Završeno 29. državno natjecanje „Sigurno u prometu“Ekipa Primorsko goranske županije šesta, Marko Žic iz OŠ Trsat iz Rijeke putuje na europsko!

Državno natjecanje „Sigurno u prometu“ održano je u Zadru od 23. do 25. svibnja. Tijekom 29. po redu natjecanja, učenice i učenici petih i šestih razreda natjecali su se u poznavanju prometnih propisa i pravila te u vještinama upravljanja biciklom.

Natjecanje je održano u Osnovnoj školi „Zadarski otoci“, a organizirali su ga Hrvatski autoklub i Agencija za odgoj i obrazovanja, uz podršku Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa. Domaćin i suorganizator natjecanja bio je Autoklub Zadar.

U natjecanju su sudjelovale ekipe iz svih županija i Zagreba sastavljene od po dvije najbolje djevojčice i dva dječaka. Oni su svoje znanje i vještine u cestovnom prometu prethodno, tijekom proljetnih mjeseci iskazali na školskim i županijskim natjecanjima održanim širom Republike Hrvatske. Na svim razinama natjecanja sudjelovalo je ukupno 2.601 dijete iz 206 osnovnih škola te 210 učitelja – mentora.

Prometna pravila, labirint života i poligon

Prvog dana održavanja natjecanja, 24. svibnja 2023., natjecanje je uključivalo testiranje putem računala iz poznavanja prometnih propisa i pravila te praktičnu vožnju „Labirintom života“, koji simulira situacije u kojima se biciklisti mogu naći na cesti, kombinirajući znanje iz područja prometnih propisa i pravila sa vještinom upravljanja biciklom u realnoj situaciji na cesti.

Drugog dana natjecanja, 25. svibnja 2023., nakon svečanog otvorenja, provedeno je natjecanje u vještinama upravljanja biciklom na tri pozicije prometnog poligona.

Pobjednice i pobjednike Državnog natjecanja proglasio je Zamjenik predsjednika Hrvatskog autokluba Ivo Bikić.

Najbolje su djevojčice Magdalena Matešić iz OŠ Vladimir Nazor iz Križevaca, zatim Sara Spevan iz OŠ Vinica te na trećem mjestu Lara Piškor iz OŠ Ivana Gorana Kovačića iz Svetog Jurja na Bregu, a najbolji su dječaci Aleksandar Krznar iz OŠ Sveti Križ Začretje, drugi je Marko Žic iz OŠ Trsat iz Rijeke, dok je treći bio Petar Bolšec iz OŠ Velika Pisanica.

U ekipnom dijelu natjecanja, pobjednici su predstavnici Varaždinske županije. Na drugom mjestu su natjecatelji iz Krapinsko-zagorske županije a treći su bili natjecatelji iz Međimurske županije.

Odličan rezultat ekipe Primorsko goranske županije

Ekipa Primorsko goranske županije i Autokluba Rijeka koju su predstavljali su Lucija Perković, Vanesa Babić, Mislav Baričević i Marko Žic zauzela je 6. mjesto.  Posebne čestitke zaslužuje Marko Žic na osvojenom 2. mjestu  pa nakon dužeg razdoblja naša županija opet ima predstavnika ne europskom natjecanju! Za ukupan plasman zaslužni su i Mislav (15. mjesto), Čucija (17. mjesto) i Vanesa (23. mjesto)! Čestitamo i njihovim mentorima, Miri Reljac, profesorici OŠ Čavle i Nevenu Jerčinoviću, profesoru OŠ Trsat.

Tijekom natjecanja za sudionike je organiziran i izlet brodom iz Turističkog naselja Zaton do Zadra te obilazak kulturnih znamenitosti grada.

Cilj natjecanja je sustavno povećavati sigurnost cestovnog prometa djece koja tijekom natjecanja stječu znanja i vještine iz poznavanja prometnih propisa i pravila te vještina upravljanja biciklom radi samostalnog sudjelovanja u cestovnom prometu. Zahvaljujući ovom natjecanju, kao i brojnim drugim aktivnostima raznih institucija u cestovnom prometu u Republici Hrvatskoj smanjuje se broj stradale djece.

Niste pronašli što ste tražili?

Kontaktirajte Autoklub Rijeka za više informacija ili postavite upit.

Učlanite sebe ili cijelu svoju obitelj u Autoklub Rijeka.

Autoklub Rijeka prati posjećenost svojih stranica

Web stranica Autokluba Rijeka prati statističku posjećenost svojih stranica isključivo radi dobivanja nužnih informacija o privlačnosti i uspješnosti svojih stranica te pritom koristi uslugu treće strane pod nazivom Google Analytics.

U koliko ne želite da se prikupljeni podaci šalju na obradu odaberite "Ne prihvaćam".

U suprotnom kliknite "Prihvaćam".