Vozački bonton7 savjeta kako biti ljubazniji vozač i uljepšati dan sebi i drugima

Vožnja je, naročito u prometnim gužvama, prilično stresna aktivnosti i ponekad se nalazimo u jako frustrirajućim situacijama. Važno je poštivati zakon i prometna pravila, ali za ugodnu vožnju drugih i vas i drugih sudionika u prometu, važno je i ponašati se kulturno i ljubazno prema drugima.

1. Propustite drugo vozilo

Čest izvor frustracije kod vozača predstavljaju mjesta gdje se dvije prometne trake spajaju u jednu. Svaki vozač ponekad se našao u obje uloge – ponekad u desnoj traci kao onaj tko bi trebao propustiti, a ponekad u lijevoj kao onaj tko se želi uključiti. Kod nas ne postoje pisana pravila i protokol u takvim situacijama pa vozači ponekad ulaze u nervozne igre nepropuštanja vozila čime se neminovno stvara još veća gužva. U nekim državama postoji takozvano pravilo patentnog zatvarača koje sugerira prestrojavanje neposredno prije zatvaranja prometne trake. U uvjetima prometnih gužvi treba se držati svoje trake, a tek pred spajanje na svako vozilo u prohodnoj prometnoj traci, vozači bi trebali pustiti po jedno vozilo iz prometne trake koja se zatvara. Na taj se način omogućava bolja protočnost prometa i smanjuju se gužve. Dajte znak nekome da ga propuštate, usporite, ostavite slobodno mjesto, ali ipak nemojte zbog pristojnosti zaustavljati promet. Ako je netko neodlučan ili gleda u mobitel, neka čeka i dalje, nemojte zbog toga dodatno usporavati promet.

2. Parkirajte obzirno

Pri parkiranju zauzmite samo jedno mjesto, ako je to moguće te ostavite dovoljno prostora za pješake, roditelje s kolicima ili osobe s invaliditetom. Ako na parkiralištu oštetite nečiji automobil, ostavite poruku sa svojim podacima jer sigurno biste voljeli da i drugi učine isto.

3. Propustite brže

Ako svojom vožnjom usporavate promet, zaustavite se gdje je to moguće sigurno napraviti i propustite druge vozače. I za vas i za njih je sigurnije da vas ne pretječu nervozno.

4. Parkirajte obzirno

Pri parkiranju zauzmite samo jedno mjesto, ako je to moguće te ostavite dovoljno prostora za pješake, roditelje s kolicima ili osobe s invaliditetom. Ako na parkiralištu oštetite nečiji automobil, ostavite poruku sa svojim podacima jer sigurno biste voljeli da i drugi učine isto.

5. Budite strpljivi

Budite strpljivi sa sporijim sudionicima u prometu. Vozač koji još uči, autobus, traktor, kamion ili biciklist – dijelimo cestu s mnogim korisnicima, neki su sporiji nego što bismo mi željeli, a ponekad ćemo i mi sami biti ti sporiji. Pripazite na razmak, ne “lijepite” se na vozilo ispred sebe, nećete tako brže stići. Dapače, možda će vozač ispred postati nervozniji i nesigurniji pa ćete i vi postati još više frustrirani. vozač početnik Ne požurujte ni sebe ni druge na cesti, bez obzira gdje se nalazite ili kamo pokušavate stići. Krenite na pa sporiji promet neće biti problem.

6. Koristite pokazivače smjera

Koristite pokazivača smjera! Ne samo zato što je zakonska obaveza već i zato jer važno da drugi vozači znaju vaše namjere. Obavijestite na vrijeme druge da se želite uključiti u promet, prestrojiti, pretjecati, zaustavljati se, skretati ili voziti unatrag.

7. Komunicirajte

Komunicirajte s drugim vozačima. Pristojno. Zahvalite kimanjem glave ako vas je drugi vozač propustio da se uključite ili vam prepustio slobodno parkirno mjesto. Ispričajte se ako ste pogriješili. Ljubaznost izaziva ljubaznost, a osmjeh je zarazan, koristite ga!

Niste pronašli što ste tražili?

Kontaktirajte Autoklub Rijeka za više informacija ili postavite upit.

Učlanite sebe ili cijelu svoju obitelj u Autoklub Rijeka.

Autoklub Rijeka prati posjećenost svojih stranica

Web stranica Autokluba Rijeka prati statističku posjećenost svojih stranica isključivo radi dobivanja nužnih informacija o privlačnosti i uspješnosti svojih stranica te pritom koristi uslugu treće strane pod nazivom Google Analytics.

U koliko ne želite da se prikupljeni podaci šalju na obradu odaberite "Ne prihvaćam".

U suprotnom kliknite "Prihvaćam".