Snijeg  je po običaju zatekao nespremne vozače. Vremenske prognoze su se po tko zna koji put pokazale uzaludnima. Još uvijek u glavi dijela vozača živi razmišljanje: snaći ću se nekako. Podsjetimo da je u Hrvatskoj zimska oprema neophodna u trenutku kad se proglase zimski uvjeti na cestama. Bez obzira što zakon ne obavezuje, pametno bi bilo u prtljažnik staviti lance i loše vrijeme ne može iznenaditi. Lanci u prtljažniku su sigurno jeftinija opcija nego plaćanja kazne zbog izostanka zimske opreme. Kazna iznosi 700 kuna, a čeka vas i isključivanje iz prometa.

Podsjetimo da u Sloveniji, koju često posjećujemo, vrijede druga pravila. Zimski uvjeti stupaju na snagu 15. studenog i traju do 15. ožujka. Bez obzira na stanje na cesti, vozači su dužni imati zimsku opremu. Dakle, ukoliko u Sloveniji i sija sunce, četiri zimske gume ili lanci u prtljažniku za pogonske kotače su obavezan dio opreme. Na priobalnom području (područje Kozina-Kastelec-Podgorje) dopuštena je uporaba i ljetnih guma s minimalnom dubinom profila od 1,6 mm. Kazna za neodgovarajuću zimsku opremu osobnih vozila u Sloveniji je 120 eura, a ako je zbog neadekvatne opreme promet ugrožen, po zakonu se vozač kažnjava sa 400 eura.

U Hrvatskoj predlažu da se uvedu slična pravila slovenskim, ne na cijelom teritoriju već na određenim dionicama. Primjerice, na autocesti Rijeka-Zagreb.Autoklub Rijeka prati posjećenost svojih stranica

Web stranica Autokluba Rijeka prati statističku posjećenost svojih stranica isključivo radi dobivanja nužnih informacija o privlačnosti i uspješnosti svojih stranica te pritom koristi uslugu treće strane pod nazivom Google Analytics.
U koliko ne želite da se prikupljeni podaci šalju na obradu odaberite "Ne prihvaćam".
U suprotnom kliknite "Prihvaćam".