75 godina Autokluba RijekaDvije važne obljetnice u 2021. godini - Autoklub Rijeka obilježava 75 godina postojanja, a dr. Marijan Ćurković 30 godina obnašanja funkcije predsjednika.

Autoklub Rijeka ove je godine obilježio važan jubilej – 75 godina postojanja i rada. Zbog svima poznate situacije nismo proslavili kako bismo željeli, no ovim novim, teškim okolnostima koje su nas iznenadile i ususret izazovima koji nam tek predstoje, više je nego ikad važno pokazati ono pozitivno i snažno te zahvaliti svima onima koji nas na tom putu već godinama prate.

Od malog sportskog društva do suvremenog centra

Autoklub Rijeka osnovan je još davne 1946. godine kao AMD Rijeka. Prvih godina osnovna je aktivnost bio motosport., a početkom pedesetih godina bilježe se i prvi koraci u privređivanju. U početku je to bila samo mehaničarska radionica u kojoj su se popravljala društvena vozila, a iz razlupanih motocikala radili su se trkači strojevi. U to doba osnivala su se i automoto društava u riječkim poduzećima, Zanatlija, Metalac, Rikard Benčić, Torpedo, Rafinerija i 3. maj, ali 1955. godine sva se društva objedinjuju u Automoto društvo Preluk kako bi se povećala kvaliteta rada.

Tada je s radom započela auto škola koja je uskoro postala najrazvijenija djelatnost AMD Preluk. 1961. godine pogiba predsjednik kluba Rudolf Štiglić te klub u njegovu čast mijenja ime u Automoto društvo Rudolf Štiglić koje se zadržava do 1978. godine kad se vraća naziv AMD Rijeka. Slijedi razdoblje rasta i razvoja, a broj članova s početnih stotinjak raste na nekoliko tisuća. Godine 1964. organizira se vučna služba, četiri godine kasnije otvaraju se servisna radionica i touring služba, 1968. počinje djelovati tehnički pregled, a 1974. godine otvara se stanica za tehnički pregled vozila na Preluku koja je i danas nositelj djelatnosti Autokluba Rijeka.

Osamdesetih godina glavni kriterij uspješnosti autoklubova postaje broj članova, a AMD Rijeka tu zauzima jednu od čelnih pozicija u Hrvatskoj sa svojih 7000 članova, 60 zaposlenih i dvadesetak sekcija. Godine 1984. auto škola se gasi zbog novih društvenih okolnosti. Slijedi teško razdoblje Domovinskog rata i ratne neizvjesnosti. Veliki broj djelatnika odlazi na ratište, Autoklub Rijeka pruža tehničku pomoć Hrvatskoj vojsci, a kontrolori i referentice odlaze u Gospić, na samoj crti bojišnice, obavljati tehničke preglede. To je i doba kad dolazi do nove promjene imena, nastaje aktualni naziv Autoklub Rijeka.

Zlatno doba preventive i sporta

Po završetku Domovinskog rata Autoklub Rijeka se dalje razvija. Godine 1999. širi se na stanicu za tehnički pregled na Pagu, a osim privrednih aktivnosti, to je i zlatno razdoblje za ostale djelatnosti Autokluba – autosport i prometnu preventivu. Samo u 1999. godini vozači Autokluba Rijeka osvojili su 15 naslova državnih prvaka. Od 2000. godine intenzivira se rad na prometnoj preventivi te se razvija niz preventivnih projekata – kazališna predstava „HAK-ove prometne pustolovine“, film i interaktivne radionice za srednjoškolce „Sekunda koja mijenja život“, računalna prometna igra „Urban Jungle“, časopis Žmigavac posvećen kulturi i sigurnost prometa, film „Promet u akciji“ , ciklus jednominutnih animiranih filmova “Minuta u prometu”. Sav taj rad ne ostaje nezamijećen i Autoklub Rijeka 2006. godine prima zlatnu plaketu „Grb grada Rijeke“ za izniman doprinos na području prevencije prometnih nesreća, automoto sporta, promicanja ugleda i interesa Grada Rijeke. Autoklub Rijeka tada ima 13000 članova i drugi je po broju članova klub u Hrvatskoj.

Godine 2014. proširuje svoj dotadašnji prostor u centru grada i nakon više od 60 godina služba članstva seli se u nov, atraktivniji prostor, još pristupačniji članovima – u prizemlje Dolca 11. Godine 2016. već legendarni maškarani rally Pariz –Bakar obilježava 25. obljetnicu oživljavajući nekadašnju rutu koja uključuje mnoga mjesta riječkog prstena. I u narednim godinama Autoklub Rijeka prati trendove, proširuje ponudu usluga te osluškuje potrebe kako svojih članova tako i građana Rijeke i okolice. Kroz nove mrežne stranice, ali i aktivnim sudjelovanjem na društvenim mrežama educira i informira o temama srodnim prometu. Obnavlja se postojeći prostor autoservisa te se proširuje dvjema dodatnim objektima od kojih je jedan namijenjen novim besplatnim uslugama za članove. Raste i broj zaposlenih jer se na stanicama za tehnički pregled i servisu otvaraju nova radna mjesta.

Novi izazovi, novi uspjesi

Pandemija Covid-19 koja je počela 2020. godine obilježila je poslovanje mnogih, no Autoklub Rijeka uspješno se nosio sa svim izazovima koje je ovo turbulentno razdoblje donijelo. Zapravo, i više nego uspješno, godina je to kad je dugogodišnja priča o preseljenju stanice za tehnički pregled dobila konkretno rješenje – osigurana je nova, pristupačnija lokacija na Rujevici u neposrednoj blizini riječke zaobilaznice. U planu je na novoj lokaciji objediniti sve djelatnosti Autokluba – osim izgradnje nove stanice za tehnički pregled i autoservisa te popratnih objekata, bit će tu i sadržaji namijenjeni prometnoj preventivi i edukaciji.

U 2021. godini Autoklub Rijeka nastavlja s novim projektima i obogaćuje svoju ponudu kroz usluge rent-a –cara. Uz to, nakon 16 godina izlaženja kroz 100 tiskanih brojeva u suradnji s Primorsko goranskom županijom, u 2021. godini zaživio je web portal Žmigavac. Novi format omogućuje brže i dinamičnije iznošenja aktualnih činjenica i događanja i otvara se većem broju čitatelja te izlazi iz lokalnih okvira. Kazališna predstava „Hakove prometne pustolovine“ slavi puna dva desetljeća pa se priprema novo, osvježeno izdanje koje će zaživjeti i u video formatu.

“Čovjek uloži sebe…”

U prosincu 2021. smo se osvrnuli na naših 75 godina kroz uručivanje zahvalnica najvjernijim partnerima – Gradu Rijeka, Županiji primorsko-goranskoj, MUP-u, Centru za vozila Hrvatske te Hrvatskom autoklubu. Osim toga, tu je još jedan značajan jubilej koji moramo spomenuti – tri desetljeća je dr. Marijan Ćurković na čelu Autokluba Rijeka. Tim je povodom na sjednici Skupštine Autokluba Rijeka u prosincu Predsjedniku uručeno posebno priznanje. Predsjednik je govor zahvale započeo riječima:” U svakom slučaju, čovjek uloži sebe…” i zapravo rekao time sve. Nemjerljiv je njegov doprinos rastu i razvoju Autokluba Rijeka kao i predano sudjelovanje u ostvarivanju ciljeva i zato i ovim putem – hvala.
Iza Autokluba Rijeka je 75 plodnih i uzbudljivih godina, ali takvo je i razdoblje koje slijedi. Očuvanje financijske stabilnosti, pažljivo poslovanje, a prije svega ljudi – članovi, radnici, volonteri i sportaši – jamstvo su rasta i napretka.

Niste pronašli što ste tražili?

Kontaktirajte Autoklub Rijeka za više informacija ili postavite upit.

Učlanite sebe ili cijelu svoju obitelj u Autoklub Rijeka.

Autoklub Rijeka prati posjećenost svojih stranica

Web stranica Autokluba Rijeka prati statističku posjećenost svojih stranica isključivo radi dobivanja nužnih informacija o privlačnosti i uspješnosti svojih stranica te pritom koristi uslugu treće strane pod nazivom Google Analytics.

U koliko ne želite da se prikupljeni podaci šalju na obradu odaberite "Ne prihvaćam".

U suprotnom kliknite "Prihvaćam".