Izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama od 1. kolovoza: znatno strože kazne za prekršaje u prometuPovećanje novčanih kazni, povećavanje negativnih prekršajnih bodova, privremeno oduzimanje vozila recidivistima - to su samo neke od mjera koje propisuje novi zakon

Hrvatski sabor usvojio je značajne izmjene i dopune Zakona o sigurnosti prometa na cestama koje će stupiti na snagu 1. kolovoza 2019. godine. Strožim kaznama želi se povećati svijesti svih sudionika u prometu o nužnosti poštivanja prometnih propisa te ojačati prihvaćanje pravilnog ponašanja u prometu radi smanjenja broja najtežih prekršaja koji izravno dovode u opasnost vozače i druge sudionike u prometu.

Privremeno oduzimanje vozila za najgore prekršitelje

Nove odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama predviđaju snažnije kažnjavanje počinitelja za 8 najtežih prekršaja za koje je primjećeno da uzrokuju najveća i najteža stradavanja u prometu. To su:

  • prekoračenje dozvoljene brzine kretanja u naseljenom mjestu za više od 50 km/h,
  • vožnja u suprotnom ili zabranjenom smjeru na autocesti, brzoj cesti i cesti namijenjenoj isključivo za promet motornih vozila,
  • namjerni prolazak kroz crveno svjetlo, odnosno prolazak kroz crveno svjetlo bez smanjenja brzine, povećanjem brzine ili prolazak kroz dva ili više crvenih svjetala,
  • odbijanje podvrgavanju ispitivanja radi provjere da li u organizmu ima alkohola ili droga,
  • vožnja pod utjecajem alkohola iznad 1,5 g/kg i vožnja pod utjecajem droga,
  • upravljanje vozilom prije stjecanja prava,
  • upravljanje vozilom dok je vozačka dozvola ukinuta zbog prikupljenih negativnih prekršajnih bodova,
  • upravljanje vozilom dok je vozačka dozvola oduzeta, dok je vozač isključen iz prometa ili mu je izrečena mjera privremenog oduzimanja vozačke dozvole ili zaštitna mjera.

Za te je prekršaje propisano povećanje novčanih kazni s 5 do 15 tisuća kuna, kako je bilo do sada, na 10 do 20 tisuća kuna. Uz to, propisane su i obvezne zaštitne mjere – zabrana upravljanja motornim vozilom od najmanje šest mjeseci za drugi počinjeni prekršaj ili od najmanje 12 mjeseci ako je prekršaj počinjen treći ili više puta. Tu je još i povećanje negativnih prekršajnih bodova sa tri na šest te privremeno oduzimanje vozila kao sredstva počinjenja prekršaja što je mjera koja je vjerojatno izazvala najviše polemika. Policija može vozilo privremeno oduzeti vozaču koji je najmanje već dva puta pravomoćno kažnjen u trogodišnjem razdoblju, počevši od stupanja ovog Zakona na snagu, a ponovno počini neki od 8 navedenih najtežih prometnih prekršaja. Privremeno oduzimanje znači oduzimanje do odluke suda, koji je dužan odluku donijeti u roku od 15 dana.

Rigorozne kazne za bijeg s mjesta nesreće

Povećanje novčanih kazni predviđeno je i za nekorištenje sigurnosnog pojasa za vrijeme vožnje, nepropisan prijevoz djece u vozilu i nepropisno korištenje mobitela za vrijeme vožnje. Za te prekršaje kazne se s dosadašnjih 500,00 kn povisuju na 1.000,00.

S dosadašnjih 700,00 na tisuću kuna povećava se novčana kazna za nekorištenje zimske opreme. Uz to se detaljnije propisuju dužnosti vozača prije uključivanja u promet u zimskim uvjetima – obavezno čišćenje snijega i uklanjanje leda ili vode s vozila.

Povećanje novčanih kazni propisuje se i za vozače koji ne ostanu na mjestu nesreće u kojoj ima poginulih ili ozlijeđenih (s 3.000,00 do 7.000,00 kuna na 10,000,00 do 20.000,00 kuna), kao i za vozače koji u prometnim nesrećama s materijalnom štetom ne ostave podatke o sebi i vozilu ili napuste mjesto nesreće (s 2.000,00 do 5.000,00 kuna, na 3.000,00 do 7.000,00 kuna). Uz to, za takve vozače slijedi i izricanje zaštitne mjere „zabrane upravljanja motornim vozilom“ u točno određenom trajanju, bez obzira na broj počinjenih prekršaja, a određuju im se i negativni prekršajni bodovi.

Za razne radnje vozilom u prometu, kao što su uključivanje u promet, prestrojavanje, odnosno mijenjanje prometne trake, pretjecanje, obilaženje, zaustavljanje, skretanje udesno ili ulijevo, polukružno okretanje, vožnja unatrag i sl. povećane su i novčane kazne. Također se uvode obligatorne zaštitne mjere i negativni prekršajni bodovi o kojima više možete saznati na stranicama MUP-a.

Strogo prema mladim vozačima

Mladom vozaču koji je u dvije godine prikupio devet negativnih prekršajnih bodova, baš kao i vozaču koji je u istom razdoblju prikupio 12 negativnih prekršajnih bodova, a kojima je vozačka dozvola istekla, rješenjem će se odrediti da dvije godine ne mogu podnijeti zahtjev za produljenje vozačke dozvole.  Dvije godine zabrane podnošenja zahtjeva za izdavanje vozačke dozvole dobit će i osoba koja je u dvije godine prikupila devet negativnih prekršajnih bodova, a nije niti stekla pravo upravljanja motornim vozilom, odnosno još nije niti položila vozački ispit.

Kategorijama vozača s jednakim brojem prikupljenih negativnih prekršajnih bodova u jednakom razdoblju, rješenjem će se ukinuti vozačka dozvola ako im je u tom razdoblju oduzeta ili prijavljena izgubljenom.

Oprezno s posudbom vozila

Od 01. kolovoza zakonska odredba o davanju podataka o osobi koja je upravljala vozilom bit će dodatno razađena. Dostava podataka o više osoba koje su upravljale nečijim vozilom ne smatra se vjerodostojnim podatkom te se svim vlasnicima vozila u razmatranju takvih opcija skreće pozornost na uvedenu mjeru privremenog oduzimanja vozila. Uz to, detaljnije se propisuju uvjeti zbog kojih se vozilo ne smije dati na upravljanje drugoj osobi. Vlasnik vozila ili osoba kojoj je vozilo povjereno ne smije na upravljanje dati vozilo osobi za koju, primjerice, može ili mora znati da nema vozačku dozvolu, ima izrečenu mjeru zabrane upravljanja vozilom ili nema dozvolu za odgovarajuću kategoriju vozila. Vozilo se ne daje na upravljanje niti osobi na kojoj je vidljiv utjecaj alkohola, lijekova i li drugih opijata ili je u tolikoj mjeri umorna ili bolesna da nije u stanju na siguran način upravljati vozilom.

Novi Zakon o sigurnosti prometa na cestama - dnevna svjetlaMeđu novitete koji se Zakonom uvode spada i propisivanje prekršaja nepoštivanja sigurnosnog razmaka između vozila na autocesti i fiksno propisano razdoblje u kojem na motornim vozilima moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla – od. 1. studenog do 31. ožujka. Novost je i snimanje vozačkog ispita audio i vizualnim uređajima zbog povećanja transparentnosti i kvalitete samog ispita, kao i ujednačavanja njegove provedbe.

Niste pronašli što ste tražili?

Kontaktirajte Autoklub Rijeka za više informacija ili postavite upit.

Učlanite sebe ili cijelu svoju obitelj u Autoklub Rijeka.

Autoklub Rijeka prati posjećenost svojih stranica

Web stranica Autokluba Rijeka prati statističku posjećenost svojih stranica isključivo radi dobivanja nužnih informacija o privlačnosti i uspješnosti svojih stranica te pritom koristi uslugu treće strane pod nazivom Google Analytics.

U koliko ne želite da se prikupljeni podaci šalju na obradu odaberite "Ne prihvaćam".

U suprotnom kliknite "Prihvaćam".