Imate stranu registraciju na vozilu?

Može li hrvatski državljanin u Hrvatskoj upravljati vozilom stranih registarskih oznaka? Prenosimo dijelove opsežnog odgovora sa web stranica Carinske uprave.

Uporaba automobila sa stranim registracijskim oznakama može se dozvoliti u okviru postupka privremenog uvoza. U tom smislu, pravo na privremeni uvoz automobila sa stranom registracijom za privatnu uporabu imaju osobe sa sjedištem, prebivalištem ili uobičajenim boravištem na teritoriju druge države. Uobičajenim mjestom boravišta smatra se mjesto u kojem osoba bez obzira na državljanstvo živi dulje od 183 dana u kalendarskoj godini. Dakle, korisnici postupka privremenog uvoza prijevoznih sredstava mogu biti osobe koje uobičajeno žive na teritoriju zemlje različite od zemlje privremenog uvoza.

U odnosu na mogućnost davanja punomoći za korištenje predmetnog automobila, naglašavamo da domaće fizičke osobe sa prebivalištem ili boravištem u Hrvatskoj mogu koristiti strana vozila samo iznimno, odnosno povremeno i isključivo u posebno opravdanim situacijama (npr. iznenadna bolest i slično), na temelju naloga nositelja registracije koji u trenutku upotrebe također boravi u Hrvatskoj.

Vozila registrirana u inozemstvu koja su u vlasništvu stranaca na privremenom boravku u Hrvatskoj ili hrvatskih državljana koji iz inozemstva privremeno dođu u Hrvatsku, mogu sudjelovati u prometu najduže tri mjeseca od dana ulaska u Hrvatsku.Autoklub Rijeka prati posjećenost svojih stranica

Web stranica Autokluba Rijeka prati statističku posjećenost svojih stranica isključivo radi dobivanja nužnih informacija o privlačnosti i uspješnosti svojih stranica te pritom koristi uslugu treće strane pod nazivom Google Analytics.
U koliko ne želite da se prikupljeni podaci šalju na obradu odaberite "Ne prihvaćam".
U suprotnom kliknite "Prihvaćam".