobili kategorije N1 – jedan vatrogasni aparat od 2 kg
 • Autobusi kategorije M2 i M3, razreda I – jedan vatrogasni aparat od 3 kg
 • Autobusi kategorije M2 i M3, razreda II, razreda III, razreda A ili razreda B – jedan vatrogasni aparat od 6 kg
 • Teretni automobili kategorije N2 i N3 – jedan vatrogasni aparat od 6 kg
 • Teretni automobili kategorije N2 i N3 koji sudjeluju u skupu vozila s priključnim vozilima kategorija O3 i O4 – dva vatrogasna aparata od 6 kg
  Što u slučaju požara?

  Naravno, čak i ako za vas vatrogasni aparat nije obavezan, dobro ga je imati u vozilu. Mnogo je razloga zbog kojih može doći do požara, od raznih kvarova do nepravilnog postupanja u vožnji i u tom slučaju svaki vatrogasni aparat može barem prigušiti požar do dolaska vatrogasaca. Protupožarni aparat držite na pristupačnom mjestu jer je bitna brza reakcija kako bi se šteta svela na najmanju mjeru. Ako dođe do požara u vožnji, obavezno odmah zaustavite automobil na sigurnom mjestu, ugasite motor, osigurajte vozilo ručnom kočnicom i nazovite vatrogasce. Uzmite aparat za gašenje požara i aktivirajte ga. Štiteći ruke, podignite malo poklopac motora kako nagli dotok kisika ne bi dodatno rasplamsao vatru i usmjerite mlaznicu aparata kroz otvor.

  Važno je naglasiti kako je potrebno dobro učvrstiti vatrogasni aparat unutar vozila te voditi računa o datumu kupovine i kontrolnih pregleda kako biste bili sigurni u njegovu ispravnost.

Imate li protupožarni aparat u vozilu?
Niste pronašli što ste tražili?

Kontaktirajte Autoklub Rijeka za više informacija ili postavite upit.

Učlanite sebe ili cijelu svoju obitelj u Autoklub Rijeka.

Autoklub Rijeka prati posjećenost svojih stranica

Web stranica Autokluba Rijeka prati statističku posjećenost svojih stranica isključivo radi dobivanja nužnih informacija o privlačnosti i uspješnosti svojih stranica te pritom koristi uslugu treće strane pod nazivom Google Analytics.

U koliko ne želite da se prikupljeni podaci šalju na obradu odaberite "Ne prihvaćam".

U suprotnom kliknite "Prihvaćam".