Veliki HAK-ov test autosjedalica - samo dvije lošeOd 33 testirane autosjedalice jedna ima maksimalnu ocjenu vrlo dobar, a čak 22 su dobre

Hrvatski autoklub zajedno sa svojim partnerima nastavlja redovno testiranje dječjih autosjedalica. Ovog ljeta testirano je ukupno 33 novih modela dječjih autosjedalica. Elementi koji su se analizirali su sigurnost, jednostavnost upotrebe, ergonomija te sadržaj štetnih sastojaka u presvlakama.
Rezultati su vrlo dobri. Maksimalnu ocjenu vrlo dobar dobila je jedna autosjedalica, Silver Cross Dream + Dream i-Size Base, čak 22 dječje autosjedalice su dobre, njih sedam je zadovoljavajućih, dok je samo jedna jedva dovoljna, a tek dvije su loše.

Najbolje ocijenjena autosjedalica Silver Cross Dream + Dream i-Size Base, s prosječnom ocjenom 4,5, ni u jednoj pojedinačnoj kategoriji nije bila najbolja, no ukupno je taj model bio dovoljno kvalitetan za maksimalnu ocjenu vrlo dobar.

Gledajući sigurnosni aspekt ovoga testa samo na području iznimno opasnog frontalnog sudara, maksimalnu je ocjenu dobilo 12 dječjih autosjedalica (redom: Bébé Confort Coral, Bébé Confort Coral + FamilyFix3, Besafe iZi Twist, Besafe iZi Twist B, Joie i-Snug, Joie i-Snug + i-Base Advance, Maxi-Cosi Coral, Maxi-Cosi Coral + FamilyFix3, Nuna Pipa Next, Nuna Pipa Next + Pipa Next Base, Silver Cross Dream, Silver Cross Dream + Dream i-Size Base) i u svima su djeca smještena u smjeru obrnutom od kretanja vozila. Dakle, jasna je preporuka da se bebe i mala djeca što kasnije pozicioniraju u smjeru kretanja vozila jer je dokazano da su im glava i vrat ovako najkvalitetnije zaštićeni.

Zanimljivi su i rezultati na području jednostavnosti korištenja. Jasno da je samo ispravno postavljena autosjedalica sigurna. Niti jedan proizvod nije zaslužio ocjenu vrlo dobar što pokazuje da ima mjesta za pojednostavljenje postupka. Roditelji kod najčešće rade dvije vrste pogrešaka: montiraju ih u pogrešnom smjeru ili zamjenjuju uloge sigurnosnih pojaseva u vozilu s dječjim pojasevi što se može izbjeći  proizvodima s Isofix bazom.

dječje autosjedalice kolovoz 2020

Testovi nisu presudni

Važno je napomenuti da se  pri kupovini nije dovoljno voditi  testovima već slijedite ove savjete:

  • U kupovinu je potrebno doći s djetetom i automobilom kako biste isprobali modele dostupne za kupnju prije kupnje
  • Dječju sjedalicu morate moći postaviti što je moguće čvršće u vozilu
  • Potrebno je provjeriti je li duljina pojasa u vozilu dovoljna za sigurno pričvršćivanje sjedala jer pojasevi mogu biti prekratki

Ne zaboravite, nikad nemojte prevoziti dijete u automobilu bez autosjedalice! I najlošija sjedalica bolja je od nikakve i njezinim korištenjem značajno se smanjuje mogućnost zadobivanja teških ozljeda prilikom prometne nesreće.  Dječju autosjedalicu treba koristiti uvijek i bez iznimke, pa čak i na najkraćem putovanju ili odlasku do lokalne trgovine. Da bi autosjedalica pružila djetetu maksimalnu zaštitu u sudaru, ona se mora pravilno koristiti – mora biti pravilno postavljena, mora odgovarati  djetetu i dijete mora biti pravilno vezano. Uvijek se pridržavajte uputa i informacija u uputama za korištenje dječjeg sjedala i u priručniku za vozilo, a ako imate nedoumica, dobra ideja je obratiti se udruzi Roda koja u sklopu svojih aktivnosti educira roditelje o autosjedalicama.
 

Izvor: HAK revija

Ostali testovi

Niste pronašli što ste tražili?

Kontaktirajte Autoklub Rijeka za više informacija ili postavite upit.

Učlanite sebe ili cijelu svoju obitelj u Autoklub Rijeka.

Autoklub Rijeka prati posjećenost svojih stranica

Web stranica Autokluba Rijeka prati statističku posjećenost svojih stranica isključivo radi dobivanja nužnih informacija o privlačnosti i uspješnosti svojih stranica te pritom koristi uslugu treće strane pod nazivom Google Analytics.
U koliko ne želite da se prikupljeni podaci šalju na obradu odaberite "Ne prihvaćam".
U suprotnom kliknite "Prihvaćam".