Većina država traži lance u prtljažniku

Dobar dio vozača još uvijek živi u nedoumici kad je zimska oprema obvezna na hrvatskim prometnicama. Objašnjenje je jednostavno – kad je kolnik pokriven snijegom ili kada je na kolniku poledica. Zimsku opremu za vozila najveće dopuštene mase do 3,5 tone čine četiri zimske (ili M+S) gume. Ili četiri ljetne gume s minimalnom dubinom profila 4 milimetra i lancima za snijeg u prtljažniku pripremljenim za pogonske kotače.

Zimska oprema vozila iznad 3,5 tone zahtijeva zimske pneumatike na pogonskim kotačima ili uporabu lanaca za snijeg na pogonskim kotačima. Kakva su pravila u susjednim državama kad je riječ o zimskoj opremi? U našu analizu nismo uvrstili Sloveniju čije ćemo zakonske obaveze podrobnije predstaviti uoči 15. studenog kada u Deželi stupa na snagu zimski režim prometa.

Italija

Zimska oprema je, zakonski,  propisana na području doline Aosta, gdje je obvezna od 15. listopada do 30. travnja. Na svim ostalim područjima uporaba zimske opreme obvezna je za vrijeme zimskih uvjeta vožnje. Dopuštena je uporaba zimskih pneumatika ili ljetnih pneumatika s lancima za snijeg. Ako krećete na gorske (alpske) ceste savjetujemo da imate u priboru lance za snijeg i lopatu.

Austrija

Za vozila najveće dopuštene mase do 3,5 t zimska oprema obvezna je od 1. studenog do 15. travnja u trenutku zimskih uvjeta za vožnju. Tada je obvezna uporaba zimskih guma ili ljetnih guma s lancima za snijeg na pogonskim kotačima. Vozila sa zimskim gumama moraju imati lance kod veće količine snijega i kad to traži prometni znak. Lanci su dopušteni na dionicama s ugaženim snijegom ili zaleđenim kolnikom, a nisu dopušteni na cesti s raskvašenim ili djelomičnim snijegom. Kazna za nepoštivanje propisa je 35 eura, a u slučaju ugroze prometa i do pet tisuća eura.

BiH

U razdoblju od 15. studenoga do 15. travnja, bez obzira na vremenske uvjete, sva motorna vozila moraju imati odgovarajuću zimsku opremu i moraju je koristiti u uvjetima kad je snijeg na kolniku, kad je ugažen ili zaleđen ili kad pada kiša koja se ledi na tlu. Za putnička vozila i vozila čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tone i nemaju više od osam sjedala, zimska oprema su: zimski pneumatici na sva četiri kotača ili ljetne gume s lancima u prtljažniku koji se montiraju u slučaju potrebe.

Njemačka

Zakon kaže da sva vozila u vrijeme zimskih uvjeta (snijega na kolniku, ugaženog ili mokrog, poledice) moraju biti opremljena primjerenim pneumaticima, sva četiri s oznakom M+S ili simbolom snježne pahuljice. Zakon posebno ne traži minimalnu dubinu profila pneumatika, a po njemu ljetne gume s lancima nisu primjerene. Kazna za neuporabu zimske opreme je 40 eura, a u slučaju ugrožavanja prometa minimalna je kazna 80 eura.Autoklub Rijeka prati posjećenost svojih stranica

Web stranica Autokluba Rijeka prati statističku posjećenost svojih stranica isključivo radi dobivanja nužnih informacija o privlačnosti i uspješnosti svojih stranica te pritom koristi uslugu treće strane pod nazivom Google Analytics.
U koliko ne želite da se prikupljeni podaci šalju na obradu odaberite "Ne prihvaćam".
U suprotnom kliknite "Prihvaćam".