“Vidi i klikni” za 300 djece u vrtićimaKroz program se želi se prije svega objasniti djeci zašto je bitno vidjeti i biti viđen u prometu te upozoriti na opasnosti koje svakodnevno čekaju na cesti

Autoklub Rijeka tijekom godine provodi nekoliko tradicionalnih akcija koje imaju za cilj podizanje svijesti za odgovorno i sigurno sudjelovanje u prometu koje su dio događanja vezanih za podizanje razine cestovne sigurnosti. Tim akcijama obuhvaćene su sve životne skupine. Činjenica je da odgoj kreće iz vlastitog doma te sve što naučimo učimo u obitelji. Slična situacija je i u prometu. Također, znanstveno je dokazano da pozitivne navike koje usvajamo u djetinjstvu primjenjujemo cijeli život.

Prelazak preko ceste vježbaju djeca u DV “Morčić”

Iz tog razloga i ove godine Autoklub Rijeka, u suradnji s kolegama iz Hrvatskog autokluba, provodi novi ciklus prometno edukativnog programa »Vidi i klikni« namijenjenog djeci od šest i sedam  godina. Radi se o uzrastu zadnje vrtićke dobi koji će početkom nove školske godine samostalno kretati u prometu i djece prvih razreda osnovnih škola koja to čine sada.

Prometno edukativni program proveden je na području grada Rijeke i okolice u ovom tjednu. Na 12 radionica  će sudjelovati gotovo 300 najmlađih sudionika u prometu. Ovog proljeća program će se provesti u vrtićima Čavlić na Čavlima, Radost u Crikvenici zajedno s područnim objektima Jadranovo, Dramalj i Selce, Vladimir NazorKastav s pripadajućim objektima Mavrica, Halugica, Kastafske srdelice, Morčić, Đurđice, Pčelice i Bulevard Rijeka.

Učenje kroz činjenje
Zašto je vezivanje obvezno vidjeli su i mališani u DV Čavlić

Kroz prometno edukativni program »Vidi i klikni« želi se prije svega objasniti djeci zašto je bitno vidjeti i biti viđen u prometu te kako upozoriti na sve opasnosti koje svakodnevno vrebaju na cesti. Osim toga, objašnjavaju se osnovni pojmovi – gdje se i kako kreću pješaci, gdje se kreću vozila, tko su pješacima saveznici i prijatelji u prometu, kome se obratiti, a ono što je zapravo najzanimljivije je na praktičnim situacijama pokazati najmlađima kako se ponašati u određenoj prometnoj situaciji. Kada su i sama uključena, djeca bolje dožive konkretne situacije i one im ostaju u sjećanju za dugo vremena.

Ideja samog programa je učenje kroz činjenje. Problem malih pješaka – djece u prometu, najčešće je vezan za rizike njihova sudjelovanja u prometu u funkciji pješaka, kao i za siguran smještaj i sjedenje u automobilu – u svojstvu putnika.

U samu akciju osim djece uključeni su i njihovi roditelji. Sudjelovanje roditelja se postiže tako što djeca na dar dobivaju bojanku – slikovnicu koja predstavlja žalbu djeteta upućenu roditeljima kako bi roditelji postali svjesni da je njihovo uzorno ponašanje prvi i neprikosnoveni primjer djeci i glavni doprinos sigurnosti na cestama.

Djeca »uče« roditelje
Kako se ispravno voze djeca

Kad govorimo o djeci kao pješacima, koncept programa »Vidi i klikni« je usvajanje praktičnih informacija, spoznaja i znanja. Svladavaju se sljedeća znanja: pravilno korištenje nogostupa (simulacija hodanja nogostupom), upoznavanje prometnih znakova, prelazak ceste, rizici neodgovornog ili nesmotrenog prelaženja ceste,  pravilno prelaženje ceste korištenjem pješačkih prijelaza, simulacija prelaska, prolazak raskrižjem, propisno prelaženje (pojedinačno, u koloni), poznavanje prometnih svjetala (simulacija prelaska),  vizualni kontakt i komunikacija s vozačem, rizici prelaska ceste između parkiranih automobila – vidno polje, crta vidljivosti, uočljivost od strane vozača (simulacija s automobilima za napuhavanje i elektroautomobilom)

Kad je riječ o djeci putnicima u automobilu djeca uče propisno i pravilno ulaženje u automobil i sjedenje, korištenje sigurnosnih pojaseva u automobilu na prednjim i stražnjim sjedalima (simulacija u elektroautomobilu), upoznaju rizike zbog nepropisnog i nepravilnog sjedenja i nekorištenja sigurnosnih pojaseva, simuliraju sjedenje u automobilu i slušaju o posljedicama neupotrebe sigurnosnih pojaseva u slučaju naglog kočenja (korištenjem lutke koja je nevezana i udara u armaturu automobila)

Održivost programa sadržana je u činjenici da djeca stječu znanja i iskustva za buduće sigurno sudjelovanje u prometu i utječu pozitivno na eventualna pogrešna ponašanja njihovih roditelja.

Žmigavac, ožujak 2018.
Niste pronašli što ste tražili?

Kontaktirajte Autoklub Rijeka za više informacija ili postavite upit.

Učlanite sebe ili cijelu svoju obitelj u Autoklub Rijeka.

Autoklub Rijeka prati posjećenost svojih stranica

Web stranica Autokluba Rijeka prati statističku posjećenost svojih stranica isključivo radi dobivanja nužnih informacija o privlačnosti i uspješnosti svojih stranica te pritom koristi uslugu treće strane pod nazivom Google Analytics.
U koliko ne želite da se prikupljeni podaci šalju na obradu odaberite "Ne prihvaćam".
U suprotnom kliknite "Prihvaćam".