Dio motociklista još uvijek na mari za kacigu

Iako vrijeme ne sliči proljeću jasno je da će se za koji dan na ceste punim gasom vratiti motociklisti i mopedisti, najugroženiji sudionici u prometu. Svake godine sve se više apela upućuje ljubteljima vožnje na dva kotača, ali i njihovim kolegama koji imaju privilegiju da im sigurnost jamče četiri kotača. Apeli, akcije i podizanje svijesti daju rezultata, no kad se podvuče crta uvijek se čini da se moglo više. Da se s malo više opreza mogao sačuvati koji život više.
Prošle godine je na hrvatskim prometnicama život izgubilo 393 ljudi. Među njima je i 78 motociklista i mopedista. Svaki peti poginuli je život izgubio na dva kotača. U 2012. godini na prometnicama Primorsko-goranske županije poginulo desetero motociklista i mopedista. Točnije, osmero motociklista i dvoje mopedista. Inače, 2012. godina se može označiti kao godina u kojoj je znatno povećana sigurnost prometa u našoj Županiji. Na cestama je smrtno stradalo 25 sudionika u prometu, devet manje nego pretprošle godine. Radi se o značajnom 26-postotnom smanjenju broja smrtno stradalih.
Nažalost, takav pozitivan trend nije ostvaren u segmentu stradavanja vozača na dva kotača. Prije dvije godine je poginulo devetero vozača motocikla i mopeda. Precizno, osmero motociklista i jedan vozač mopeda. Teško je ozlijeđeno 59 motociklista i 33 mopedista. Njima treba dodati i 95 lakše ozlijeđenih motociklista i 83 mopedista. Ukupno je zabilježeno 348 nesreća u kojima su sudjelovali vozači na dva kotača. Statistika Primorsko-goranske županije slična je statistici Splitsko-dalmatinske županije gdje je od 25 poginulih, osmero motociklista i mopedista.
I kad spominjemo da se moglo sačuvati više života, ne progovara samo dojam već i statistika koja otkriva da 27 poginulih ili 34 posto nije nosilo kacigu. Najporazniju statistiku, što se tiče smrtnih posljedica zbog nenošenja kacige, ima PU zagrebačka. Od desetero poginulo čak osmero nije nosilo kacigu. Situacija nije za pohvalu niti u Karlovačkoj županiji gdje je za dvoje od petero poginulih motociklista možda bilo kobno nenošenje kacige. U Splitsko-dalmatinskoj županiji od osmero poginulih dvoje nije nosilo kacigu. Na području koje pokriva PU primorsko-goranska očito je osviještenost motociklista na višoj razini. Od desetoro poginulih, dvoje nije nosilo kacigu.Odgovori

Autoklub Rijeka prati posjećenost svojih stranica

Web stranica Autokluba Rijeka prati statističku posjećenost svojih stranica isključivo radi dobivanja nužnih informacija o privlačnosti i uspješnosti svojih stranica te pritom koristi uslugu treće strane pod nazivom Google Analytics.
U koliko ne želite da se prikupljeni podaci šalju na obradu odaberite "Ne prihvaćam".
U suprotnom kliknite "Prihvaćam".