Početkom nove godine započinje doba najzabavnijeg i najluđeg razdoblja u godini, doba maškara, mesopusta, dolazi nam kako ga mnogi nazivaju peto godišnje doba.
Autoklub Rijeka tradicionalno za vas priprema najluđi, najotkačeniji i najpopularniji Maškarani autorally Pariz-Bakar, koji će ove godine doživjeti svoje 24. izdanje što ga svrstava u najstariju kontinuiranu prateću manifestaciju Riječkog karnevala.
Automobilistički klub u Rijeci, kao i na Sušaku, djeluje od prvih desetljeća 20. stoljeća. Vlasnici vozila su svakako imali učešća u turističkim, a potom i sportskim događanjima u našem kraju. Spominje se da su još davne 1905. godine uz 63 kočije, 14 karnevalskih i 6 alegorijskih kola sudjelovala i 3 automobila.

Zbog ljubavi prema automobilima i maškarama te oslanjajući se na tradiciju od 1990. godine sportaši Autokluba Rijeka organiziraju maškarani autorally Pariz Bakar koji je do danas prerastao u svojevrsni brend i sastavni dio Riječkog karnevala, važan kotačić bez kojega Riječki karneval ne bi bio isti. Maškarani autorally Pariz-Bakar nastao je kao parodija na poznati rally Pariz-Dakar na kojem je 1990. godine nastupao poznati hrvatski automobilist Tihomir Filipović.

Ovogodišnji 24. Maškarani rally Pariz – Bakar održava se u subotu, 31. siječnja 2015. godine sa startom u 10.05 sati na Parizu podno Trsata (Ulica Krimeja). Suorganizatori rally-a su: Grad Rijeka, TZ Grada Rijeka, Grad Bakar, TZ Grada Bakra, Općina Kostrena, KU Špažićari i Bakarske maškare. Rally se vozi prema Posebnom pravilniku oslanjajući se na sportska pravila Hrvatski auto karting saveza. Sastoji od vožnje po zadanom putu – itinereru i posebnih ispita spretnosti- vožnjom među čunjevima na poligonu.

Dužina samog rally-a je 19.8 km, vrijeme vožnje je 120 minuta sa prosjekom 10,63 km/h.Specifičnost ovog autorally-a u je što svi sudionici, njihova vozila kao i svi suci moraju biti maskirani, pokazujući svoju maštovitost i kreativnost. Pravo sudjelovanja imaju uredno prijavljeni vozači sa važećom vozačkom i prometnom dozvolom te auto osiguranjem. Sa jednim vozilom mogu se natjecati dva vozača. Vozila su podijeljena u kategorije: automobili, povijesna vozila-oldtimeri (proizvedeni do 1984.) i motori. Automobili su podijeljeni u klase prema dužini vozila; kl. I do 3.5m, kl. II do 4m i kl. III preko 4m. Nagrađivat će se posebno licencirani vozači (sportaši), a posebno nelicencirani po klasama, oldtimeri, motori i poredak vozačica. Odlukom posebne maškarane komisije nagradit će se najoriginalnije maskiranu osobu, grupu i vozilo. Nagradit će se najneodoljivija i najbrojnija grupa. Kod motorista nagrada ide za najoriginalnije maskirani motor i moto jahača, a prijelazni pehar dodjeljuje se najuspješnijoj karnevalskoj grupi koja je na popisu nastupa na Riječkom karnevalu a čine je minimalno dva vozila.

Program:
7.30 – 9.15 Okupljanje, verifikacija i tehnički pregled je tradicionalno u ulici Krimeja (kod gostionice Pariz.
09.55 Svečano otvaranje, predaja ključa i startne zastave meštrici rally-a Jeleni Keser.
10.05. Start- Kolona na čelu sa gradonačelnikom Obersnelom, meštricom Jelenom i meštrom riječkog karnevala Tonijem, kraljicom karnevala i ostalim uzvanicima kreće put Korza.
10.30-11.00 predviđeno je zadržavanje i predstavljanja publici na Korzu.
11.30 Kostrena – na parkiralištu uz cestu za TE Urinj vozi se prva vožnja spretnosti između čunjeva uz čaj i fritule domaćina KU Špažićari. Natjecatelji nastavljaju pojedinačno prema Bakru gdje se prvo vozilo očekuje oko 12.15h. Po prolasku vremenske kontrole produžuje se na parkiralište na Masarykovoj obali. 12.30 Vožnja ispita spretnosti. Uz tradicionalni zakusku i druženje za sve sudionike uz domaćinstvo Bakarskih maškara čekaju se rezultati te oko 15.30 uslijediti će proglašenje najuspješnijih i dodjela nagrada. Prijave se zaprimaju u Autoklubu Rijeka, Dolac 11 te u TIC na Korzu.

Po uzoru na stoljetnu tradiciju karnevalskih balova u Rijeci tjedan dana kasnije, u subotu 07. veljače u večernjim satima u Grand Hotelu Bonavia, petnaestu godinu zaredom Autoklub Rijeka organizira za svoje članove, prijatelje kluba i poslovne partnere Oktanski bal uz grupu L’amour band.

Za sve potrebne informacije u ime Autokluba Rijeka zadužen je gosp.
Tomislav Šepić, stručni suradnik za prometu preventivu i autosport, tel. 212-442, mob. 099/525 8 442 ili email: sport@ak-rijeka.hr.
Maškare u svima bude veselje i zaigranost stoga probudite kreativnost, postanite što želite i dođite na 24. Maškarani autorally Pariz Bakar.

Ovdje možete preuzeti Pravilnik i prijavni list.Autoklub Rijeka prati posjećenost svojih stranica

Web stranica Autokluba Rijeka prati statističku posjećenost svojih stranica isključivo radi dobivanja nužnih informacija o privlačnosti i uspješnosti svojih stranica te pritom koristi uslugu treće strane pod nazivom Google Analytics.

U koliko ne želite da se prikupljeni podaci šalju na obradu odaberite "Ne prihvaćam".

U suprotnom kliknite "Prihvaćam".