Automobilistički klub u Rijeci kao i na Sušaku djeluje od prvih desetljeća XX. stoljeća. Vlasnici vozila su svakako imali učešća u turističkim a potom i sportskim događanjima u našem kraju.

Spominje se da su još davne 1905.godine uz 63 kočije, 14 karnevalskih i 6 alegorijskih kola sudjelovala i 3 automobila.

Oslanjajući se na tu tradiciju od 1990. godine sportaši I sportski djelatnici Autokluba Rijeka organiziraju maškarani rally kao najstariju kontinuiranu prateću manifestaciju Riječkog karnevala koji ove godine bilježi 31. izdanje. Te, sada već davne 1990 godine Maškarani rally Pariz-Bakar  nastao je kao parodija na svjetski poznati rally Pariz-Dakar na kojem je te godine nastupao poznati hrvatski automobilist Tihomir Filipović.

Ovogodišnji 23. Maškarani rally Pariz – Bakar održava se u subotu, 15. veljače 2014. godine sa startom u 10.30 sati na  Parizu podno Trsata (Ulica Krimeja) a ciljem u gradu Bakru. Suorganizatori rally-a su:  Grad Rijeka, TZ Grada Rijeka, Grad Bakar, TZ Grada Bakra, Općina Kostrena, KU Špažićari i Bakarske maškare.

Rally se vozi prema Posebnom pravilniku oslanjajući se na sportska pravila HAKS-a (Hrvatski auto karting savez).  Sastoji od vožnje po zadanom putu –  itinereru i posebnih ispita spretnosti- vožnjom među čunjevima na poligonu (Kostrena i Bakar).

Dužina rally-a je 19.800 km, vrijeme vožnje je 120 minuta sa prosjekom 10,63 km.

Specifičnost ovog rally-a u je što svi sudionici i njihova vozila kao i svi suci moraju biti maskirani, pokazujući svoju maštovitost i kreativnost. Pravo sudjelovanja imaju uredno prijavljeni vozači sa važećom vozačkom i prometnom dozvolom te osiguranjem. Sa jednim vozilom mogu se natjecati dva vozača. Vozila su podijeljena u kategorije: automobili, povijesna vozila-oldtimeri (proizvedeni do 1983.) i motori. Automobili su podijeljeni u klase prema dužini vozila. Kl. I do 3.5m, kl. II do 4m i kl. III preko 4m. Nagrađivati će se posebno licencirani vozači (sportaši) a posebno nelicencirani po klasama, oldtimeri, motori i poredak vozačica. Odlukom posebne maškarane komisije nagraditi će se  najoriginalnije maskiranu osobu, grupu i vozilo. Nagraditi će se najneodoljivija i najbrojnija  grupa. Kod motorista nagrada ide za najoriginalnije maskirani motor i moto jahača a prijelazni pehar ide za najuspješniju karnevalsku grupu koja je na popisu nastupa na Riječkom karnevalu a čine je minimalno dva vozila.

Program: 7.45-9.15 Okupljanje, verifikacija i tehnički pregled  je tradicionalno u ulici Krimeja (kod gostionice Pariz).  10.20  Svečano otvaranje, predaja ključa i startne zastave meštrici  rally-a Jeleni Keser. Slijedi start u 10.30. kada će kolona s sudionicima na čelu sa gradonačelnikom Obersnelom, meštricom Jelenom i meštrom riječkog karnevala Tonijem, kraljicom karnevala i ostalim uzvanicima kreće put Korza.  11.00-11.30 predviđeno je zadržavanje i predstavljanje publici na Korzu.  11.50 Kostrena – na parkiralištu uz cestu za TE Urinj vozi se prva vožnja spretnosti između čunjeva uz čaj i fritule domaćina KU Špažićari. Natjecatelji nastavljaju pojedinačno prema Bakru gdje se prvo vozilo očekuje oko 12.20.  Po prolasku vremenske kontrole produžuje se na parkiralište na Masarykovoj  obali. Od 12.30 na programu su vožnje ispita spretnosti. Uz tradicionalni zakusku i druženje za sve sudionike uz domaćinstvo Bakarskih maškara čekaju se rezultati te oko 15.30 uslijediti će proglašenje najuspješnijih i dodjela nagrada.

Svi mi zajedno potrudit ćemo se da se dobro zabavite i da vam ovogodišnji maškarani rally ostane u lijepom sjećanju.

Po uzoru na stoljetnu tradiciju karnevalskih balova u Rijeci istoga dana u večernjim satima, četrnaestu godinu zaredom, Autoklub Rijeka organizira za svoje članove, prijatelje kluba i poslovne partnere Oktanski bal z grupu L’amour band.

Svoje prijave za nastup na ovom jedinstvenom natjecanju možete dostaviti u Autoklub Rijeka Dolac 11 ili na mail: sport@ak-rijeka.hr.

Info:  Direktor rally-a Tomislav Šepić  099/5258442

Pravilnik i prijavni list preuzmite ovdje.Autoklub Rijeka prati posjećenost svojih stranica

Web stranica Autokluba Rijeka prati statističku posjećenost svojih stranica isključivo radi dobivanja nužnih informacija o privlačnosti i uspješnosti svojih stranica te pritom koristi uslugu treće strane pod nazivom Google Analytics.

U koliko ne želite da se prikupljeni podaci šalju na obradu odaberite "Ne prihvaćam".

U suprotnom kliknite "Prihvaćam".