Oči se moraju prilagoditi svjetlosti pri ulasku i izlasku iz tunela

Svakodnevno smo svjedoci kršenja prometnih propisa, no opet se svakodnevno zapitamo moraju li se propisi drastično kršiti na dionicama koje same po sebi nose dodatne opasnosti. Primjerice, u tunelima u kojima važe posebna pravila kad je u pitanju sigurnost. Znaju li vozači uopće pravila koja važe u tunelu i kako se ponašati u tunelima u slučaju nezgode?
Uz obavezno smanjivanje brzine prije ulaska i izlaska iz tunela, treba imati na umu dvije činjenice. Jedna je da se oči moraju prilagoditi promjeni razine svjetlosti, a druga je da vremenski uvjeti mogu biti bitno drugačiji na izlasku iz tunela nego na njegovom ulazu. Ne zaboravite da vožnja tunelom ima drugačije zakonitosti od vožnje na otvorenoj cesti. Držite se propisane brzine i razmaka između vozila. U tome vam pomaže i signalizacija. U tunelu Učka, primjerice, držite razmak tako da dva plava svjetla budu uvijek vidljiva između vašeg vozila i vozila ispred vas. Pretjecanje je strogo zabranjeno. Za vrijeme vožnje u tunelu, skinite sunčane naočale. Osobama koje su osobito osjetljive na zagađenje zraka, boluju od astme ili određenih oblika alergija savjetujemo da zatvore prozore na vozilu, a sustav ventilacije u vozilu podese na unutarnju cirkulaciju zraka. Ukoliko za vrijeme vožnje u tunelu naiđete na zastoj, odmah uključite sva četiri žmigavca, zaustavite vozilo na ugibalištu ili uz desni rub kolnika i isključite motor. Ostavite pozicijska svjetla.
U slučaju nesreće, ostanite u vozilu, pričekajte dolazak interventne ekipe ili poštujte posebnu prometnu signalizaciju koja se uključuje u izvanrednim situacijama. Dogodi li se kvar na vozilu, nakon uključivanja sva četiri žmigavca, koristite najbliži SOS telefon za izravnu komunikaciju s centrom upravljanja. Uvijek koristite SOS telefone jer se njima automatski prepoznaje vaša točna lokacija u tunelu. Obavezno navucite reflektirajući prsluk pri svakom izlasku iz vozila.
U slučaju požara, ukoliko je moguće, izvezite vozilo iz tunela. Ukoliko to nije moguće, zaustavite vozilo na ugibalištu ili uz krajnji desni na označenom SOS mjestu aktivirajte alarm i pokušajte aparatom zagasiti požar. Ukoliko ne možete ugasiti požar, aktivirajte alarm i SOS telefonom odmah pozovite pomoć. Ukoliko je požar izvan kontrole, krenite prema izlazu iz tunela ili izlazu za nuždu. Ako je moguće, pomozite drugim sudionicima u prometu.Autoklub Rijeka prati posjećenost svojih stranica

Web stranica Autokluba Rijeka prati statističku posjećenost svojih stranica isključivo radi dobivanja nužnih informacija o privlačnosti i uspješnosti svojih stranica te pritom koristi uslugu treće strane pod nazivom Google Analytics.

U koliko ne želite da se prikupljeni podaci šalju na obradu odaberite "Ne prihvaćam".

U suprotnom kliknite "Prihvaćam".