Cijene goriva napokon idu dolje i to za maksimalno dopuštenih tri posto. Gorivo će u prosjeku postati jeftinije za tridesetak lipa, što je najveći pad cijene u zadnjih nekoliko mjeseci. Najprodavaniji Eurosuper 95 past će na 10,77 kuna, a Eurodizel će se plaćati 10,02 kuna po litri.
Član NO INA-e Davor Štern je pojasnio za Novu TV zašto je došlo do poskupljenja.

– Nije bilo nikakvih velikih ekscesa i onda su mešetari i trgovci s burze, špekulanti burzovni izgubili osnovu za špekuliranje s višom cijenom. To je rezultiralo nižom cijenom nafte i naftnih derivata i evo nadam se da će takav trend još nešto dulje potrajati.

Cijena barela sirove nafte, koja umnogome određuju kretanje konačnih cijena, u Londonu iznosi oko 113 dolara, a na američkom tržištu 92,5 dolara. Vratili smo se u povijest i provjerili kako su rasle cijene barela. Cijena sirove nafte sa Srednjeg istoka od 1949. godine do kraja 1970. godine iznosila je prosječno 1,90 dolara. Početkom 1973. godine popela se na 3 dolara. Izraelsko-arapski rat digao je cijenu na 5 dolara. Novi skok dogodio se 1974. godine nakon sastanka OPEC-a u Teheranu kada je cijena nafte skočila na 11,65 dolara. Sljedeći veliki skok cijena uslijedio je za vrijeme iranske krize 1980. godine kad je nafta skočila s 12 na 35 barela. Sredinom 80-ih cijena barela je pala na 12 dolara, a 1990. se popela na 20 dolara po barelu. U 2000. godini popela se na preko 30 dolara. U posljednjih 12 godina barel je poskupio četiri puta.

Barel će ubuduće »plesati« ovisno o geopolitičkoj situaciji u svijetu, stanju svjetskog gospodarstva, poremećajima u produkciji i opskrbi iza kojih se skrivaju prirodne nepogode. Sve ćemo to na kraju plaćati mi na crpkama.Autoklub Rijeka prati posjećenost svojih stranica

Web stranica Autokluba Rijeka prati statističku posjećenost svojih stranica isključivo radi dobivanja nužnih informacija o privlačnosti i uspješnosti svojih stranica te pritom koristi uslugu treće strane pod nazivom Google Analytics.
U koliko ne želite da se prikupljeni podaci šalju na obradu odaberite "Ne prihvaćam".
U suprotnom kliknite "Prihvaćam".