U najtežoj ovogodišnjoj nesreći poginulo je osmero Čeha u prevrtanju autobusa u Lici

Do kraja godine je još 15 dana i već sada možemo ustvrditi da su hrvatske prometnice ove godine bile znatno sigurnije nego prošle godine. U prvih 11 mjeseci 2012. godine na hrvatskim prometnicama izgubljena su 353 života, a lani je godina završena s 415 poginulih. U prvih 11 mjeseci prošle godine zauvijek se ugasilo 380 života ili sedam posto više. Posebno je situacija sigurnija na području Primorsko-goranske županije gdje je broj poginulih s 32 pao na 20. To je 37 posto manje poginulih u prvih 11 mjeseci ove godine u odnosu na 11 mjeseci 2011. godine.
Teže je ozlijeđeno 2.849 sudionika u prometu, a lakše gotovo 12 tisuća. Najviše je poginulih na području PU zagrebačke – 57. Po broju smrtno stradalih slijedi Ličko-senjska županija (30) »zahvaljujući« autocesti i stradavanju čeških turista u autobusu. Treća je Osječko-baranjska (26), a slijede Splitsko-dalmatinska (24), Šibensko-kninska i Istarska (po 22), a Primorsko-goranska županija je stala na 20 poginulih. U ukupnom broju poginulih u Hrvatskoj područje PU primorsko-goranske sudjeluje s 5,7 posto, a u ukupnom broju teže ozlijeđenih s 8,1 posto.
Ove godine je poginulo 227 vozača, što je gotovo deset posto manje u odnosu na isti period prošle godine. Za 14 posto je smanjen broj tragičnih stradavanja putnika (prošle godine 73, ove godine 63). Tekuća godina nas ne može zadovoljiti kad su u pitanju smrtna stradavanja pješaka. Prošle godine je u 11 mjeseci poginulo 56 pješaka, ove godine 63. Radi se o povećanju od 12 posto.
Život muškarca u prometu vrijedi puno manje. U ukupnom broju poginulih muškarci sudjeluju sa 76 posto. Ukoliko promotrimo samo smrtna stradavanja vozača, omjer je još nepovoljniji za muškarce koji u crnoj brojci sudjeluju s čak 94 posto. Iako je svaka smrt tragedija, a smrt najmlađih sudionika u prometu još veća tragedija, treba primijetiti da je broj smrtno stradale djece smanjen s deset na pet. S druge strane, brine činjenica da je alkohol ove godine uzeo više života. U nesrećama kojima je kumovao alkohol, prošle je godine poginulo 90 ljudi, a ove godine 103.
Napomenimo da je porastao broj poginulih stranaca, s 22 na 38. No, tu statistika pomalo skriva pravo stanje jer je u samo jednoj prometnoj nesreći u Lici poginulo osmero čeških turista.Odgovori

Autoklub Rijeka prati posjećenost svojih stranica

Web stranica Autokluba Rijeka prati statističku posjećenost svojih stranica isključivo radi dobivanja nužnih informacija o privlačnosti i uspješnosti svojih stranica te pritom koristi uslugu treće strane pod nazivom Google Analytics.
U koliko ne želite da se prikupljeni podaci šalju na obradu odaberite "Ne prihvaćam".
U suprotnom kliknite "Prihvaćam".