Tjedna vinjeta u Sloveniji stoji 15 eura

 

Bliži se vrijeme skijanja, a time i pripreme za putovanje. Uglavnom u susjedne države. Uz neizostavnu pripremu automobila, na put se ne kreće bez vinjeta. Hrvati najčešće kupuju slovenske vinjete.
Tjedna vinjeta za autoceste u Deželi je 15 eura, mjesečna 30, a godišnja 95 eura. Sve su nove vinjete plave boje. U Sloveniji se mogu kupiti na benzinskim postajama, poštama, kioscima. Najjednostavnije je vinjetu kupiti prije puta. U Hrvatskoj se može kupiti na svim benzinskim postajama Petrola. Godišnja vrijedi od 1. prosinca prošle godine do 31. siječnja iduće godine, dakle 14 mjeseci. Polugodišnja vinjeta vrijedi šest mjeseci od dana kupnje. Vozače koji će imati krivotvorene vinjete, inspektori će kažnjavati za vožnju bez vinjete u visini od 300 do 800 eura, a isto tako morat će kupiti i novu vinjetu (95 eura). Vozača koji upotrebljava lažnu vinjetu inspektori moraju predati i policiji. Po slovenskom zakonu upotreba krivotvorene vinjete može se kazniti i zatvorom do tri godina.
Austrija je drugo odredište za koju Hrvati najčešće kupuju vinjete. Za automobil jednogodišnja vinjeta u Austriji stoji 76 eura, dvomjesečna 23 eura, a vinjeta za deset dana plaća se osam eura. Vožnja bez vinjete ili bez ispravno istaknute vinjete plaća se 120 eura. Ukoliko kazna nije plaćena na mjestu prekršaja, ukupna kazna kod suca može biti i viša od 300 eura. Vinjete se mogu kupiti na svim graničnim prijelazima i na benzinskim crpkama prije ulaza u Austriju, kod auto-klubova ÖAMTC i ARBÖ, na kioscima i benzinskim postajama.
Za korištenje švicarskih autocesta i nacionalnih cesta automobili i motociklisti plaćaju godišnju vinjetu od 27,50 eura. Tko u Švicarskoj vozi bez propisane vinjete ili bez vinjete propisano istaknute na vozilu bit će kažnjen kaznom od 65 eura na mjestu plus vrijednost vinjete od 27,50 eura. Vinjete imaju Česi i Slovaci dok ih Italija kao najomiljenija riječka skijaška destinacija nema.Autoklub Rijeka prati posjećenost svojih stranica

Web stranica Autokluba Rijeka prati statističku posjećenost svojih stranica isključivo radi dobivanja nužnih informacija o privlačnosti i uspješnosti svojih stranica te pritom koristi uslugu treće strane pod nazivom Google Analytics.

U koliko ne želite da se prikupljeni podaci šalju na obradu odaberite "Ne prihvaćam".

U suprotnom kliknite "Prihvaćam".