Zaleđena vrata automobila - kako spriječiti i što kad se ipak dogodi?Niske zimske temperature vozačima znaju uzrokovati problem s ulaskom u zaleđeno vozilo. Donosimo nekoliko savjeta kako si pomoći, a najbolji je - prevencija!

Jeste li ikad pokušali otvoriti vrata automobila u ledeno zimsko jutro i otkrili da su zamrznuta? Vjerojatno ste bili u žurbi, možda se uspaničili i na silu povlačili kvaku, no bezuspješno. Što učiniti da otvorite smrznuta vrata? Evo nekoliko trikova za brzo odleđivanje vrata vašeg vozila, ali i onog puno važnijeg – savjeta za prevenciju.

Smrznuta vrata

Ako ujutro ne možete otvoriti vrata svog automobila prvo provjerite postoji li problem na svim vratima. Dovoljno je da možete otvoriti jedna vrata kako biste upalili motor i pokrenuli sustav grijanja u vozilu. Osim toga, provjerite što je smrznuto, vrata ili brava? Naravno, kad se radi o vozilu s centralnim zaključavanjem, brava nije problem. Ako ključ možete staviti u ključanicu i okrenuti ga, a vrata se ne otvaraju, problem je u gumenim brtvama na vratima. U tom slučaju ne pokušavajte na silu otvoriti smrznuta vrata automobila jer ih možete oštetiti. Umjesto grubog povlačenja, lagano se prislonite na smrznuta vrata jer će pritisak možda uzrokovati pucanje ledene barijere. Važno je naglasiti, u ovakvim situacijama treba izbjegavati bilo kakva povlačenja, guranja i lupanja na silu. Pri niskim temperaturama materijali se skupljaju, kruti su i podložni pucanju.

Druga mogućnost je korištenje mlake vode na okviru vrata. Oprez, ne vrele, vrela voda može oštetiti vozilo. Ulijte vodu oko brtve vrata, možda i nekoliko puta ako je led debeo, a nakon što se vrata otvore, dobro osušite  vrata ručnikom kako biste spriječili ponovno smrzavanje.

Osim mlake vode, pomaže i mješavina alkohola i vode u omjeru 2:1.  Pošpricajte po zaleđenim dijelovima, smjesa bi trebala oslabiti led i vrata ćete lakše otvoriti.

Zaleđena brava

Ako problem nije u okviru vrata već u bravi, jednostavno je rješenje neki od sprejeva za odmrzavanje brave, ako vam je pri ruci. Ako ga nemate, pomoći može i običan alkohol, ukapajte ga u bravu ili na ključ. Osim toga, vrh ključa možete lagano zagrijati upaljačem ili šibicama pa postepeno njime pokušati otopiti led u bravi, ali ne radite to na kodiranim ključevima.

Kako spriječiti smrzavanje?

Svakako je puno bolje od odmrzavanja vozila pokušati napraviti da do smrzavanja niti ne dođe. Naravno, najbolji je način čuvati automobil na toplom. Idealna je garaža, no kako mnogima to nije opcija, dobra je ideja investirati u prekrivač (provjerite ponudu u HAK webshopu), no pobrinite se da auto bude suh prije prekrivanja. Ako pokrijete mokro vozilo opet će doći do zamrzavanja, a i velika je mogućnost da će prekrivač ostati zalijepljen za vozilo.

 Redovno čistite okvir vrata jer prljavština i smeće mogu uzrokovati mali procijep, dovoljan da u njemu zaostane tekućina i uzrokuje problem. Gumu oko vratiju možete premazati glicerinom ili vazelinom kako biste spriječili zaleđivanje. Neki preporučuju i obično jestivo uljem, no bolje ga je izbjegavati – teško se kasnije čisti, a pravi je magnet za prljavštinu.  Bravu zaštitite od leda pomoću specijaliziranih sprejeva za brave ili  pomoću WD40 ili alkohola, ušpricavanjem  ćete spriječiti smrzavanje tijekom noći. Malo truda dan ranije uštedjet će vam puno vremena i nerviranja iduće jutro.

Možda vas zanima i kako odlediti stakla na automobilu?

Niste pronašli što ste tražili?

Kontaktirajte Autoklub Rijeka za više informacija ili postavite upit.

Učlanite sebe ili cijelu svoju obitelj u Autoklub Rijeka.

Autoklub Rijeka prati posjećenost svojih stranica

Web stranica Autokluba Rijeka prati statističku posjećenost svojih stranica isključivo radi dobivanja nužnih informacija o privlačnosti i uspješnosti svojih stranica te pritom koristi uslugu treće strane pod nazivom Google Analytics.

U koliko ne želite da se prikupljeni podaci šalju na obradu odaberite "Ne prihvaćam".

U suprotnom kliknite "Prihvaćam".