Pješaci, a naročito djeca, osobe starije životne dobi i osobe s invaliditetom jedna su od najranjivijih skupina sudionika u prometu iz razloga što prilikom naleta bilo koje vrste vozila gotovo uvijek stradavaju te je njihovoj sigurnosti potrebno posvetiti posebnu pozornost.

IMG_1556

Provedene analize pokazuje kako, osim neodgovornih vozača vrlo često pješaci svojim ponašanjem ugrožavaju vlastitu sigurnost na način da prelaze cestu za vrijeme crvenog svijetla na semaforu, prolaze između parkiranih vozila, nepropisno prelaze prometnice s više prometnih traka unatoč brojnim pješačkim prijelazima i pothodnicima. S obzirom na navedeno, može se zaključiti kako pješaci svojim ponašanjem bitno doprinose smanjenju svoje sigurnosti u prometu.

Tijekom 2015. godine na području PU PG evidentirano je 113 prometnih nesreća – nalet na pješaka i to 3 PN s poginulim osobama, 105 s ozlijeđenim osobama i 5 PN s materijalnom štetom.
U tim prometnim nesrećama 3 pješaka su smrtno stradala, 29 ih je zadobilo teške, a 82 lake tjelesne ozljede.
Zbog pogrešaka pješaka uzrokovano je 40 prometnih nesreća ili 35,4% od ukupnog broja prometnih nesreća u kojima su sudjelovali pješaci.

Dana 20. svibnja 2016. godine u vremenu od 10,00-12,00 sati Policijska uprava primorsko – goranska u Gradu Rijeci provela je akciju „Dan ljubaznosti u prometu“. Akcija je provedena u suradnji s Prometnom školom iz Rijeke i Autoklubom Rijeka.

„Dan ljubaznosti u prometu“ ima za cilj povećanje svjesnosti svih sudionika u prometu te razvijanje tolerantnijih odnosa između vozača i pješaka, s obzirom na činjenicu da su pješaci i dalje jedna od najugroženijih skupina sudionika u prometu.

Akcija je provedena na način da su učenici Prometne škole Rijeka na 9 raskrižja u Gradu Rijeci u vremenu od 10,00 do 12,00 sati evidentirali „savjesne” i „nesavjesne” vozače, odnosno nadzirati poštivanje prednosti pješaka na pješačkim prijelazima.

Kontrolirano je ukupno 1597 vozila od kojih je njih 633 ili 39,64% propustilo pješake na pješačkim prilazima.

Analizom prikupljenih podataka utvrđeno je da je oko 40% vozača propustilo pješake na pješačkim prijelazima.

Lokacije:

1. Kumičićeva – 37,5% vozača propustilo pješake
2. Riva – 34,1% vozača propustilo pješake
3. Vukovarska (TC Plodine) – 42,8% vozača propustilo pješake
4. Osječka – 32,4% vozača propustilo pješake
5. Nikole Tesle – 28,1% vozača propustilo pješake
6. Žrtava fašizma – 70,5% vozača propustilo pješake
7. I.Ć. Belog – 35,0% vozača propustilo pješake
8. F. Čandeka (OŠ E. Kumičić) – 52,1% vozača propustilo pješake
9. F. Čandeka (TC Andrea) – 37,1% vozača propustilo pješake

tajnik AK  Rijeka Mile Perić,  nagrađena Jasminka Tolić Balja, Boris Skeledžić
tajnik AK Rijeka Mile Perić, nagrađena Jasminka Tolić Balja, Boris Skeledžić

U nagradnoj igri u kojoj su sudjelovali samo savjesni vozači, odnosno vozači koji su propustili pješake na pješkim prijelazima, te koji nisu evidentirani kao počinitelji težih prometnih prekršaja, izvučene su 3 registarske oznake za koje je Autoklub Rijeka osigurao prigodne nagrade – jednogodišnje članstvo u Autoklubu Rijeka.

Nagrađeni su:
Tolić-Balja Jasminka (1969.), iz Rijeke, upravljala osobnim automobilom automobilom i propustila pješaka u Ulici Franje Čandeka kod trgovačkog centra Andrea.

Saršon Aron (1989), iz Rijeke, upravljao osobnim automobilom i propustio pješaka u Ulici Franje Čandeka kod OŠ Eugen Kumičić.

Jurišić Vojko (1955), iz Rijeke, upravljao osobnim automobilom i propustio pješaka u Vukovarskoj ulici kod trgovačkog centra Plodine.Autoklub Rijeka prati posjećenost svojih stranica

Web stranica Autokluba Rijeka prati statističku posjećenost svojih stranica isključivo radi dobivanja nužnih informacija o privlačnosti i uspješnosti svojih stranica te pritom koristi uslugu treće strane pod nazivom Google Analytics.

U koliko ne želite da se prikupljeni podaci šalju na obradu odaberite "Ne prihvaćam".

U suprotnom kliknite "Prihvaćam".