Ove godine je HAK testirao 48 dječjih sjedalica

Hrvatski autoklub objavio je rezultate drugog ovogodišnjeg testa dječjih sjedalica. Od 2000. godine HAK i njegovi partneri, europski autoklubovi, svake godine objavljuju barem jedan usporedni test dječjih sjedalica u svim težinskim kategorijama. Rezultati prvog ovogodišnjeg testa objavljeni su u lipnju, kada je  testirano 33 modela dječjih stolica, a HAK je objavio i jesenske rezultate testiranja 15 modela dječjih sjedalica.
Fokus testiranja je, kao i u prethodnim testiranjima, bio usmjeren na sigurnost, jednostavnost uporabe i ergonomiju, sadržaj štetnih sastojaka te čišćenje i završnu obradu, ističe se na web portalu HAK-a. Šest auto sjedalica dobilo je ocjenu dobar i tako ostalo na korak do maksimalne ocjene. Riječ je o sjedalicama Graco Junior Baby s i bez baze, Römer Duo Plus, Kiwy SPF 1 Isofix, Kiddy Guardianfix Pro 2 i Takata Maxi Isofix. S druge strane, tri proizvoda prošla su s najgorom ocjenom – loše, od kojih dva zbog nedovoljne sigurnosti. Tako se sjedalica Casualplay Baby Zero Plus s Isofix bazom pokazala lošom pri frontalnom sudaru, Nania Trio Plus pri frontalnom i bočnom sudaru, dok je kod sjedalice Bébécar Easymaxi EL sadržaj štetnih sastojaka bio previsok pa je to rezultiralo najgorom opisnom ocjenom.
Jesensko testiranje pokazalo je da je sve više proizvoda koji koriste Isofix sustava. Čak šest auto sjedalica imalo je takvu opciju. Ta će se brojka sasvim sigurno još više povećati kada Isofix i drugi slični sustavi postanu obavezni u novim modelima automobila u studenom 2012. te u svim novim vozilima koja dolaze na tržište od studenog 2014.
U HAK-u podsjećaju da istraživanja upozoravaju da većina ljudi u automobilima ne prevozi djecu na siguran način jer uopće ne koriste dječju auto sjedalicu ili je koriste na nepravilan način koji djeci ne osigurava maksimalnu zaštitu. Cjeloviti tekst o testu dječjih sjedalica možete pročitati na web stranici HAK-a (hak.hr)Autoklub Rijeka prati posjećenost svojih stranica

Web stranica Autokluba Rijeka prati statističku posjećenost svojih stranica isključivo radi dobivanja nužnih informacija o privlačnosti i uspješnosti svojih stranica te pritom koristi uslugu treće strane pod nazivom Google Analytics.
U koliko ne želite da se prikupljeni podaci šalju na obradu odaberite "Ne prihvaćam".
U suprotnom kliknite "Prihvaćam".